ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Chimpansees houden er niet van om bespioneerd te worden

Een dierenpark in Arnhem stuurden chimpansees de filmopnames in de war.
door Tsenne Kikke - dinsdag 8 september 2015 16:29

Toen men in de Arnhemse Koninklijke Burgers’ Zoo in de ochtend van vrijdag 10 april 2015 met behulp van een drone beelden van de chimpanseekolonie wilde schieten, pakte dat iets anders uit dan verwacht. Eén van de 14 apen wist immers de drone met een tak neer te halen. Het filmen ging echter door, wat nog enkele spectaculaire beelden opleverde.

Wetenschappers hebben nu de hele zaak onderzocht en kwamen tot de conclusies dat de apen heel goed wisten waarmee ze bezig waren en er van toeval weinig of geen sprake was.

Spontaan gebruikmaken van ‘gereedschap’ - zoals, stokken, stenen en dergelijke - komt wel vaker voor bij deze kolonie, maar het is de apen nooit echt doelbewust aangeleerd. De dieren zien natuurlijk wel wat hun verzorgers doen en eerder onderzoek toonde al aan dat ze hun gereedschap kiezen in functie van de taak die ze willen uitvoeren.

Dat was ook het geval bij de vlucht van de drone. Na een eerste proefvlucht, waarbij nog niet gefilmd werd, bereidden de dieren zich voor door enkele lange takken te verzamelen. Bij de echte opnames waren ze dan ook klaar en hadden ze hun ‘wapens’ bij de hand om de elektronische indringer op hun manier aan te pakken.

Ogenschijnlijk rustig en ongeïnteresseerd lieten de mensapen de drone opnames maken. Vanuit hun ooghoeken hielden ze echter alles goed in de gaten. Geduldig wachtte de mensapen het juiste moment af. Toen de drone net iets te dichtbij kwam, sloeg één van hen razendsnel toe. Een eerste keer werd het doel nog gemist, maar bij een tweede poging kon de 23-jarige vrouwtjeschimpansee Tushi het toestel ter waarde van 2.000 euro met een goed gemikte uithaal neerhalen, en slopen. Onmiddellijk daarop sprongen groepsgenoten bij om de ‘prooi’, die op de grond was gevallen, snel te overmeesteren en nog enkele rake klappen toe te dienen.

Omdat de camera tijdens het hele actiemoment bleef draaien, leverde dit ondanks de compleet vernielde drone toch nog heel bijzondere beelden op! Kijk maar voor jezelf!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht