ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ununseptium: element nummer 117

De Tabel van Mendeljev is hoogstwaarschijnlijk een element rijker.
door Tsenne Kikke - maandag 12 mei 2014 22:01

Tabel van Mendeljev is een element rijker: 117

John Alexander Reina Newlands (26 november 1838 – 29 juli 1898) was een Brits scheikundige, die in 1863 het eerste periodiek systeem opstelde. In 1865 stelde hij dat de 56 toenmalig bekende elementen in 'octaven' kunnen worden gerangschikt, omdat hij na het rangschikken van de elementen naar oplopend atoomgewicht ontdekte dat bepaalde eigenschappen zich elk achtste element herhaalden.

Newlands' observatie van een zich herhalend patroon werd belachelijk gemaakt. Zijn classificatie van de elementen werd beschouwd als willekeurig en zijn geschrift over dit fenomeen kreeg hij niet gepubliceerd. Achteraf bleek dat Newlands' 'wet van Octaven' faalt bij het element calcium. Daardoor kon zijn methode niet echt gebruikt worden.

Maar in 1869 publiceerde de Russische scheikundige Dmitri Mendeljev (1834 - 1907)een meer uitgewerkte vorm van het periodiek systeem, dat eveneens was gebaseerd op atoommassa. Hij stelde vast dat de elementen volgens een vast patroon zijn te rangschikken. Dit uitgangspunt maakte het voor hem mogelijk om de eigenschappen van elementen te voorspellen nog vooraleer ze ontdekt waren.

Onafhankelijk van Mendeljev ontwikkelde de Duitser Lothar Meyer gelijktijdig een tabel die veel overeenkomst vertoonde met de tabel van Mendeljev. Maar omdat Mendeljev zijn werk eerder publiceerde gaat de eer niet naar Meyer. Alhoewel er later nog veel wijzigingen zijn aan zijn tabel werd aangebracht, wordt Mendeljev door velen als 'vader' van het huidige periodieke systeem gezien.

Mendeljev ging bij het samenstellen van de tabel ervan uit dat wanneer de elementen volgens atoommassa worden gerangschikt, de overeenkomst in eigenschappen verklaard kan worden. Elementen met vergelijkbare eigenschappen zouden dan ofwel bijna gelijke atoommassa's moeten hebben, of periodiek in atoommassa moeten toenemen, zoals bij de triaden.

Alle atomen hebben een atoomkern, bestaande uit protonen en neutronen, met daaromheen een zwerm van elektronen. Het aantal protonen in de kern bepaalt het element. Zo heeft waterstof één proton, ijzer heeft er 26, uranium 92. Kernen met meer dan 92 protonen zijn instabiel.

Ondertussen is de tabel van Mendeljev het zoveelste element rijker geworden. Via deze link kun je het periodiek systeem downloaden. Aan het periodiek systeem wordt naar alle waarschijnlijkheid Element 117 toegevoegd en zal het net onder astaat komen te staan, dat het nummer 85 draagt. Een klinkende naam voor het element is er nog niet, maar stemmen gaan op om het 'Ununseptium' te dopen, met als afkorting Uus - en, ind die naam herken je het cijfer 117 in: un-un-sept-ium.

Het zijn Duitse onderzoekers, die de opzienbarende ontdekking onafhankelijk van elkaar hebben gemaakt. Eerder heeft een Russisch-Amerikaans team het deeltje ook waargenomen, maar nu is er dus sluitend wetenschappelijk bewijs.

Element 117 heeft haar naam te danken aan de 117 protonen - de belangrijkste bouwstenen van een deeltje - die haar atoomkern uitmaken. Daarmee behoort Ununseptium tot de groep van de transuranen. Dat is een superzware soort en hoogst onstabiel, waardoor ze na enkele milliseconden weer uit elkaar valt en dus in de natuur praktisch niet waar te nemen valt.

Een officiële plaats in het periodiek systeem heeft Element 117 nog niet bemachtigd - daarvoor moet de Internationale Unie van Zuivere en Toegepaste Chemie immers haar fiat geven, maar dat wordt wellicht een kleine formaliteit.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht