ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over gezonde geesten in gezonde lichamen gesproken…

Op 31 december 2013 waren er in België bijna 300.000 mensen arbeidsongeschikt.
door Tsenne Kikke - donderdag 25 juni 2015 17:37

Zo las ik gisteren dat er in België op 31 december 2013 bijna 300.000 personen arbeidsongeschikt waren, een toename van 22 procent op de voorbije 5 jaar (+54.199), zo bleek uit de recentste cijfers van het Riziv.  De impact op de maatschappij was ook relatief zwaar, want arbeidsongeschiktheid kostte 4 miljard euro in 2013.

In een andere studie konden we onlangs lezen dat nauwelijks vijf procent van wereldbevolking gezond is. Uit een grootschalig onderzoek, verricht door de 'Bill & Melinda Gates Foundation', blijkt dat slecht 4,3% van de wereldbevolking zich kiplekker voelt. Meer dan 95% ervan had in 2013 last van minstens één kwaaltje of ziekte.

Voor de analyse bestudeerden wetenschappers 35.620 gegevensbronnen van mensen uit 188 verschillende landen. De resultaten ervan werden gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift 'The Lancet'.

"2,3 miljard individuen hebben last van vijf kwalen of meer," is een van de opmerkelijke conclusies van de 'Global Burden of Disease Study' (GBD). Daarnaast concludeerde het rapport dat het aantal gezonde levensjaren afnam tussen 1990 en 2013. Mensen met een ziekte, of handicap, krijgen immers vaker een aangepaste behandeling of medicatie, waardoor ze langer leven en het aantal gezonde levensjaren afneemt.

De wetenschappers verwachten bovendien dat het aantal personen met kwaaltjes nog zal toenemen, onder meer door de vergrijzing. Zo heeft 36% van de kinderen tussen 0 en 4 jaar (in ontwikkelde landen) geen gezondheidsproblemen, terwijl dat cijfer bij tachtigplussers in dezelfde landen op 0,03 procent ligt.

"De afgelopen 23 jaar zijn de klachten zo goed als onverantwoord gebleven," klinkt het. Zo eindigen rugpijn en depressie bovenaan.

Sinds 1990 zijn belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen amper veranderd. Lagerugpijn, depressie, ijzertekort, nekpijn en gehoorverlies op latere leeftijd blijken ook in 2013 het felst aan het totale aantal gezonde jaren te vreten. Musculoskeletale kwalen (gaande van nekpijn tot artritis) en mentale problemen (al dan niet gerelateerd aan druggebruik) staan voor de helft van het totale gezondheidsverlies in de wereld.

'Nieuwe' ziektes zijn onder meer diabetes (een stijging van 136%), Alzheimer (plus 92%), en hoofdpijn door toename van medicatie (een stijging van 12%).

Ook comorbiditeit steeg aanzienlijk met de leeftijd tussen de jaren 1990-2013

Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen bij een patiënt. Dit gebeurt in het algemeen met het gelijktijdig hebben van lichamelijke, geestelijke en vaak de daaropvolgende sociale problemen bij een persoon. Voorbeelden hiervan zijn, onder andere:

Autisme gaat vaak gepaard met ADHD, ADD, depressie of angststoornissen.
Reuma en onder andere de ziekte van Crohn.
De ziekte van Hirschsprung en Ondines vloek.
Taaislijmziekte en diabetes mellitus.

In een aantal gevallen is dit te verklaren, omdat de oorzaken van de ziektes op elkaar lijken. Zo zijn reuma en de ziekte van Crohn allebei ontstekingsziekten, en Hirschsprung en Ondines vloek zijn allebei neurologische ziekten. Soms is comorbiditeit een logisch gevolg van een ziekte. Zo zal een gebroken been zorgen voor spierafbraak, omdat het been een aantal weken niet wordt gebruikt. Of het is een gevolg van medisch handelen (iatrogeen, bijvoorbeeld de bijwerkingen van medicijnen, of een infectie na een operatie).

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht