ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Indien ogen niet meer zien, doen de hersenen het nog wel met de tastzin, bijvoorbeeld

Volgens George Ivanovitch Gurdjieff 'gebeurt alles' en John Bramblitt paste zijn lichaam aan dat gebeuren op een wonderbaarlijke manier aan.
door Tsenne Kikke - vrijdag 21 juni 2013 3:08

Ik schreef reeds eerder dat zeer vele uitspraken van George Ivanovitch Gurdjieff me altijd hebben gefascineerd - en, het leven heeft me tot op heden al genoeg de tijd gegeven om al die uitspraken één voor één uit te testen. Tot nogtoe heb ik Gurdjieff nog niet op één onwaarheid kunnen betrappen. Maar, 'k geef nooit op. Zelfs niet daarna.

Zo beweerde hij rond het jaar 1916 bijvoorbeeld het volgende: "Alles gebeurt. Alles wat een mens doet, al zijn handelingen, woorden, gedachten, gevoelens, overtuigingen, meningen en gewoonten zijn het resultaat van invloeden en indrukken van buitenaf. Uit zichzelf kan een mens geen enkele gedachte, geen enkele handeling voortbrengen. Alles wat hij zegt, doet, denkt, voelt - dat alles gebeurt. De mens kan niets ontdekken, niets uitvinden. Alles gebeurt."

Voorbeelden hiervan kan ik natuurlijk niet geven - gewoonweg, omdat er te veel van zijn. Op dit moment: 7 miljard.

Zo nu en dan neem ik er eens iemand uit die de moeite waard is besproken te worden. Zelfs als het op het zicht lijkt dat ik afbreek, weet de bewuste lezer dat ik in wezen iets aan het opbouwen ben. Zelfs een chirurg moet soms eens iemand pijn doen, vooraleer een mens misschien kan genezen. Tenzij hij die mens verdoofd en hem in een nog diepere slaap brengt.

Draai het, of keer het: toch is het het lichaam dat zichzelf achteraf dient te genezen. Chirurgen en geneesheren kunnen dat niet. Daarenboven is de mens - die zichZelf kent - niet zijn lichaam; een lichaam, waarmee en waarin - net als in eender welke andere levende lichamen - alles gebeurt.

Weet, dat spinnen en vogels, om er maar twee op te noemen, daarmee heel blij zijn! Anders moesten ze naar een school gaan om aan te leren hoe webben en nesten te maken. Populieren kunnen niet uitgroeien tot olifanten. Zelfs bij planeten, manen en sterren gebeurt alles, en wel op een manier waarop het niet anders kan gebeuren. Oorlogen, bijvoorbeeld, kunnen niet worden verijdeld. Zelfs de oorlogen niet in en met jezelf, waarvan de Mahabharata een prachtige gelijkenis is.

Alles gebeurt ...

Neem John Bramblitt, bijvoorbeeld. In 2001 verloor hij het gezichtsvermogen ten gevolge van complicaties van epilepsie. Hij was toen 30 jaar oud. Zoals je weet, is epilepsie, ook wel eens 'vallende ziekte' genoemd, een aandoening waarbij bepaalde typen aanvallen optreden die hun oorsprong hebben in de hersenen.

In het prille begin verloor John alle hoop en verzonk in een diepe depressie. Vrij snel vond hij een uitlaatklep, zijnde: schilderen. Kun je je dat voorstellen? Blind worden, en snakken naar schilderen? Of, beter gezegd: iets in hem dwong hem die richting uit te gaan. Bovendien had hij er reeds eerder aan gedacht. Toen hij nog ziende was.

Omdat John geen kleuren kan zien en dus niet kan zien met welke kleur hij bezig is, noch kan zien waar hij het penseel op het doek moet aanbrengen, en ook niet kan zien wat hij ondertussen reeds heeft geschilderd, ontwikkelde hij een ander zintuig, namelijk: zijn tastzin.

Volgens hemzelf voelt elke kleur anders aan: wit voelt dik aan en zwart is iets meer lopends. Dus, wanneer hij grijs wil hebben, mengt hij beide kleuren totdat de structuur goed aanvoelt.

Zijn werken verkrijgen veel erkenning en worden in twintig verschillende landen verkocht. Hijzelf verscheen reeds meermaals in het nieuws en afbeeldingen van zijn schilderijen verschenen al in talrijke kranten en tijdschriften.

Kortom: zelf indien je Gurdjieff's woorden niet begrijpt, en je daardoor misschien niet mee akkoord kunt verklaren, is John Bramblitt een zoveelste bewijs van het aanpassingsvermogen van de mens. Zie hem aan het werk, en bemerk hoe hij met zijn lichaam het gebeuren laat gebeuren waarbij hij zijn tastzin op een speciale manier heeft ontwikkeld.

Het is geen Kunst, noch kunst, wel iets kunstigs, maar vooral: wonderbaarlijk.

New York State Of Mind, gezongen door Billy Joel en uitgeschilderd door John Bramblitt...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht