ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: een intro tot 'langzaam ontwaken'

Tijdens de laatste bijeenkomst van de Werkgroep Zelfkennis kwam het thema 'ontwaken' aan bod.
door Tsenne Kikke - donderdag 25 juni 2015 0:02

Over de slaap, dromen en ontwaken (= niet-slapen) heb ik het reeds meermaals gehad. Vooral dromen, als werkwoord, is een meest eigenaardig fenomeen.  

Daar waar we dagdromen meestal zelf een richting kunnen geven of in staat zijn ze bij te sturen, is dit met de droom van tijdens onze slaap totaal onmogelijk.

Aan een droom kunnen we vier eigenschappen toebedelen. Zo heb je de droom in haar geheel, het gedroomde als deel van de droom, de dromer en de waarnemer van de droom.

Tevens bestaan er verschillende soorten droom. Zo onderscheiden we de voorspellende of waarschuwende droom, de droom waarin we de ervaringen van de dag verwerken, en zo meer. Maar het merendeel van onze droomwereld is vergelijkbaar met het chaotische denken tijdens ons waakbewustzijn.

Net zoals we elke seconde van de dag door gedachten, gevoelens, fantasieën, et cetera, worden overvallen, wordt ons brein tijdens onze nachtelijke slaap met gelijkaardige chaotische gedachten en gevoelens opgevuld. Maar dan wel niet met woorden, doch met beelden: de taal van ons onderbewustzijn en van die van onze hypnotische slaap.

En meestal zijn de binnenkomende impulsen dermate onbegrijpelijk voor ons verstandelijke denken, dat de vertalingen ervan verwrongen worden - met als gevolg, dat de beelden onmogelijk te vertalen zijn. Gelukkiglijk zijn er veel mensen die hun dromen niet kunnen onthouden - of, sommigen beweren dat ze nooit dromen, hetgeen eerder het gevolg is van het feit dat ze zeer diep slapen.

Toch zijn er auteurs, die er boeken over durven schrijven, en aan elk beeld een verklaring of beschrijving trachten te geven. Sommige maken mensen wijs dat toekomstige aandoeningen uit die droombeelden kunnen gedistilleerd worden. Allemaal goed en wel, zolang je er geloof aan hecht - en, hoe meer je geloof hecht aan het verkrijgen van een bepaalde ziekte, hoe groter de kans dat je die dan ook in jezelf creëert. Anders gezegd: met placebo-mes snijdt langs beide kanten, en de punt ervan is vlijmscherp.

Momenteel weten we nog niet al teveel over de werkzaamheden van onze hersenen af. Een 10% misschien, maar met hetgeen we er wél van afweten, kunnen we - indien we het proces van ontwaken willen begrijpen - reeds een tijdje voort.

Interessant hierbij zijn misschien de onderstaande afbeeldingen ...

De hersenstam is belangrijk bij veel verschillende vitale functies, zoals lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en bloeddruk. Ook is de hersenstam belangrijk voor het behouden van een slaapritme, huilen, plassen, kauwen en het veranderen van de pupilgrootte.

De hersenstam bestaat uit de medulla, pons en middenhersenen. Het is het gedeelte van de hersenen dat als eerst volledig ontwikkeld is. Hiermee wordt bedoeld, dat de eerste gewervelde dieren al een ontwikkelde hersenstam hadden. De neuronen die zich hier bevinden zijn zeer klein en hebben weinig lange uitlopers.

- De medulla is het gedeelte van de hersenstam dat verbonden is aan het ruggenmerg. Vanuit hier worden de signalen uit de hersenen naar het lichaam gestuurd, bijvoorbeeld naar de spieren om een bepaalde beweging te maken. Op deze manier is de medulla ook betrokken bij hartslag, bloeddruk, spijsvertering en lichaamstemperatuur.

- De pons - #1 in de afbeelding - is de verbinding tussen de kleine hersenen (het cerebellum) en de grote hersenen. Het voorste gedeelte van de pons is belangrijk voor het sturen van sensorische informatie naar de grote hersenen. Het gaat hierbij vooral om informatie over bewegingen. Het achterste gedeelte van de pons helpt bij ademhaling, smaak en slaap. De middenhersenen zijn betrokken bij zintuiglijke en motorische functies, visuele en auditieve reflexen, de pupilreflex en bij gehoor.

- De middenhersenen bestaat uit het tectum en tegmentum. In het tectum bevinden zich de superieure en inferieure colliculi, die de oogbewegingen aansturen.

Aan de eclectici: indien je ooit wenst te ontwaken... op welk deel, of delen, van de hersenen dient men zich dan te concentreren? En, waarom is bewust waarnemen dan ook zo belangrijk? Indien nodig, herlees de tekst op bladzijde 238 bovenaan van OZNHW.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht