ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Minstens 113 'genees-middelen' zouden van de Belgische markt moeten verdwijnen

… dat beweerde Test-Aankoop.
door Tsenne Kikke - maandag 17 februari 2014 13:04

Als je een geneesmiddel haalt bij de apotheek, ga je er van uit dat het zowel werkzaam als veilig is. Maar dat is niet altijd het geval volgens de consumenten­organisatie Test-Aankoop. Uit een evaluatie van zo’n 4.000 geneesmiddelen bleek dat het nut van heel wat producten betwistbaar is, en voor sommige is het gebruik ervan zelfs ronduit af te raden naar het schijnt!

In België zijn er maar liefst 7.000 geneesmiddelen op de markt. Experts en een team van artsen en apothekers onderzochten de waarde van 4.000 van deze geneesmiddelen, en kwalificeerde elk van deze producten: "nuttig", "beperkt nuttig", "betwistbaar nut", of: "af te raden".

Door de experts is voor zo’n 57% van de beoordeelde geneesmiddelen overtuigend aangetoond dat ze echt nuttig zijn. Maar, van heel wat medicatie is de waarde echter een stuk minder: 27% van de beoordeelde producten heeft maar een beperkt nut. Deze geneesmiddelen zijn slechts nuttig voor een veel kleinere groep van mensen. Zo kunnen ze een tweede of een derde stap zijn in de behandeling van patiënten bij wie het beste geneesmiddel geen of onvoldoende effect heeft.

Voor 15% van de boordeelde geneesmiddelen stelden de experts zich ernstige vragen. Voor 460 producten bestaan er grote twijfels of ze wel werken en/of voldoende veilig zijn. Daarnaast raadt Test­Aankoop het gebruik van maar liefst 113 geneesmiddelen ten stelligste af! Die medicatie heeft meer nadelen dan voordelen en moet dan ook van de markt verdwijnen! Zo ziet Test­Aankoop, bijvoorbeeld, geen plaats meer voor: Protelos (osteoporose), Valdoxan (depressie), Perdolan Compositum (pijnstillers), Sinutab (verkoudheid/sinusitis), en zo meer.

Bovendien grijpen heel wat mensen voor banale klachten te snel naar vrij te verkrijgen geneesmiddelen, terwijl zo’n kwaaltjes vaak vanzelf overgaan. Op de lijst van geneesmiddelen met een slecht rapport prijkt er ook heel wat medicatie zonder voorschrift in de apotheek. Geneesmiddelen zonder voorschrift zijn dus niet zo onschuldig als je denkt!

• Dankzij de online 'Databank Geneesmiddelen' van Test-­Aankoop vind je snel de echte waarde van een 4.000-tal geneesmiddelen - evenals gegevens over de bijsluiter, de prijs en goedkopere alternatieven, waarvan hier de link ernaar toe.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht