ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfmoord: Studente neemt foto's van haarzelf in psychiatrisch afkickcentrum

Hoe een studente op het idee om, nadat ze in een psychiatrische instelling werd opgenomen, foto's van zichzelf te maken.
door Tsenne Kikke - zondag 20 september 2015 2:21

Zelfs mensen, die denken dat ze over een vrije wil beschikken, zijn zich niet bewust van de mate waarin ze zowel door de inhoud evenals de werkzaamheden van hun brein worden geregeerd. Ook is de kwaliteit van de dingen, waarmee een mens zijn brein voedt, primordiaal. Nochtans hoeft een mens zich niet aan alle gedachten vast te klampen. Om die reden is het soms goed om ze als wolken in ons hoofd te laten voorbij vlieden en er zich dus niet mee te identificeren. Maar, voor velen onder ons is dat allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan.

In elk geval: over hoe het stoffelijke lichaam, dat het verlengde is van onze hersenen, op indrukken van buitenaf en op die van binnenuit reageert, is er nog maar weinig geweten. Iets van een 10%, misschien.

Zeer veel mensen hebben met een depressie te maken. Zo kunnen persoonlijkheidsproblematieken, omgevingsfactoren - zoals: een langdurige prikkel of combinatie van prikkels waar geen invloed op kan worden uitgeoefend - of verlies, een rol spelen in de totstandkoming van een depressie. In die situatie verliest een persoon de werkelijkheid uit het oog, hij ziet het leven somber in, hij ziet de dingen niet zoals die over het algemeen worden gezien, waarbij angstgevoelens, wanhoop en een gevoel van totale apathie elkaar afwisselen.

Verder lezen we op Wikipedia: "Het wordt voor de patiënt echter gevaarlijk als hij weer enigszins in staat is bewust te handelen, want dan bestaat er een groot gevaar voor zelfmoord. Daar kan hij weinig tegen doen. De neiging tot zelfmoord waar verschillende depressieve mensen onder lijden, wordt vaak gefundeerd door een voor buitenstaanders (en ook voor de patiënt zelf) logische redenering. Belangrijk hierbij is te beseffen dat bij een depressief persoon de rationele processen in de hersenen op een bepaald punt niet meer in staat zijn als 'rem' te fungeren voor de emotionele processen. Vaak is dan ook duidelijk hoe patiënten proberen zelf een oplossing te bedenken, en vervolgens vaak ten einde raad zijn omdat elke logische ingreep op de depressie mislukt."

https://www.youtube.com/watch?v=CLJKPbZ2sFA
https://www.youtube.com/watch?v=Vprq1nYTwDQ

Psychiatrische hospitalen zijn geen instellingen waarin een mens graag zou willen verblijven, maar een 21-jarige Nederlandse studente, Laura Hospes is haar naam, maakte van zichzelf een uitzondering. Wegens een 'poging tot zelfdoding' werd ze opgenomen, en maakte ze van die gelegenheid dankbaar gebruik om al datgene wat achter gesloten deuren plaatsgrijpt te fotograferen. Het resultaat ervan was, dat ze nu op de lijst staat van de '50 beste opkomende fotografen van 2015'.

Voor 'het Goede Doel'

Aan de serie foto's gaf ze de titel 'UCP - UMCG': de naam van de instelling uit het Nederlandse Groningen, die ze als decor voor haar opzet gebruikte. De meeste van haar foto's zijn - volgens mij - geënsceneerd - maar, indien je haar wenst te geloven, wilde ze met dit fotografisch project mensen inspireren; mensen, die nu in zo'n instelling verblijven, of er ooit in verbleven hebben. Wat ze eraan zullen hebben, weet ik niet.

Laura beweerde dat, toen ze de instelling betrad, door de omgeving overweldigd werd en verward was, en het besluit nam om zichzelf te herstellen door zelfportretten te maken.

Toen ze achteraf haar eigen foto's bekeek, was het alsof ze naar beelden van iemand anders staarde. "Maar soms ben ik in staat om een goed beeld van een foto te verkrijgen waarbij ik de emoties van dat moment herbeleef. Ik denk dat het een goede zaak is, omdat het deel uitmaakt van het helingproces."

Laura: "Ik kon geen contact met mijn eigen emoties maken, en het voelde aan alsof ik ergens in de lucht aan het zweven was met een lichaam waarop zware stenen vastgebonden waren. Na een maand vond ik mezelf terug en de emoties schreeuwden in mijn hoofd. In dat hospitaal voelde ik mezelf eenzaam en verlaten, zelfs indien er vrienden of familieleden in de buurt waren."

Dankzij deze serie foto's won ze een plaatsje in de 'LensCulture’s list of 50 best emerging photographers for 2015'.

Laura houdt zich reeds vanaf haar 16 jaar met fotografie bezig. Op haar website schreef ze dat ze vandaag de dag nog immer zelfportretten maakt teneinde zich met de wereld om haar heen te verbinden, en duidelijk te maken hoe ze zich vanbinnen voelt. Haar fototoestel is haar enige troost, beweert ze: het kan, beter dan eender wie, naar haar luisteren.

Twee mogelijkheden

- Ofwel was ze het slachtoffers van een echte depressie, en mislukte haar daadwerkelijke poging tot zelfdoding, waardoor ze werd opgenomen...,

- ... ofwel, voerde ze een narcistisch toneelstukje op, omdat ze tegelijkertijd op het idee kwam om een schoolopdracht aan dat thema te wijden, bijvoorbeeld - of, omdat ze gewoonweg als fotografe de aandacht naar haar wilde toetrekken. Ik weet het niet. Zij misschien wel. Bovendien zijn het mijn zaken niet.

Wat de waarheid ook mag zijn: de toekomst zal uitmaken of ze ja dan neen tot een topfotografe zal uitgroeien. Maar, in elk geval heeft ze een goede voorsprong op anderen, en stelt ze haar 'kunstwerken' over haarzelf op haar website te koop.

Over 'vrije wil' gesproken...

Gurdjieff beweerde 100 jaar geleden, dat als mensen liegen ze niet anders kunnen dan liegen, en als ze de waarheid spreken ze op dat moment niet anders kunnen dan de waarheid spreken.

Eergisteren nog las ik een artikel over het thema 'narcisme', getiteld: 'The Science Behind Lying for No Reason', met als ondertitel: 'Why Do People Lie When They Can Easily Get Caught?', waarvan hier de link.

Ook raad ik het eerstvolgende blogbericht ten zeerste aan.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht