ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De magische bamboewoningen van Elora Hardy

Ooit al eens aan gedacht om jouw huis met bamboe te bouwen ?
door Tsenne Kikke - donderdag 14 mei 2015 15:43

Zulke huizen heb je hoogstwaarschijnlijk nog nooit in je leven gezien. De grilligheden van deze gebouwen uit Bali, uitgetekend en rechtgezet door Elora Hardy en haar team, zullen jou kunnen verbazen. Als bouwmateriaal wordt bamboe gebruikt - met als gevolg, dat alles wat ermee vervaardigd wordt uniek is, omdat geen twee bamboestokken aan elkaar gelijk zijn. Van de meer dan 1.700 verschillende bamboesoorten worden er slechts 7 als bouwmateriaal gebruikt.

Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten die een geslachtengroep vormen van de grassen. De stengels bestaan uit dichte parallelle vezelbundels; ze zijn van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten. De stam van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De snelst groeiende plant ter wereld is een bepaalde bamboesoort waarvan reeds groeisnelheden van een meter per dag zijn waargenomen.

Bamboe is eveneens goed te verwerken tot plaatmateriaal. De reuzenbamboe wordt in lange stroken gezaagd. Om parasieten te verdelgen en om het bamboe buigzaam te maken worden de stroken in gezouten water gekookt, waarna ze onder hoge druk op elkaar worden gelijmd. Door meerdere lagen te gebruiken kan in dikte worden gevarieerd. Deze platen kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als houten timmerpanelen, bijvoorbeeld in meubels of keukens; respectievelijk als tafel- of als aanrechtblad.

Elora Hardy staat aan het hoofd van een team, waaraan ze de naam 'Ibuku' heeft gegeven. Maar, ik stel voor om haarzelf aan het woord te laten. Uiteindelijk weet ze er veel, veel meer van dan ik.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht