ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Iets meer over alkaliserende (niet-zure) voeding

Hoe voedsel jouw lichaam meer basisch kan maken, of meer verzuren.
door Tsenne Kikke - donderdag 4 juni 2015 20:07

Alkaliserende (niet-zure) voeding kunnen jouw lichaam weer basisch en gezonder maken. Bloed is altijd alkalisch en de zuurgraad ervan moet namelijk 7,36 zijn. Dreigt dit mis te gaan, dan spreekt men van bloedacidose, zijnde: een te hoog zuurgehalte.

Als jouw lichaam te zuur is, is dat een voedingsbodem voor allerlei ziekmakende organismen, die daarin zeer goed gedijen en zich snel vermeerderen. Bloedcellen klonteren dan eveneens samen en kunnen nog nauwelijks zuurstof en bouwstoffen door het lichaam transporteren.

Zuren en basen zijn feitelijk elkaars tegenpolen. Afzonderlijk zijn deze restwaarden giftig, tezamen neutraliseren zij elkaar. Een overschot aan zuren levert moeilijkheden op, omdat zij alleen door (alkalische) basen onschadelijk kunnen worden gemaakt. Teveel basen geven nooit problemen, omdat zij zich binden aan het koolzuur wat wij uitademen.

Dr. Ragnar Berg (1873 - 1956), een Zweedse natuurgeneeskundige, ontwikkelde een theorie over de optimale verhouding tussen de hoeveelheid voedsel met een zuren-overschot en met een basen-overschot. Volgens hem was de goede verhouding 80% basen 20% zuren. Deze stelling is inmiddels aanvaard door alle deskundigen op dit gebied. Om een zuur-base evenwicht te behouden, gaf hij in 1913 het volgende advies: "Eet vijfmaal zoveel aardappelen, groenten en vruchten als het totaalgewicht van alle andere levensmiddelen: eet daarvan minstens 50% rauw."

Onder zuren worden in dit verband stoffen verstaan die na de omzetting van onze voeding in het lichaam een zure reactie geven. Het is niet zo dat zuur smakende voeding ook een zuur vormt in het lichaam, het is zelfs zo dat over het algemeen zuur smakende producten, zoals bijvoorbeeld fruit na het omzettingsproces in het lichaam basen vormen. De vrije zuren, zoals appelzuur, citroenzuur, melkzuur en ascorbinezuur uit voeding hebben dus  weinig of geen invloed op de zuur-base balans. Alle zuursmakende producten hebben een basenoverschot.

Voedsel kan jouw lichaam meer basisch maken, of meer verzuren. In een verzuurd lichaam heeft ziekte meer kans - plus, je ziet er veel sneller ouder uit. Want, als je teveel zuurvormend voedsel eet, beroof je jouw lichaam van een aantal belangrijke mineralen, die nodig zijn voor de vorming van enzymen. Daardoor ontstaan er afvalproducten in de vorm van slakken die zich afzetten in jouw weefsels, waardoor vermoeidheid en pijn kunnen ontstaan. Op langere termijn kunnen er in jezelf dan ook allerlei ziekten en kwalen ontwikkelen.  

Hieronder vind je de zuur-base tabel, opgesteld door Dr. Alex Guerrero. Hij heeft zijn eigen praktijk in Amerika en adviseert atleten en sporters in de NBA (National Basketball Association) en NFL (National Football League).

Bron Tabel: http://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel-alkaline-dieet/

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht