ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gekleurde herinneringen uit de zwart-witte oorlogsjaren

Geen mens, die ooit Wereldoorlog 1 heeft meegemaakt leeft nog, maar de herinneringen blijven fotografisch nabestaan.
door Tsenne Kikke - woensdag 13 november 2013 0:04

In de meeste gevallen voelen zwart-wit foto’s echter aan dan kleurfoto’s. Het is alsof ze waarheidsgetrouwer zijn, vooral foto’s uit het begin van de vorige eeuw. Niet enkel en alleen geven ze een beter beeld weer van de toenmalige sombere tijden, maar ze zijn bovendien een veel betere weergave van de zielenwereld, daar waar kleurfoto’s meer aandacht schenken aan het uiterlijke.

Toen Adolf Hitler onder de indruk was van de kleurenfoto’s, gemaakt door zijn persoonlijke fotograaf Hugo Jäger, zei hij in de late jaren 1930 dat “de toekomst aan de kleurfotografie toebehoorde”. Hij kon evengoed zeggen dat “kleurfotografie tot de toekomst toebehoorde”.

Draai het, of keer het: het verleden behoorde onherroepelijk toe tot het zwart-witte. Dit betekent dan ook dat we onszelf verbazen indien we een kleurfoto uit die tijd tegenkomen. Soms werden de zwart-wit foto’s ingekleurd, of diapositieven bewerkt met geverfd aardappelzetmeel; een moeizame procedure, die onder andere door de gebroeders Lumière werd aangewend.

“... Binnenkort zal de wereld kleurengek worden, en daarvoor wordt Lumière verantwoordelijk gesteld,” schreef Alfred Stieglitz in 1907 in een boek over camerwerk. En, jawel: we werden wel degelijk kleurengek.

Uit de Eerste Wereldoorlog zijn er geen levende veteranen meer. Niemand bleef er over, die vandaag de dag kan zeggen: “Ik herinner me dat ik daar aanwezig was”. Die wereldoorlog ligt ver achter ons, maar de foto’s – ja, de herinneringen – blijven nabestaan. Sommige ervan zelfs in kleur.Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht