ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: over éénogen die blinden misleiden

In de wereld van het spirituele lopen zeer veel mensen met onwaarheden rond.
door Tsenne Kikke - zondag 31 augustus 2014 2:42

De kans is groot dat het brein van een inboorling, die ergens in de brousse leeft, over dezelfde mogelijkheden beschikt als die van een intellectuele westerling - met dit onderscheid, natuurlijk, dat de inhouden sterk van elkaar zullen verschillen. Het is dan ook begrijpelijk, dat men aan een mens - of: beter gezegd: aan dat brein van die mens - alles kan wijsmaken wat wij maar willen.

Ondanks het feit dat de meerderheid van de bewoners van Europa ietwat 'ontwikkelder' zijn dan de inboorling uit mijn voorbeeld, is het een waarachtig feit dat men in onze gewesten mensen eveneens zeer veel dingen kan wijsmaken - vooral, als ik lees welke soort van alternatieve therapieën, opleidingen en cursussen zoal op het internet worden aangeboden.

Veiligheidshalve, en teneinde geen mensen tegen hun schenen te stampen, zal ik hier niet dieper op ingaan, want: ten eerste, is er voor elk aanbod een vraag - en ten tweede, hebben mensen nu eenmaal leugens nodig, indien ze ooit de waarheid - vooral in zichzelf - wensen te ontdekken. Het spijtige is, dat velen met die leugens hun gehele leven blijven rondlopen, en in de loop der jaren tot een waarheid in zichzelf hebben getransformeerd.

Zelfs dit is oké, zolang men er anderen niet mee schaadt - en, dus onder de voorwaarde dat men die tot-waarheid-omgezette-leugens niet aan anderen overdraagt. Toch lees ik elke dag hoe éénogen blinden trachten aan te trekken en misleiden.

Bewust? Daar twijfel ik aan. Ik vermoed dat die mensen het goed menen. Ooit zijn ze misschien begonnen met een boek over een fascinerend onderwerp te lezen, de interesse groeide, men volgde er bijvoorbeeld een cursus over, en wegens ontbreken van zowel rede, een graad van ontwikkeling, evenals zuiver bewustzijn, begint men de aangeleerde dingen te verkondigen alsof ze gebaseerd zijn op waarachtige waarheden, en niet op pure verbeelding en 'geleende kennis'.

Nogmaals, ik zal en mag hier - als vrijwillige blogger op deze website - niet dieper op ingaan, gewoonweg omdat ik dan duizenden en duizenden mensen tegen het hoofd zal stoten, en daarmee de inhouden van breinen aanval en ze dus geweld zal aandoen. Laten we het dan maar op een diplomatische manier aanpakken, en elke lezer voor zichzelf laten na-denken: een denken, dat na het gewone, automatische denken komt.

Hoe onwetend en lichtgelovig kunnen mensen zijn?

Laten we terug het voorbeeld van die inboorling nemen, die man vanuit zijn primitief leefmilieu uitnodigen, en hem wijsmaken dat wij, blanken, effectief kunnen toveren en veel, véél straffer zijn dan de medicijnman, of sjamaan van zijn stam.

Nu zit hij, tezamen met jou, te midden van de toeschouwers, ergens in de Verenigde Staten ...

Zien, is geloven, nietwaar? Van zodra die man terug in zijn eigen omgeving belandt...: wat zal hij aan zijn stamgenoten vertellen? Enig idee?

En, zo worden onwaarheden als waarheden verkondigd. Ik kan concretere voorbeelden geven, namen noemen zelfs, maar dat mag ik niet. Anders gezegd: winkel gerust rond in de alternatieve supermarkt en zoek het met schade en schande voor jezelf uit. Ik heb dit ook moeten doen.

Indien nodig: onderzoek de inhoud van je eigen brein, scheidt datgene wat jouw bezit is van al hetgeen je ooit klakkeloos hebt aangenomen, over de jaren in bent gaan geloven, en inmiddels als waarheden hebt aanvaard.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht