ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oeps! Met homeopathie genees je geen enkele ziekte ?

Volgens een grootschalig onderzoek naar de werking van homeopathie kwam men tot de vaststelling dat homeopatische middelen geen enkele medische aandoening kunnen genezen.
door Tsenne Kikke - woensdag 25 maart 2015 23:41

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel ' similia similibus curentur', het gelijke geneest het gelijkende. Een ziekte kan worden genezen door een middel dat bestaat uit een verdunde oplossing van een stof die dezelfde symptomen veroorzaakt als die ziekte.

Het was Paracelsus (1493 of 1494 - 1541) die beweerde dat een kleine doses van wat de mens ziek maakt, de mens ook geneest. Die gedachtengang werd door de Duitse arts en chemicus Samuel Hahnemann (1755-1843) in de homeopathie toegepast.

Daarnaast veronderstelt de homeopathische leer dat tijdens het potentiëren, waarbij de grondstof of oertinctuur in een aantal stappen extreem verdund en geschud wordt, de werking van de grondstof overgaat op het oplosmiddel.

Volgens de krant 'The Guardian' heeft de Australische 'National Health and Medical Research Council' (NHMRC) een grootschalig onderzoek naar de werking van homeopathie uitgevoerd, met als resultaat dat - volgens de onderzoekers - homeopatische middelen geen enkele medische aandoening kunnen genezen. De instelling nam meer dan vijftig onderzoeken onder de loep, die ofwel voor ofwel tegen homeopathie pleiten.

Professor Paul Glasziou van de NHMRC concludeerde dat de studies, die voor homeopathie pleiten, vaak slecht onderbouwd zijn en niet genoeg participanten hadden om conclusies uit te kunnen trekken. De studies, die tegen homeopathie pleiten, waren anderzijds stuk voor stuk op een wetenschappelijke manier correct uitgevoerd.

Glasziou vond dan ook dat mensen die homeopathie verkiezen boven de traditionele geneeskunde een te groot risico nemen: "Wie een medische behandeling, waarvoor wetenschappelijke bewijzen zijn dat ze werkt, uitstelt of weigert om met homeopathische middelen te experimenteren, speelt met zijn gezondheid."

Aangezien de discussie tussen voor- en tegenstanders van homeopathie vaak snel verhit geraakt, benadrukte Glasziou dat het niet om een pesterij, of een complot ging, maar om een echte studie die er gekomen was om de Australische bevolking correct in te lichten.

"Onze studie bewijst dat je met homeopathie geen enkele ziekte geneest. We zullen de zondebok zijn van patiënten die zullen zeggen dat deze studie een samenzwering is van de NHMRC. Toch hoop ik dat de bevolking nu inziet dat er geen enkele garantie op succes is wanneer ze medische aandoeningen behandelt met homeopatische middelen," argumenteert de professor.

Men publiceerde de volgende bevindingen:

- Onze studies konden niet aantonen dat homeopathie iets meer is dan een placebo.

- Onze beoordelingen toonden aan dat van de 230 meest betrouwbare homeopathische proefnemingen, die ooit werden gepubliceerd, ook niet als positief kunnen worden bestempeld.

- De studies, die op dieren werden beoefend, bevestigden die van op mensen.

- Onderzoekingen en proefondervindelijke bevindingen suggereerden dat homeopathie gevaarlijk kan zijn.

- De beweringen van homeopaten over aandoeningen zoals kanker, astma of zelfs Ebola zijn nepverhalen.

- Het promoten van homeopathie is onethisch.

Met dit onderzoek wilde de Australische controleorgaan voor gezondheid en medische aandoeningen het eeuwenoude welles-nietesspelletje tussen de voor- en tegenstanders van homeopathie voor eeuwig en altijd beëindigen.

Weet, dat er in Australië elk jaar iets van een 10 miljoen AUS$ aan homeopatische middelen wordt omgezet. Met dit onderzoek verwacht men dan ook dat ziekenkassen niet langer terugbetalingen zullen verrichten, noch kortingen blijven geven, voor alles wat homeopathie aangaat.

Homeopaten reageren

Onmiddellijk na de publicatie van de studie reageerde de Australische Homeopatenassociatie verontwaardigd op het nieuws: "Wij raden de NHMRC aan om een betere onderzoekbenadering te gebruiken om de efficiëntie van homeopatische middelen te onderzoeken."

Nu maar afwachten wat hierop allemaal volgen zal ..., teneinde op dit moment elke (voorbarige) conclusie tijdelijk opzij te schuiven.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht