ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Over naakt, illusionisme, spiegels, rubberen handen en domme hersenen

In welke mate ben jij als mens door jouw hersenen en de wereld om je heen beïnvloedt? Enig idee?
door Tsenne Kikke - woensdag 3 juni 2015 9:40

Heb je al eens gelezen, dat ik illusionisme als het ware een boeiende tak van de wereld van de psychologie vind? Net zoals bij hypnose verkrijgt het brein indrukken, die - achteraf bekeken - onwaarachtig bleken. Ook zijn bijna alle waarnemingen illusies en bovendien zijn we afhankelijk van de vertalingen van ons brein. Zo is een rode bloem niet rood, maar gekleurd door het daarop vallend licht - en, de kleur die de bloem niet wilt, stoot ze af. Met andere woorden: we zien dus het rode, omdat die bloem allesbehalve rood is.

To be or not to be - Te zijn of niet te zijn

In wezen is alles wat bestaat een illusie en onecht, want er is niets dat niet aan wijziging onderhevig is. Anders gezegd: wat je nu ziet, is binnen een fractie van een seconde veranderd. Jijzelf ook, natuurlijk. En, wat kan er 'echt' worden genoemd, indien iets zich nu in deze vorm voordoet, en binnen een seconde in een totaal andere? Zijn bloemen, die in de tuin stonden, daarna in een vaas op de kast, en die nu op de mesthoop liggen 'echt'? Nota: ik heb het wel over 'Zijn'... Met andere woorden: in welke mate BEN jij echt?

Indien je dieren een spiegel voorhoudt, merken we verschillende reacties op. Sommigen zien het spiegelbeeld als echt en vallen het aan, anderen denken dat het een doorzichtig scherm is waarachter 'het andere dier' zich bevindt, weer anderen zullen - eenmaal gewend - het spiegelbeeld angstvallig gaan verkennen, enzovoorts.  Hersenen kunnen dieren op een 'domme wijze ' doen reageren. Wijzelf maken er natuurlijk geen probleem meer van, omdat we met spiegels zijn opgegroeid, en in de veronderstelling leven dat we daarin onsZelf zien. Ons echte Zelf, oftewel: het onvergankelijke Ware Zelf? Dom, hé!

Rubberen Hand Illusie (RHI)

Onze hersenen doen ons het een en ander aan... Over fantoompijnen en de proef met de hand, bijvoorbeeld, heb ik het reeds meermaals gehad, waarbij bewijzen geleverd worden 'hoe dom de menselijke hersenen zijn'. Moesten mensen ietwat bewuster leven, dan zouden ze voor zichzelf beter kunnen inzien in welke mate ze door die 'domme hersenen' worden geregeerd.

Wat de Rubberen Hand Illusie betreft: vooral mensen, die schizofrene trekken in zich meedragen, zijn er gevoelig voor. Schizofrenie, afgeleid van 'schizo' en 'phrenos', hetgeen 'gespleten geest' betekent, is een psychische aandoening binnen het schizoïde spectrum. Het wordt gekenmerkt door een verslechtering van denkprocessen en door slecht emotioneel functioneren. Deze aandoening openbaart zich meestal als gehoorhallucinaties, paranoïde of bizarre wanen, of onsamenhangend denken, en spreken en gaat samen met slecht functioneren op sociaal vlak.

Men wordt geconfronteerd met een afwijkende beleving van de werkelijkheid (een afwijkende cognitie), resulterend in onlogische gedachtepatronen, wanen, hallucinaties en in wisselende mate emotionele, denk- en gedragsstoornissen. De oorzaak is altijd onderwerp geweest van vele speculaties. Genetische factoren, de jeugdomgeving, neurobiologische en psychologische factoren en sociale processen lijken de belangrijkste veroorzakers te zijn. Sommige medicijnen of drugs kunnen de symptomen ook veroorzaken, of verergeren.

Ondanks de etymologie van de term 'schizofrenie' gaat het bij schizofrenie niet om een 'gespleten verstand' en is het niet hetzelfde als dissociatieve identiteitsstoornis - ook wel bekend als 'meervoudige persoonlijkheidsstoornis' of 'gespleten persoonlijkheid' - een aandoening, waar schizofrenie door leken vaak mee wordt verward.

Domme hersenen

Het kan zelfs zover komen dat een mens, vanaf de baby- en kinderjaren, tot in de jaren van volwassenheid, 100% geloof hecht aan al hetgeen hij al die jaren in zijn brein klakkeloos heeft toegelaten. Zo kan een volwassen 'intelligente' persoon met dingen in zijn hoofd rondlopen, die vergelijkbaar zijn met de inhoud van het brein van een jong kind, dat in het bestaan van een Sinterklaas, Paashaas, Kerstman, feeën, weerwolven, en andere sprookjes- en mythische figuren geloof hecht. Zelfs in een Zeus, een Ra, een Mithras, een Quetzalcoatl, een Shiva, of in de een of andere godheid met een andere naam, die op de een of andere manier op het wereldse gebeuren kan ingrijpen. Een godheid dus, die niet over de mens waakt en ervoor zorgt dat mensen niets overkomen; maar een godheid, waartegen we achteraf kunnen bidden om de een of andere gunst af te smeken.

Om het nog erger te maken ... Geëmancipeerde vrouwen, met de nadruk op het onderdeel 'man', beginnen zich de vraag stellen waarom oppergoden mannen moeten zijn, en niet van het vrouwelijke geslacht.

Over Naaktheid, spiegels en Illusionisme

Om deze blog af te ronden, dien je onderstaand filmpje tot op het laatste moment te bekijken, opdat je al het vorige gewoonweg vergeet.

Prachtige, hé!? Maar, wat herinner je je nog van al het vorige? Ik bedoel: ... van de dingen die je op jouw Zelf zou kunnen toepassen? Bijvoorbeeld: in welke mate zijn mensen met bloemen vergelijkbaar? 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht