ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Hoe schapen in Amerika worden gemolken

In een videoclip legt John Oliver bloot hoe televangelisten naar geld graaien.
door Tsenne Kikke - dinsdag 18 augustus 2015 11:29

Ik had er voordien nooit aan gedacht, maar nadat ik een videoclip had bekeken - een filmpje, dat je hieronder voor jezelf kunt bekijken en aanhoren - kwam het idee in me op om een vliegtuig voor mezelf aan te kopen. Het was wel niet God die me inspireerde, maar John Oliver.

Er moet dus iets van een 75 miljoen euro in kas komen, en jij beste lezer - bent één van de vele gelukkige uitverkorenen. Gun jezelf één minuut stilte, en ervaar tijdens die stilte de dankbaarheid in jezelf, ... omdat je geroepen bent.

Weet, dat je zult oogsten wat je zaait. Anders gezegd: hoe meer je zaait, hoe groter de oogst. Stuur al dat zaad - in de vorm van geld, natuurlijk - naar bankrekening IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB - en, God met al zijn engelen zal jou er dubbel en dik voor belonen. Is het niet nu, dan gegarandeerd in het hiernamaals.

Gestort?... Ja? Dank je. Lees nu verder.

De wereld is een schouwtoneel en iedereen krijgt zijn rol en zijn deel. Het probleem is, dat weinig toneelspelers zich van hun rol bewust zijn, de teksten die bij die rol passen niet instuderen, en om die reden het slachtoffer worden van de persoon die daarboven aan de touwtjes trekt.

Dat kerken, sekten en andere gemeenschappen zich verrijken op de kap van goedgelovige zielen is algemeen geweten, maar in Amerika weet men van overdrijven. Zo hoorden diverse Amerikaanse televangelisten in het verleden dat God hen had beloofd dat hun volgelingen 65 miljoen dollar zouden inzamelen voor een privéjet. Komiek John Oliver correspondeerde met zo'n televangelist en zag hoe onbeschaamd die naar geld hengelde.

Het is een bekend fenomeen voor wie wel eens zapt op een Amerikaanse televisieprogramma: predikanten, die beweren een directe lijn met God te hebben, en die deze lijn combineren met een rekeningnummer waarop volgelingen kunnen storten.

Die televangelisten maken deel uit van een theologische strekking die de 'Welvaartsboodschap' (The Prosperity Gospel) wordt genoemd. Succes en welvaart zijn tekenen van God's gratie. Geef geld aan de kerk die God's gratie geniet en dat geld zal als zaad honderdvoudig vruchten opleveren.

Verscheidene van die televangelisten hebben de voorbije decennia een serie schandalen veroorzaakt, zoals: buitenechtelijke relaties nadat ze hadden gepreekt over echtelijke trouw, of homofiele relaties nadat ze de zondigheid ervan hadden bezongen, maar dat was klein bier in vergelijking met de voorbeelden die Oliver toonde.

Zo kwam de predikant ter sprake, die zijn naam niet heeft gestolen: Creflo Dollar. In maart werd bekend dat Creflo van God had vernomen dat hij recht had op een privévliegtuig van 65 miljoen dollar (58,5 miljoen euro), en dat zijn volgelingen ervoor zouden betalen. Een iets, dat eveneens is geschied, en Creflo Dollar is niet de enige televangelist die van God een vliegtuig kreeg.

Mike Murdock, een andere televangelist, pochte in het bijzijn van zijn congregatie over het feit dat hij eerst één jet had betaald - cash, en kort daarna een tweede, duurdere jet eveneens handje contantje betaalde.

Nog een predikant, Kenneth Copeland, die een duo vormt met een even gretig graaiende echtgenote, Gloria, noemde zijn jet een 'preekmachine'. Zijn dokkende volgelingen hoorden dat hij die preekmachine nodig had om zijn werk de baas te kunnen. Intussen is duidelijk geworden dat het vliegtuig ook diende om de predikant toe te laten te gaan skiën en om op jacht te gaan, onder meer in India (het toestel is voor hem een omgekeerde ark van Noë, aldus Oliver, het stelt Copeland in staat twee exemplaren van elke diersoort te doden).

Deze luxe, met behalve vliegtuigen ook buitenhuizen, kan volgens de Amerikaanse wetgeving belastingvrij, want religies zijn vrijgesteld van belastingen, en gaat ten koste van vaak vergeefs wachtende goedgelovigen, die armoe lijden en niet lang genoeg leven om mee te maken dat hun donatie honderdvoudig vruchten oplevert. De Copelands leven in een huis van 6,3 miljoen dollar, waarop ze ook geen belasting betalen omdat het als pastorij is opgegeven.

Hoe verdienen deze televangelisten zoveel geld? Oliver gaf daarvan het gruwelijke voorbeeld van Gloria Copeland, de vrouw van Kenneth, die preekt tegen chemotherapie.

Bonnie Parker stierf in 2004 van kanker nadat ze op aanraden van die Gloria Copeland haar therapie had afgebroken. "Als ze naar een dokter ging, was dat zonde", vertelde haar dochter in het programma, op basis van dagboeken die haar moeder achterliet. "Je geloofde onvoldoende als je een dokter raadpleegde". In plaats van therapie te volgen schreef Parker op een briefje: "God genees me. God genees me. God genees me".

Gloria Copeland had over kanker gepreekt. "Je hebt kanker", zei ze tijdens een uitzending, "Het slechte nieuws is dat we (de medische wereld) niet weten wat eraan te doen, behalve dat we je een gif geven dat je nog zieker maakt. Wat wil je doen? Dat... (een medische behandeling)? Of hier op zaterdagochtend zitten, het woord van God horen, geloof in je hart laten komen en genezen? Halleluja."

Parker zaaide het geld dat ze uitspaarde door haar therapie af te breken tot meerdere eer en glorie van de Copelands en hun vliegtuig, de preekmachine.

Mike Murdock, de man die pochte over zijn twee vliegtuigen, had een andere doelgroep: mensen met schuld. Hij suggereerde aan degenen die moeite hadden om de schuld op hun creditcard af te betalen een onverwachte uitweg. Als ze hem 1.000 dollar zouden schenken, zou dat 'zaad' uiteindelijk de ganse schuld wegwassen.

Om uit te vissen hoe het graaien precies werkt, begon Oliver - naar zijn zeggen - zeven maanden geleden een correspondentie met televangelist Robert Tilton. Hij stuurde hem in januari 20 dollar. Hij kreeg twee weken later een antwoord: "Ik geloof dat God ons op bovennatuurlijke manier samengebracht heeft". Nog wat later kreeg Oliver een brief met 1 dollar erin. Er was een boodschap toegevoegd: "Zend dit terug met je beste Bewijs God: tienden of offers". Oliver werd geacht 37 dollar aan de ene dollar toe te voegen.

In de loop van de volgende maanden kreeg Oliver olie toegestuurd door Tilton, die hij over een brief moest laten vloeien, en aangevuld met geld terugsturen. Daarna kreeg hij een stukje textiel dat hij met opnieuw voorzien van geld moest terugsturen. Of, hij kreeg 1 dollar die hij één nacht in zijn Bijbel moest stoppen en de volgende dag met 49 andere dollars moest terugsturen. In ruil zou hij dan 1 gewijde dollar terugkrijgen. Oliver kreeg ook de voetafdruk van Tilton toegestuurd. Hij moest zijn eigen voetafdruk aan de afdruk van de predikant toevoegen en terugsturen, met, het wordt eentonig: extra geld. Enzovoort, enzoverder.

Na 7 maanden had Oliver 26 brieven ontvangen (bijna één per week) en 319 dollar aan de predikant geschonken, pakweg 290 euro.

"Dit is hilarisch," aldus Oliver, "totdat je je inbeeldt dat deze brieven ook gestuurd worden naar iemand die zich niet kan veroorloven wat gevraagd wordt."

Oliver maakte vervolgens bekend dat hij zijn eigen uitzending zal omvormen tot een kerk, Onze Lieve Vrouw van de Eeuwige Vrijstelling, om zo belastingvrije status te verkrijgen, wat volgens zijn advocaten gemakkelijk moet lukken.

De rest van het verhaal hoor je onderaan. Onderstaande videoclip is dan ook een echte aanrader! Het geeft ons tevens het zoveelste bewijs van hoe knettergek goedgelovige stervelingen zijn en hoe leiders van sekten, gemeenschappen en kerken in staat zijn die arme schapen uit te melken. Of, verdienen die schapen niet beter, omdat ze beantwoorden aan datgene waarvoor ze geschapen zijn?...

A propos: Je hebt toch gestort!? Nee?...  Doe het dan nu, vooraleer het filmpje te bekijken, want anders zou je het nogmaals kunnen vergeten, en dat zou Zonde zijn, nietwaar!?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht