ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In de Oudheid werd onze Zon als een godheid aanbeden

De zon verkreeg in de Oudheid diverse namen en werd als zonnegod aanbeden.
door Tsenne Kikke - donderdag 27 juni 2013 1:31

Dankzij onze Zon is er geen wanorde in ons Melkwegstelsel. Het is net alsof de Zon onze 'god' is: de schepper van licht, warmte en leven. En, indien je iets van 'Liefde' begrijpt, mag je het er ook aan toevoegen.

Bewuste liefde is niets sentimenteels. Het licht is niet vriendelijk, de warmte kan doden, en de waarheid is onverteerbaar. Deel van het Werk is bedoeld om sterke magen te creëren; magen, die de waarheden over onszelf kunnen verteren - want, indien men die waarheden ontdekt (= van het deksel ontdoen) en men ze niet kan verteren, gaat men zichzelf herkennen in 'De Schreeuw'.

Gurdjieff geeft ons zelfs de raad om op de stoel te blijven zitten waarop men momenteel zit teneinde niet het risico te lopen om tussen twee stoelen verzeild te geraken.

Zelden plaats ik een nieuwberichtje zomaar... Tijd: benut, of verspil het. Meestal is er een onderliggende gedachte, gebaseerd op ZelfKennis, zijnde: het kennen van het Zelf. En, schreef ik reeds eerder, hopelijk komen er andere vrij-wil-lige bloggers die heel bewust naar andere monden praten. Sorry, ik bedoelde: schrijven.

Mensen, die het Zelf verwarren met één van hun talrijke persoonlijkheden, slaan de bal onvermijdelijk mis en kunnen me onmogelijk be-grijp-en. Op z'n best verlaten ze de tekst, op zoek naar datgene wat de inhoud van hun brein beter aanspreekt, oftewel verlaten ze de website... boos, omdat hun ego werd gekrenkt.

Nochtans richt ik mij nooit tot ego's, gewoonweg omdat het ego nu juist datgene is wat de mens niet is. Het 'iets', of noem het 'het niet iets', 'nothing' of 'no-thing' in het Engels' - is datgene wat eventueel overblijft na het afsterven van dat tijdelijk, stoffelijk lichaam. Toegegeven: bij de meeste mensen ontbreekt dat 'iets' - met als gevolg, dat alles wat Zelfkennis aangaat hen niet kan aanspreken. Anders gezegd: er is geen Zelf dat gekend dient te worden. Er is geen innerlijke 'roep'-ing, toch niet in die richting.

Anders gezegd: indien je musicus, advocaat, gokker, arts, voetballer, of wat dan ook wil worden of 'zijn', hoef je niet specifiek aan Zelfkennis te doen. Als hobby, misschien, om jouw Verkregen Tijd te verdrijven. Schuim gewoonweg het internet af: er zijn genoeg mensen, of verenigingen, doe jou kunnen opvangen.

In elk geval: ook ditmaal heb ik het zoveelste been begraven en de personen die het pareltje vinden, en over een sterke maag beschikken, zullen ervaren dat er nog zeer veel vlees aanhangt.

Helioseismologie

Wetenschappers bestuderen de Zon op velerlei manieren - en er zijn er zoveel, dat men zich vroeg of laat in iets zal moeten specialiseren. Zo zijn er mensen die zich met geluiden bezighouden en zelfs spreken over 'de muziek van de Zon'. Niet elke lezer zal begrijpen wat ik bedoel, maar de enkelingen die het wél kunnen, zullen iets fascinerends bemerken in het filmpje dat je - dankzij deze link - kunt aanschouwen. 

Een beetje 'zonnemuziek'...

De astrofysicist Todd Hoeksema legt uit hoe de geluidsgolven van de zon een belangrijk ingrediënt zijn van de wetenschap die 'helioseismologie' wordt genoemd, waarbij het binnenste gedeelte van de zon wordt gepeild door analysering en het afschuimen van de geluidsgolven aan de oppervlakte, die uit de zon opspringen en in de zon terugkaatsen.

Tussen haakjes: de term 'helioseismologie' is afgeleid van 'helios', Grieks voor 'zon', en 'seismologie': de leer der aardbevingen.


En, wat als de zon ooit verdwijnt?

Hoe planeet Aarde de zonnewinden als het ware veredelt...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht