ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe bepaalde mensen vandaag de dag nog worden gediscrimineerd

Je mag denken wat je wilt, zolang je jouw meningen maar voor jezelf houdt.
door Tsenne Kikke - woensdag 27 november 2013 16:44

Een kleuterjuf in de Verenigde Staten dreigde onlangs ontslagen te worden, omdat ze een brief stuurde aan de ouders om te waarschuwen dat de kinderen ‘vuil en onverzorgd zijn’ en dat het om die reden voor haar zo moeilijk is hen aan te raken.

Sharon D. Perry Dunnigan, die lesgeeft op een school in New York, stuurde de ouders op 14 november jongstleden een brief om te melden dat verschillende kinderen tussen de 3 en 4 jaar oud naar school kwamen met ‘vuile, bevlekte kleren’. Sommige onder hen stinken zó hard, dat: "Het moeilijk voor mij is om dicht bij hen te komen, of ze zelfs maar aan te raken."

Aan de ouders werd gevraagd de brief te ondertekenen, en terug te sturen. Verschillende ouders reageerden woedend, en zetten de school onder druk om de ervaren lerares te ontslaan. Daar reageerde de school niet op, maar de juf mag wel geen brieven meer versturen zonder toestemming van de directeur.

Haar probleem was, dat ze de brief naar alle ouders stuurde, en dus niet enkel en alleen naar de ouders van de overzorgde kinderen. Misschien met de bedoeling om hun zegen te verkrijgen, omdat de ouders van verzorgde kinderen zouden beseffen dat ook hun kind in contact komt met die onhygiënische 'stinkende'.

Maar tegenwoordig leven er zoveel mensen onder de armoedegrens dat we - naar het schijnt - die kinderen in elke klas moeten tolereren.

Vrijheid van meningsuiting...

... bestaat in wezen niet meer. Zo heeft een Nederlands elektronicabedrijf uit Arnhem een sollicitant afgewezen omwille van zijn huidskleur.

Jeffrey Koorndijk werd onlangs geweigerd voor een stageplek bij het Arnhemse elektronicabedrijf. Door een fout van een van de medewerkers van het bedrijf kreeg Koorndijk de mail met de reden van de afwijzing ook in zijn inbox. ‘Heb nog even gekeken is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz. Met hartelijke groet’, luidde de mail.

Niet lang nadat de neef van Koorndijk de mail op zijn Facebook-pagina gezet had, ontstond er een relletje. ‘Schande en discriminatie’, reageerden veel mensen.

We gaan nu niet over iemands denken oordelen, noch dat denken veroordelen: elke mens heeft nu eenmaal het recht om er eigen opinies op na te houden. Natuurlijk moet men tegenwoordig diplomatischer zijn, en alle meningen voor zichzelf houden, teneinde de vrede te bewaren.

In dit geval waren de woorden: '‘Heb nog even gekeken is niks. Op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers. Met hartelijke groet’, meer dan voldoende geweest.

Maar, het feit blijft bestaan dat persoonlijke overtuigingen mensen de kans ontnemen een degelijke job te vinden. In dit geval: een job, waarbij kennis van computers gewenst is, niet toevertrouwen aan iemand die er weinig of niets van afweet.

Tegenover 'Omroep Gelderland' heeft Mike de Wilde, de eigenaar van de electronicazaak Mike de Wilde Electronics, verklaard: "We hebben een grote fout gemaakt. Wij willen ons distantiëren van elke vorm van racisme," gewoonweg omdat hij inmiddels reeds diverse (doods)bedreigingen heeft verkregen.

De kwestie is onder meer wereldkundig gemaakt door Ixora Balootje, een Rotterdamse politica die actief is voor de ChristenUnie. Zij plaatste op haar Facebookpagina een screenshot van de bewuste e-mail. De afgewezen sollicitant is familie van Balootje, namelijk: de stiefbroer van haar nicht...:-)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht