ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In België neemt de AIDS-Tsunami alsmaar toe

In Velgië neemt het aantal Belgische mannen met HIV fors toe.
door Tsenne Kikke - dinsdag 15 oktober 2013 15:55

Op initiatief van Federaal minister Laurette Onkelinx en haar Vlaamse collega minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen werd eind september 2012 het startsein gegeven voor de ontwikkeling van een innoverend Nationaal Plan rond HIV en Aids voor België. Wij keken met belangstelling naar de voorstelling van dit plan, dat ons vandaag werd voorgeschoteld. Zowel mensen met HIV - een virus, dat aids kan veroorzaken - uit diverse doelgroepen, evenals organisaties, terreinwerkers, artsen en andere professionelen werden erbij betrokken. Koningin Mathilde heeft de lancering van het nationaal HIV-plan in het Résidence Palace in Brussel bijgewoond.

Forse toename

Het aantal besmettingen met HIV - human immodeficiency virus - bij mannen, die seks hebben met andere mannen is de laatste jaren fel toegenomen: van 23,5% in 2002 tot 46% bij de in 2011 gediagnosticeerde gevallen.

In België leven minstens 20.000 personen met HIV. Anders gezegd: er zullen er wel veel meer zijn. Elk jaar worden tussen de 1.000 en 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld, minstens. België is één van de Europese landen waar het aantal gediagnosticeerde gevallen het hoogst is, met 10,7 gevallen per 100.000 inwoners in België tegenover gemiddeld 5,7 gevallen in Euopa in 2011.

Het aandeel van de mannen is toegenomen van 51% tot 60% in de periode 1994-2005 tot 66% in 2010-2011. Het aandeel van personen met de 'Belgische nationaliteit' is gestegen van 29,3% tot 42,7% in de periode 2002-2011.

Inzake overdrachtswijze wordt vastgesteld dat het aantal besmettingen bij mannen, die seks hebben met mannen, toenam van 23% tot 46% in de periode 2002-2011. Heteroseksuele contacten waren qua overdrachtswijze goed voor 49,6% van de gevallen in 2011.

Bij de mensen met HIV van 'Belgische nationaliteit', wat dit ook mag betekenen, die in 2011 werden gediagnosticeerd, zijn er 8,9 keer meer mannen dan vrouwen. Het goede nieuws is, dat besmetting door intraverneus druggebruik in 2010 proportioneel is afgenomen.

Maar, er is nog meer 'goed nieuws'...

"Er is vooruitgang geboekt in de strijd tegen Aids, maar we moeten doorgaan met de strijd," zei Michel Sidibe, de voorzitter van UNAIDS, de aids-organisatie van de VN, op de lancering. "We geven nu één pil in plaats van 18 pillen per dag vroeger. Er sterven nu 30 tot 40 procent minder mensen aan de ziekte dan enkele jaren geleden. Zowel de farmaceutische industrie als onderzoekslaboratoria als de bevolking hebben in veel landen de strijd tegen aids aangebonden. We evolueren ook naar een toestand waarbij we kunnen voorkomen dat kinderen bij hun geboorte besmet zijn."

Maar, net als eeniedere medaille, heeft deze ook een andere zijde. Wegens het feit dat 30% tot 40% minder mensen aan de ziekte sterven, is de kans groter dat de ziekte meer en meer wordt verspreid.

Een ambitieus plan

"Dit is een ambitieus plan. De 58 maatregelen zijn er niet voor de schone schijn. We willen op een doeltreffende manier het virus stoppen dat elke dag drie van onze medeburgers besmet." Dat zei vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx op de voorstelling. "We zullen meer dan ooit het condoomgebruik moeten bevorderen. Condooms moeten vlot en gratis beschikbaar zijn. Het plan voorziet daarin", zei de minister.

Onkelinx wees erop dat twee bevolkingsgroepen in het bijzonder blootstaan aan de epidemie: mannen, die seks met mannen hebben, en migranten. Het beleid geeft voorrang aan die groepen. "Maar dan moet de verwarring tussen "mannen die seks met mannen hebben" en "homoseksuelen" worden opgeheven," zei de minister.

Nog meer goed nieuws...

In wezen komt het allemaal ten goede van onze 'maatschappij'. Net zoals criminelen het bestaan van een extra politiemacht rechtvaardigen, rechtvaardigen HIV-besmette personen dit gloednieuw mechanisme, waarbij organisaties, terreinwerkers, artsen en andere professionelen voordeel halen en in deze moeilijke economische tijden extra werk verschaft.

Vergeet vooral niet om op Wereldaidsdag een rood lintje aan te kopen!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht