ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe een langdurige stroomonderbreking overleven

Men beweert dat we deze winter in België met stroompannes te maken kunnen hebben.
door Tsenne Kikke - donderdag 21 augustus 2014 23:48

Bij acute stroomschaarste zouden ongeveer veertig van de zeventig gemeenten in de provincie Antwerpen tijdelijk zonder elektriciteit kunnen vallen.

Niets is zo vervelend als een stroompanne, zeker als ze dagelijks gedurende enkele uren zou voorkomen omdat er nu eenmaal te weinig stroom voorhanden is. Het lijkt een noodscenario, maar volgens enkele doemdenkers is het toch dat scenario dat ons deze winter wel eens te wachten zou kunnen staan. Daarom zetten wij alvast enkele tips op een rijtje om de schade en het ongemak tot een uiterst minimum te beperken.

1) Bedorven voedingswaren: Niets zo vervelend als moeten toekijken hoe je melk zuur wordt omdat ze niet langer gekoeld wordt. Weet je op voorhand dat er een stroomonderbreking aankomt, schakel dan van grote flessen melk over op kleine individuele melkverpakkingen. Zo moet je nooit iets weggooien. Laat bereide voedingswaren aan je voorbij gaan, die bederven extra snel. Kies voor broodbeleg als kaas en salami. Of ga voor potten jam die gemakkelijk enkele uren zonder koeling kunnen.

2) Diepvriezer: omdat alles in je diepvriezer zonder twijfel zal beginnen ontdooien is het handig meegenomen om vooraf genoeg koelelementen in te slaan, voorzie in je diepvriezer een lade voor enkel deze koelelementen, laad je diepvriezer niet te vol en steek bij het begin van de stroompanne alle bevroren koelelementen tussen alle voedingswaren in. Probeer de vriezer ook zo weinig mogelijk open te doen. Ieder keer de deur open gaat, verliest het namelijk koude.

3) Besef dat, als er geen stroom is, niet alleen je wasmachine en tv niet werkt, maar ook je elektrische vuur in de keuken, je boiler, waterpomp en dergelijke stopt met werken. Bereid je per afzonderlijk apparaat in je huis daarop voor. En, indien er familieleden zijn afhankelijk van een medisch apparaat, moet je daar eveneens rekening mee houden.

4) Haal voldoende kaarsen, zaklampen en batterijen in huis om elke kamer van licht te voorzien. Klein detail met kaarsen: vergeet geen lucifers of aanstekers in huis te halen. Tuinlampen op zonne-energie kan je 's avonds overigens naar binnen halen.

5) In de winter werkt ook de verwarming niet als ze geen stroom krijgt. Voorzie petroleumvuurtjes om de ergste koude te verdringen - en, indien je met meerderen bent, doe je er goed aan om met z'n allen zoveel mogelijk in één kamer te vertoeven. Zorg voor degelijke kledij, en zelfs een hoed, handschoenen en een sjaal zijn onontbeerlijk.

6) Bedenk hoe je voorouders hun eten wisten maken: kies opnieuw voor blikvoeding die extra lang goed blijft en niet verwarmd dient te worden. Indien je over een tuin, een koertje, of over een balkon beschikt, is een barbecuestel ideaal om voedsel te bereiden. Ook campingvuurtjes zijn een aanrader.

7) Ga vooraf tanken want ook daar werkt niets meer als er geen elektriciteit is.

8) Haal cash geld af zodat je bij de bakker en slager kan betalen zonder je bankkaart te moeten gebruiken.

9) Besef dat heel wat supermarkten niets zijn zonder elektriciteit en waarschijnlijk zullen sluiten bij een stroomonderbreking.

10) Ook de watercentrales zitten dan zonder stroom; met als gevolg, dat er misschien geen water uit de kranen komt - en, indien wel: is de kans groot dat het niet drinkbaar is. Voorzie dus enkele emmers water waarmee je kan afwassen, de was kan doen, iedereen van proper drinkwater kan voorzien, de toiletten kan doorspoelen, en zo meer. Vergeet de huisdieren niet: die moeten ook drinken.  Natuurlijk kun je vooraf lege flessen met drinkwater vullen, en ervoor zorgen dat je veel eerder een reserve bronwater in huis hebt gehaald.

Wat afwassen betreft: beter is om kartonnen borden en ander wegwerpmateriaal, zoals goedkope plastieken drinkbekers, in huis te hebben.

11) Om in contact te blijven met de buitenwereld schaf je jezelf best een radio aan die werkt op batterijen, laad ook je gsm op voorhand al op, want ook je huistelefoon werkt niet langer zonder elektriciteit.

12) Besef dat er allerlei soorten noodgenerators zijn en dat er al energieomzetters zijn vanaf 25 euro die je online kan kopen en die energie van je autobatterij omzetten in elektriciteit voor in huis. Al check je best even vooraf bij je autogarage of je batterij dergelijke generator aankan.

13) Wil je graag iets om handen hebben tijdens de stroomonderbreking? Leg dan alvast wat boeken, een gezelschapsspelletje of ander hobbymateriaal klaar. Heel wat merken verkopen ondertussen ook leesbrillen (al dan niet met glazen op sterkte) waarin aan beide kanten lampjes voorzien zijn. Zo kan je zelfs zonder enige verlichting nog rustig je boek lezen.

14) Heel wat stroomonderbrekingen gaan traditiegetrouw gepaard met relletjes. Probeer daarom steeds een veilige plaats te vinden wanneer je weet dat de stroom zal uitvallen en ga niet onnodig veel de straat op.

15) Tracht zoveel mogelijk apparaten uit de stopcontacten te halen - want, telkenmale jouw woonst opnieuw stroom krijgt, kunnen bepaalde toestellen het door de herhaaldelijke schokken begeven. Je kunt wél één lamp laten branden, opdat je kunt zien wanneer er stroom is, en wanneer niet.

16) Negen maanden na grote stroompannes in New York en LA bleek er een ware babyboom plaats te vinden. Ben je dus van plan om jouw vrije tijd op een andere wijze door te brengen dan louter lezend, dan neem je best vooraf jouw voorzorgsmaatregelen door genoeg anticonceptiemiddelen aan te kopen, bijvoorbeeld.

17) Nog tips? Deel jouw ideeën met de andere lezers! Alvast bedankt!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht