ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Taromenane en de Huaorani uit het Amazonegebied vechten het onderling uit

In het Amazonegebied is het voor bepaalde indianen niet al té veilig.
door Tsenne Kikke - zaterdag 6 april 2013 1:44

Het Amazonewoud is 6,7 miljoen km² groot. Het is het grootste regenwoud ter wereld, en strekt zich uit over negen landen en grondgebieden. Geneeskunde wordt er door sjamanen uitgeoefend en ze gebruiken meer dan 700 planten om mensen te helen. Naar het schijnt zijn ofwel de 'medicijnen' niet in staat de zogenaamde 'westerse ziekten' te genezen - of, de sjamanen weten nog niet welke planten ze daarvoor moeten aanwenden. Anders gezegd: de gemiddelde leeftijd van de indiaan aldaar is rond de 35 à 40 jaar.

Hou evenwel rekening dat het sterftecijfer van baby's en kinderen hoog is. Meisjes huwen meestal rond hun 10e of 12e jaar. Anders gezegd: van zodra ze beginnen te menstrueren, en tijdens hun gehele leven brengen ze tussen de 8 en de 10 kinderen ter wereld, waarvan de meeste vroegtijdig sterven.

Ook ontbossingen doen de sterftecijfers stijgen en jagen de stammen tegen elkaar op. Sinds 1985 werd de populatie van twee indianenstammen, die van de Secoya en de Siona, respectievelijk met 73% en 60% verlaagd. Nog een andere stam, de Ai'Cofanes, telde tot 1970 iets van een 15.000 stervelingen. Vandaag de dag blijven er nog maar 700 van over: een daling van 95,4%. Ze waren niet enkel en alleen het slachtoffer van genocide, maar ook van ziekten, zoals de griep, mazelen en pokken.

De Taromenane is dan weer een indianenstam, dat in het Yasuni Nationaal Park van het Amazonegebied verblijft. Tussen de 150 en de 300 van hen houden er een nomadisch leven op na. Juiste cijfers zijn onbekend.

De Huaorani, oftwel de Waorani of Waodani, ook gekend onder de naam 'Waos', leven ook in het Amzonegebied van Ecuador, maar die zijn met zo'n 4.000.

Beide stammen zijn, zoals verwacht, primitief en animistisch ingesteld en, naast een opperhoofd, hebben sjamanen veel macht over de bevolking. 

Hun geloof dateert hoogstwaarschijnlijk uit het begin der tijden. De stammen maken, bijvoorbeeld, geen onderscheid tussen de stoffelijke en de zogenaamde spirituele werelden. Zo geloven ze, dat de dieren van het woud zowel een spiritueel evenals een fysiek bestaan leiden. Hoe dat komt...?

Welnu, wanneer een mens sterft, loopt hij een weg in het hiernamaals af; een weg, waarop een grote anaconda op hem ligt te wachten. De gestorvenen, die er niet in slaagden die slang te ontwijken, of te ontvluchten, slagen er dus niet in het dodenrijk binnen te treden. Dit heeft dan ook tot gevolg, dat ze onverwijl naar de Aarde moeten terugkeren, maar dan wel in het lichaam van een dier, vogel, of insect. Om die reden denken ze zo over de dierenwereld.

Met andere woorden: indien jij in zo'n stam was geboren, liep je nu ook met die overtuiging in jouw brein rond. Natuurlijk kan niemand bewijzen, dat jouw geloofsovertuigingen waarachtiger zijn dan de hunne.

De anderen zijn begonnen ...

Maar in datzelfde Amazonegebied is er deze week opnieuw een bloederige oorlog tussen beide indianenstammen uitgebroken. Hetgeen een andere reden is waarom de gemiddelde leeftijdsgrens zo laag is. Minstens 15 leden van de Taromenane zijn door krijgers van de Huaorani gedood. De Huaorani verbrandden hun woonsten en doodden alle inwonenden, inclusief vrouwen en kinderen.

Het incident ontstond naar aanleiding van het feit dat de Taromenane op 5 maart 2013 een Huaorani hoofdman en zijn vrouw met speren hadden vermoord.

De rivaliteit tussen de beide indianenstammen leidde in 2003 reeds tot een bloedbad, toen 23 Taromenanevrouwen en -kinderen door Huaoranikrijgers werden gedood.

Kortom: bedank je ouders, en wees blij dat je er niet één van bent. Maar, indien sjamanisme jou aanspreekt, kun je het in onze gewesten aanleren en bedrijven.
 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht