ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'Inside Out', of 'Binnenste buiten', is een film die je moet gezien hebben

'Inside Out', of 'Binnenste buiten' geeft ons een klein idee over de menselijke mechaniciteit.
door Tsenne Kikke - woensdag 24 juni 2015 0:48

'Inside Out', of 'Binnenste buiten', is een Amerikaanse animatiefilm, geschreven en geregisseerd door Pete Docter. De film ging op het Filmfestival van Cannes vorige maand in première.

De hoofdpersonage is de 11-jarige Riley, die moeite heeft zich aan te passen aan haar nieuwe leven nadat ze verhuisden naar San Francisco, omdat haar vader aldaar een nieuwe baan gevonden heeft. Riley en alle anderen worden geleid door hun vijf basisemoties, zijnde: Vreugde, Angst, Woede, Afkeer en Verdriet - oftewel: Joy, Fear, Anger, Disgust en Sadness, in het Engels.

Vanuit het 'Hoofdkantoor', de controlekamer in haar hoofd, trachten deze gepersonifieerde emoties de herinneringen en de gevoelens van het meisje te sturen en te beheren, maar dat is allesbehalve vanzelfsprekend nu zij in een heel andere stad en op een heel andere school is beland.

Terwijl Riley en haar emoties worstelen met de nieuwe situatie, ontstaat er paniek in het Hoofdkantoor wanneer Verdriet en Vreugde verdwalen in Riley’s geest. Hoewel Vreugde de belangrijkste emotie van Riley blijft, raken de overblijvende emoties in conflict over hoe de beste manier is te handelen met de nieuwe stad, huis en school.

Vreugde en Verdriet zoeken hun weg in Riley’s geest, en Verdriet ontdekt langzaamaan de zonnige kant van het leven.

Het is een prachtige voorstelling van hoe elke mens door honderdtallen ikjes wordt geregeerd - of, hoe elke prikkel onze gemoedsgesteldheid beïnvloedt en telkenmale een ander ikje tevoorschijn roept.

Op dit moment, bijvoorbeeld, regeert er in jouw lichaam niet het ikje van enkele minuten geleden. Zo kan de ene ik een belofte maken, waarvan al de andere ikken niets afweten, en zo meer. Kortom: weinig mensen beseffen hun eigen mechanicitiet, noch realiseren ze zich dat het lichaam het verlengde is van het brein.

Ontwaken, is een proces dat tijd nodig heeft, decennialang kan duren, en niet voor iedereen is weggelegd. Want, indien mensen zomaar plots zouden ontwaken, en de hypnotische slaap waarin ze verblijven daadwerkelijk beseffen, dan zouden ze misschien aan zichzelf de vraag stellen: "Indien ik een lichaam heb, maar niet mijn lichaam ben, noch mijn brein, noch mijn gedachten, overtuigingen, gevoelens, en al andere zaken die in mijzelf automatisch opdoemen, of mij overkomen, ... wie of wat ben ik dan in wezen wel?".

Geloof me, of niet: geen mens wil daarop een antwoord weten. Het is een kosmische wet. Zelfs indien je het zou proberen, drukken onzichtbare atmosferische krachten jou in een nog veel diepere slaap. Probeer het maar eens voor jezelf uit.

Of, indien je denkt dat je de heer en de meester van jouw gedachten bent, probeer dan eens 5 minuten lang, geen uur dus, maar slechts 5 minuutjes aan één ding te denken. Zoals aan een potlood, bijvoorbeeld. Aan een potlood, en aan niets anders. Hoe sterk je ook denkt te zijn: binnen de enkele seconden zullen jouw hersenen door andere gedachten worden overvallen.

Om die reden ervaren mensen, die aan zichzelf de belofte geven om aan Zelfkennis te doen, zoveel tegenkantingen. Vooral zij, die zwak zijn in het leven, zijn zwak in het beginnen werken aan zichzelf. Ze zullen alles dan ook uitstellen, en in de gedachte leven dat ze juist bezig zijn.

In de films 'What the Bleep do we know!?', en 'Further Down the Rabbit Hole' werd deze biologische mechaniciteit reeds eerder op een knappe manier gedemonstreerd.

In onderstaand filmpjes wordt 'verslaving' op een pittige manier voorgesteld en uitgelegd, zoals: verslaving aan gedachten, aan emoties, aan seks, aan lijden, aan het chemische gebeuren in onszelf, aan drugs, enzovoorts. "Maar, de meeste mensen weten zelfs niet dat ze niet weten," wordt erin gezegd.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht