ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

IS-aanhangers vernietigen oude kunstwerken van het Mosoel museum

IS-extremisten brengen ongelooflijk veel onherstelbare schade toe aan kunstwerken.
door Tsenne Kikke - maandag 2 maart 2015 14:18

Barbaarse en primitief ingestelde menselijk uitziende wezen hebben noch respect voor een mensenleven, noch voor kunstvoorwerpen.

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft in het noorden van Irak cultureel erfgoed van onschatbare waarde uit het antieke Assyrische tijdperk verwoest. Volgens hen werden de pre-islamitische beelden vernield omdat ze voor afgoderij hadden gediend.

Op het internet werden videobeelden van de extremisten getoond, waarin IS-aanhangers in het museum van de stad Mosoel en de archeologische site Ninive belangrijke artefacten uit de klassieke oudheid aan diggelen sloegen en onherstelbare schade toebrachten. Experten bevestigden dat het om tientallen originelen gaat van onschatbare waarde.

Ook de bijzonder kostbare mythologische figuur van een Assyrische gevleugelde stier met mensenhoofd uit de zevende eeuw voor Christus, die de poort van Nergal bewaakt, en dus meer dan 2600 jaar oud is, moest eraan geloven.

De sculptuur van de gevleugelde stier is een "icoon van de Assyrische beeldhouwkunst," zei Markus Hilgert, directeur van het Zuidwest-Aziatisch Museum in Berlijn, donderdag. "Het is alsof iemand de sfinx in Egypte zou verwoesten."

Wegens als die vernielingen in het museum van Mosoel heeft Irina Bokovo, de directrice van Unesco, een spoedzitting van de Veiligheidsraad aangevraagd.

"Deze aanval is meer dan een culturele tragedie," aldus Irina. "Dit is ook een kwestie van veiligheid, want dit voedt ook het sektarisme, het gewelddadige extremisme en het conflict in Irak".

Een verwijderde videoclip duurde een vijftal minuten, beginnende met een klaagzangachtig gezaag, waarin teksten uit de koran werden geciteerd, die betrekking hadden op afgoderij. Daarna zagen we een Isis-vertegenwoordiger die ons toesprak en de Assyriërs en Akkadiërs als polytheïsten verweet, waarmee hij dus de vernielingen rechtvaardigde. Zo vertelde hij eveneens dat de vernielingen, die Mohammed indertijd in Mekka aanbracht, daarvan een voorbeeld waren. "Zelfs indien  de kunstvoorwerpen miljarden dollars waard zijn, zijn ze waardeloos voor ons," voegde hij eraan toe.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht