ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: ben jij meer dan jouw brein en jouw lichaam?

Slechts 0,01% van de mensheid voelt zich geroepen om aan Zelfkennis te doen. Waarom?
door Tsenne Kikke - dinsdag 12 mei 2015 10:50

Waarom voelt slechts 0,01% van de mensheid zich geroepen om aan Zelfkennis te doen? Zelfkennis, zijnde: het 'Kennen van het Zelf'; een Zelf, dat niets te maken heeft met het stoffelijke lichaam.

Hoeveel maal heb ik al niet getracht om lezers, die zich met hun lichaam identificeren en dus in de veronderstelling of wetenschap leven dat ze hun lichaam zijn, te doen inzien dat ze in wezen niet meer zijn dan de inhoud van hun brein, waarvan het lichaam slechts een verlengde is, teneinde dat brein de mogelijkheid te geven zich te verplaatsen, ervaringen op te doen, prikkels op te vangen en die te vertalen, en zo meer?

Bovendien is de inhoud van elk brein - en, hetgeen eraan hangt, zijnde het lichaam - het product van de omgeving waarin het is opgegroeid en lange tijd heeft rondgedwaald. Indien jij, beste lezer, in het Zwarte Afrika was geboren geweest, het kind van zwarte ouders, en nu nog in een Afrikaans oerwoud zou verblijven, zou je op dit moment een andere taal spreken, andere goden of bosgeesten aanbidden, et cetera. Dus: de inhoud van jouw brein is gewoonweg 'opgedane en geleende kennis', niet jouw 'bezit'.

To be, or not to be - Zijn, of Niet Zijn

Oké, het is niet zo. Je woont niet in het oerwoud. Anders was je nu niet in staat deze woorden te lezen. Prijs jezelf dan ook gelukkig. Maar, wat misschien eveneens een feit is, dat je nog immer denkt dat je dat lichaam, en dus dat brein bent. Anders gezegd: stof, dat ooit tot datzelfde stof zal vergaan. Of, verbeeld je je iets anders en denk je dat je iets meer 'bent'? Ooit al eens de eerlijke vraag 'Wie Ben Ik?' aan jezelf gesteld?

De mens, gemaakt naar Gods evenbeeld

Nu komt het moeilijke gedeelte, wetende dat alles 7 vertalingen kent; dit, afhankelijk van het menstype. Michelangelo heeft dit in zijn fresco 'De geboorte van Adam' prachtig uitgebeeld. Het was de geest van God die over de wateren zweefde, niet God zélf. Maar, hoe beeld je zoiets uit? Hoe beeld je uit dat niet God, maar zijn geest de mens naar diens geest schiep?

Natuurlijk heb ik het hier over de spirituele mens, over de mens die toen nog in het Paradijs verbleef, en dus niet over de mens die hier op Aarde werd gezet. Want je weet wel wat het in het metaforische Scheppingsverhaal staat, waaronder: "En tegen de man heeft Hij gezegd: ‘Omdat je hebt geluisterd naar je vrouw en hebt gegeten van de boom die Ik je had verboden, zal de grond vervloekt zijn omwille van jou! Zwoegend zul je van hem eten, alle dagen van je leven," et cetera.

Metaforisch..., om het onnoembare te benoemen, in een meest eenvoudige taal - en, nog wordt die niet begrepen.

Hij verjoeg dus de mens uit de tuin, en aan de oostkant van de tuin van Eden plaatste Hij de kerubs en de vlam van het wentelend zwaard, om de weg naar de boom van het leven te bewaken.

Anders gezegd: de zogenaamde 'Weg van de Zalm', oftewel 'De Weg naar de Bron' is niet voor iedereen weggelegd. Het probleem van tegenwoordig is, dat veel mensen dingen lezen, die niet voor hun ogen en brein zijn geschikt - met als gevolg, dat ze via hun verbeeldingswereld zich dingen toeschrijven, die onwaar zijn. In vroegere tijden, zoals bij de Egyptenaren, bijvoorbeeld, waren mensen ongeletterd en kregen ze de dingen, die niet voor hen bestemd waren, niet te horen, noch te zien.

"Ben jij meer dan jouw brein en jouw lichaam, en behoor je tot de 0,01% van de mensheid?", was één van de vele vragen, die ik reeds meermaals heb gesteld. Van de ongeveer 40.000 maandelijkse bezoekers van deze website heb ik daarop in de laatste 8 jaar nog nooit één antwoord verkregen.

Maar, je weet nooit, en om die reden geef ik (nog) niet op. :-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht