ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom zijn kant-en-klare producten zo goedkoop en hoe gezond zijn ze?

Thuis koken is niet duurder, maar het kost wel tijd, en we hebben het allemaal zo druk, druk, druk. Kant-en-klaar is goedkoper dan vers, maar niet veel gezonder, integendeel.
door Tsenne Kikke - maandag 27 juli 2015 0:30

Kant-en-klare voedingsproducten zijn er voor ieders beurs. De concurrentie is moordend en consumenten zijn het niet gewoon om veel geld te betalen voor eetwaar. De industrie heeft daar oplossingen voor bedacht, die op het eerste gezicht bedrieglijk lijken, maar toch volkomen legaal zijn.

Wat volgt zijn maar een paar voorbeelden van kunstgrepen, en hoewel ze legaal zijn, roepen ze toch vragen op. Wie ze wil vermijden, moet zich beperken tot basisvoedingsmiddelen en daarmee zelf zijn potje koken.

Nepkaas

Een eerste voorbeeld is de zogenaamde kaas op kant-en-klare pizza's. De foto op de verpakking ziet er aantrekkelijk uit, de kaasdraden incluis. De kans is echter heel groot dat er geen gram melk zit in die heerlijk ogende kaas. Daarover schreef ik reeds in 2008, met als titel: 'Nepkaas in 'kaasproducten', McDonald's cheeseburgers, en pizza's'. Vandaag de dag, zeven jaar later, is het misschien weleens goed om bepaalde dingen te herhalen.

De Amerikaanse producent Cargill, een grote speler in de levensmiddelenindustrie, maakt twee soorten analoogkaas of imitatiekaas: de ene bestaat uit 15% melkeiwitten, palmolie (verzadigde olie die slecht is voor hart en bloedvaten) en een aantal smaakversterkers. De andere nepkaas, Lygomme® ACH Optimum genaamd, bevat drie soorten zetmeel, waaronder galactomannaan en carrageen (twee geleermiddelen), aroma's en niet het minste spoor van kaas. Dit type analoge kazen zit ook in andere kant-en-klare gerechten zoals lasagne, cheeseburgers, moussaka en alle gerechten waarvan consumenten aannemen dat ze kaas bevatten.

De Europese Unie keurt het gebruik van analoge kaas goed, op voorwaarde dat de aanwezigheid ervan vermeld wordt in de ingrediëntenlijst op de verpakking. Vermoedelijk weten weinig consumenten dat hun voorverpakte macaroni met kaas en hesp in werkelijkheid galactomannaan en carrageen bevat, omdat ze het niet kennen en de tijd niet nemen om het etiket te lezen.

Kippenbouillon zonder kip

Misschien bereidt u de maaltijden liever zelf en brengt u soep, groenten en vlees op smaak met een blokje bouillon, verpakt in een doosje met foto's van een mooie kippenbout en een blaadje laurier, al dan niet met de vermelding 'grootmoeders bouillon'.

Of een blokje groentebouillon uit een doosje met een groepsportret van verschillende groenten en kruiden. Helaas, bouillonblokjes bevatten vooral zout. Op de verpakking staat vaak te lezen 'meer dan 37% zeezout' en een luttele 4,7% groenten. Met andere woorden: liever geen groentebouillon als u last hebt van een hoge bloeddruk. Kippenbouillon bevat 2% kippenvet en 0,2% kippenvlees, en in vleesbouillon zit niet meer dan 3% vleesextract. Het overgrote deel is zout.

Dieetgranen

Je wilt wat gewicht verliezen en - alle beetjes helpen - ontbijtgranen eten in plaats van brood. Sommige merken gebruiken woorden als 'fitness' of slanke modellen op de verpakking om de indruk te wekken dat hun product in een dieet past. Dat is niet altijd het geval. Lees goed het caloriegehalte op de verpakking en laat u niet verleiden door verkooppraatjes.

Koop ook geen ontbijtgranen met toegevoegde producten, zoals chocolade, noten of fruit. Lekker, maar niet lijnvriendelijk. Hoe dan ook: ontbijtgranen vormen een prima onderdeel van een gezond ontbijt, zolang je niet denkt dat ze je helpen om af te vallen.

Snelle soep

Om iedere dag vijf porties groeten en fruit te eten, zoals aanbevolen wordt, kan soep een goede oplossing lijken. Soep maak je in ideale omstandigheden gewoon zelf. Poedersoep, uit een pakje, is geen volwaardig alternatief. Ga naar de site van eender welke soepfabrikant en kies kervelsoep. Kijk naar de lijst van ingrediënten en weet dat de wet bedrijven verplicht om bovenaan dat lijstje de ingrediënten te vermelden die in de grootste hoeveelheid aanwezig zijn: gewijzigd maïszetmeel, plantaardig vet, zout, aardappelen, tarwemeel, smaakversterkers (E621), kervel (3,2%), prei, uien, spinazie (1,1%), enzovoort.

Anders gezegd: de zogenaamde kervelsoep bevat niet meer dan 4,3% groenten. Preisoep? 3,2% prei. Voor welke soep je ook kiest, zout is het belangrijkste bestanddeel. En dat is meteen ook het probleem met dat soort soepen: heel weinig groenten en heel veel zout.

Geconcentreerd sap

Vermeldt het kartonnetje fruitsap dat kinderen meenemen naar school '100% puur sap', dan zijn we gerustgesteld. Op de zijkant staat vaak ook in het klein 'op basis van geconcentreerd sinaasappelsap'. Wat zit er nu echt in? '100% puur sap' doet vermoeden dat het hier gaat over geperst sinaasappelsap, maar dat klopt niet. De appelsienen worden geperst in het land van herkomst, het sap wordt gekookt tot het water verdampt en er alleen een gelatineachtige massa overblijft: concentraat. Dat 'sap' wordt uitgevoerd naar industriële productie-eenheden, die er water aan toevoegen.

Volgens een enquête van Test-Aankoop, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in de aprileditie van 2010, veroorzaakt die procedure een smaakprobleem. De aroma's verdwijnen bij het verdampen van het water. Ze kunnen later opnieuw toegevoegd worden, maar de smaak gaat helemaal verloren. Ook het kookproces is nefast voor de smaak. Een sinaasappel is van nature al behoorlijk suikerrijk (12-15%), ook het sap bevat suiker.

Fabrikanten kunnen dan wel vermelden 'zonder toegevoegde suikers', maar dat is geen zekerheid. Fruitsapproducenten mogen de zuurte van het sap 'corrigeren' door 15 gram suiker per liter toe te voegen, maar ze zijn niet verplicht dat zo op de verpakking te vermelden. Vanaf 15 tot 150 gram suiker moeten ze het wel duidelijk aangeven: 'gesuikerd' of 'met toegevoegde suikers'.

Bron: Bodytalk - Knack.be

Zelf een nepkaastaart maken ...?

Monotoon

De Britse voedselspecialiste Joanna Blythman verklaart één en ander. "Kant-en-klaarmaaltijden ruiken en smaken monotoon. Het is dan ook de bedoeling dat de consument telkens hij  pakweg een lasagne uit het koelvak van de supermarkt haalt dezelfde smaakervaring krijgt als de vorige keer. Maar, huisbereide maaltijden smaken elke keer je ze klaarmaakt een tikkeltje anders. Ze variëren in smaak naargelang je het vlees bij de slager dan wel in de supermarkt hebt gekocht, afhankelijk van welke soort tomatenpasata je gebruikt, afhankelijk zelfs van het seizoen of je stemming. Maar variatie hoort niet thuis in het woordenboek van de voedingsindustrie".

Zelfde kwaliteit, zelfde prijs, zelfde smaak

"Het product moet er altijd hetzelfde uitzien en hetzelfde smaken, 365 dagen per jaar. Om die reden bereiden voedingsfabrikanten weinig of geen rauwe ingrediënten. Ze kopen die voorbereid bij bedrijven, die producten 'koken' en er tal van additieven aan toevoegen. Altijd dezelfde kwaliteit, dezelfde prijs, dezelfde smaak".

Oud

Daarbij hoeft geen enkel ingrediënt vers te zijn, liever niet zelfs. "Indien  de voedselfabrikant zijn ingrediënten diepgevroren kan kopen, dan zal hij dat doen. Vlees, vis, groenten, fruit en zelfs kruiden die diepgevroren in de voedselfabriek aankomen, zijn al maanden, soms zelfs jaren oud. Eieren komen de voedselfabriek in vele vormen binnen: poeders, vloeistoffen, geconcentreerd, gedroogd, gekristalliseerd, bevroren of gestold. Of in cilinders, zodat elk schijfje ei op je broodje identiek is".

Goedkoop

"Boter? Waarom zou de grootleverancier van supermarkten zo'n duur ingrediënt gebruiken als hij  een boterextract ter beschikking heeft dat volgens het bedrijf dat het aanbiedt 'die karakteristieke botersmaak verleent aan je croissants, snoep, ijs, ontbijtgranen, popcorn en dressing'?. Of, de voedingsfabrikant kan boterpoeder bezigen, een mengsel van boter, zetmeel en melkproteïnen. Idem met room". "Met water, smaak- en bewaarstoffen geïnjecteerd gevogelte, gestold ei, marinades met bevroren kruiden: samen verklaren ze waarom kant-en-klaarmaaltijden van verschillende supermarkten toch haast hetzelfde smaken".

Zetmeel

Serveer je een kant-en-klaarschotel, dan zet je doorgaans ook een flinke portie zetmeel op tafel. Denk daarbij niet aan het natuurlijke zetmeel dat ook in je keukenkast staat, zoals de maïzena of het aardappelzetmeel dat je gebruikt om je sauzen te binden.

"Voedselfabrikanten verkiezen zetmeel met betere eigenschappen dan natuurlijk zetmeel. Ze opteren voor 'bewerkte' zetmelen die hun kant-en-klaarmaaltijden beter wapenen tegen de wisselende temperaturen en het transport. Dat bewerkte zetmeel wordt gemaakt met uiteenlopende technieken om hun kenmerken te wijzigen: zetmeel afbreken met zuren, het bleken, omzetten met enzymen, oxideren of verbinden met vetten of fosfaten. Bewerkt zetmeel wordt door Europa als een voedseladditief beschouwd en moet een E-nummer krijgen op het etiket. Maar omdat het begrip 'bewerkt' of 'gemodificeerd' consumenten zorgen baart, ontwikkelen zetmeelbedrijven een nieuw gamma 'clean label'-zetmelen waarvoor die verplichting van een E-nummer niet geldt. Dat vervelende begrip 'bewerkt' en het angstaanjagende E-nummer kunnen vervangen worden door het zachter klinkende en verkoopsvriendelijke 'oplosbare vezel', 'zetmeel' of 'dextrine'", observeert Blythman.

"Omdat deze nieuwe functionele zetmelen een merknaam en een handelsmerk dragen, hoeven de bedrijven die ze produceren slechts minimale informatie te verstrekken over hoe ze gemaakt worden omdat die productiemethode hun intellectuele eigendom of handelsgeheim wordt", voegt ze er aan toe.

L-cysteïne: meelverbeteraar E910

Indien je enthousiasme voor die diepvriespizza of kant-en-klare witloof-in-hesp intussen wat is afgenomen, zal het wellicht nog een diepere duik nemen als je merkt dat die een aminozuur kan bevatten zoals L-cysteïne (meelverbeteraar E910).

Joanna Blythman: "Overtuigde veganisten weten dat dit additief afkomstig kan zijn van menselijk of dierlijk haar en veren. Voor voedselfabrikanten is L-cysteïne bijzonder handig. In je pizza doet het dienst als versteviger voor het deeg. In vleesgerechten voegt het smaak toe. Maar omdat de vermelding ervan op het etiket als vervelend wordt ervaren, wordt het vervangen door een reeks nieuwe gistextracten. Deze hi-tech gistextracten leveren puik werk: ze bieden een rijk gamma aan smaken, afhankelijk van de aard van het voedsel en de gewenste impact. Ze mogen als 'gistextract' op het etiket, zonder daarbij te vermelden dat ze als smaakmakers werden gebruikt. Die gistextracten hebben een gezond imago, in het bijzonder als een rijke bron van vitamine B. Minder bekend is dat gistextracten een hoge concentratie van het aminozuur glutamaat bevatten, waarvan mononatriumglutamaat (MNG of E621) is afgeleid".

Geen pottenkijkers

"De verschillende supermarktketens doen hun aankopen bij dezelfde anonieme voedselfabrikanten, die op hun beurt dezelfde leveranciers van ingrediënten delen. Het hoeft niet te verbazen dat die voedingsfabrikanten geen pottenkijkers dulden. Hoe minder de consument weet over hoe zijn voeding wordt gemaakt, hoe beter. Hoewel de fabrieken achter hun slagbomen en geüniformeerde veiligheidsagenten meer lijken op autofabrieken of olieraffinaderijen, wil de voedingsindustrie ons doen geloven dat ze slechts een uitvergrote versie zijn van onze keukens thuis. Het equivalent van een sauspan is in de voedselfabriek een stoomvat waarbij je een ladder nodig hebt om er in te kijken. Het lawaai is er oorverdovend, het is er heet of net extreem koud, en het stinkt er".

"De meest weerzinwekkende geur die me ooit te beurt viel, was in een fabriek van kant-en-klaarmaaltijden, waar de lucht verzadigd was van een misselijkmakende zoete lucht van tomatensaus en kleverige béchamelsaus en een geur, die me deed denken aan uitgebraakte babymelk".

Bron: GoedGevoel.be & HLN.be

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht