ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'The Man from Earth': een film, die je ooit zou moeten hebben gezien …

'The man from Earth' wordt als een sciencefictionfilm aanzien, maar het is meer dan dat, veel, véél meer.
door Tsenne Kikke - vrijdag 5 april 2013 0:07

'The Man from Earth' is een film uit 2007 en vertelt het verhaal van een zekere John Oldman, een professor aan de universiteit, die beweert dat hij al 14.000 jaar oud is. Meer wil ik er niet over vertellen, omdat je anders denkt dat je de gehele film hebt gezien, en bovendien wil ik jouw kijk- en luisterplezier niet afnemen, noch vergallen.

De film verkrijgt een rating van 7,9 - hetgeen betekent, dat het misschien de moeite waard is om te worden bekeken.

De auteur ervan, Jerome Bixby, deed er 40 jaar over om elk woord te wikken en te wegen, vooraleer zijn boek uit te geven; maar hij stierf in april 1998, nog voordat hij van het eindresultaat heeft kunnen genieten. Misschien heb je van Jerome nog nooit gehoord, maar hij schreef enkele episodes voor zowel 'Star Trek' als voor 'The Twilight Zone'.

Hieronder vind je twee YouTube-filmpjes: het bovenste is de film, en daaronder het toneelstuk.

De woorden, die erin voorkomen, leunen zeer sterk aan bij wat George Ivanovitch Gurdjieff over godsdiensten en mythen te vertellen had. Zo lezen we, bijvoorbeeld, in het boek 'Op Zoek naar het wonderbaarlijke', geschreven door P.D. Ouspensky, één van Gurdjieff's vele leerlingen, op bladzijde 301 het volgende:

"In het besef van de onvolmaaktheid van de gewone taal hebben de mensen, die objectieve kennis bezaten, getracht de idee der eenheid uit te drukken in de vorm van 'mythen', van 'symbolen' en van bepaalde 'woordformules' die, onveranderd doorgegeven, de idee van de ene school naar de andere en vaak van het ene tijdperk naar het andere hebben overgebracht.

Er is al gezegd dat de hogere psychische centra werkzaam zijn in de hogere bewustijnstoestanden van de mens: het 'hogere gevoelscentrum' en het 'hoger denkcentrum'. Het doel van de 'mythen' en 'symbolen' was deze hogere centra te bereiken en de mens ideeën over te dragen die voor zijn gewone denken ontoegankelijk zijn en deze in een zodanige vorm over te dragen dat elke mogelijkheid van verkeerde interpretatie wordt uitgesloten. 'Mythen' waren bestemd voor het hogere gevoelscentrum, 'symbolen' voor het hogere denkcentrum, et cetera ..."

Zowel de film als het toneelstuk zijn allebei een aanrader, maar spijtig genoeg is er geen Nederlandstalige ondertiteling. Laat dit jou alleszins niet ontmoedigen.

Bovendien geef ik toe, dat het verhaal - dat uit dialogen bestaat - niet zo geschikt is voor een bioscoopfilm. Om die reden denk ik dat het toneelstuk beter zal overkomen.

Een extra woordje waarschuwing: nogmaals... 'The Man from Earth' is een praatfilm, en in wezen speelt alles zich in één kamer af. Je moet er dus jouw volle aandacht bij betrekken en het risico is groot, dat de film en/of toneelstuk, jou zal doen na-denken. Weet daarbij, dat nadenken een denken is, dat naast het gewone denken geschiedt.

Neem in elk de geval de eerste stap, ontspan jezelf, en bekijk de film. En, als je dan tóch geen tijd tot jouw beschikking hebt, kun je vluchtig naar de fotootjes kijken.De film gezien?... En, wat vond je ervan?

Toegegeven: de inhoud ervan is speciaal gericht tot personen, die aan Zelfkennis willen doen, en bereid zijn hun bestaande overtuigingen door heilzamere te vervangen. Het is een wet, dat men nooit de waarheid kan ont-dekken, zolang men de leugen niet in-ziet, vooral in zichzelf.

Bovendien zijn er altijd mensen die de film opnieuw willen zien, en speciaal geef ik de raad om links van het scherm de filmbeelden af te spelen - en, aan de rechterzijde, de Engelse tekst af te lezen. 

Ondertussen heb ik de tekst op deze website geplaatst. De centjes die je ervoor betaalt - minimum 2 euro/maximum 5 euro (kies maar) - komen niet aan mij toe. 21% ervan gaat naar het BTW-kantoor, en de rest schenk ik aan het Spiritualia Team voor de opmaak en het onderhoud van deze grandioze website. Weet, dat - indien je zélf zulk een website zou willen aanmaken - je er duizenden euros voor betaalt.

Nabericht: het heeft meerdere uurtjes in beslag genomen dan ik dacht, maar het staat erop. Ga naar de rubriek 'Artikelen' en onder de hoofding 'Filosofie' vind je het volledige script in het Engels. Ik wens je alvast veel lees- en kijkgenot toe!

Stel jezelf ook voor dat je deel uitmaakt van die groep... Welke vragen zouden er in jouw hoofd opkomen - en, hoe zou jij in bepaalde ogenblikken hebben gereageerd? Herken je ook bepaalde menstypen? Enzovoorts ...

Commentaar


arno Gepost op: 5/04/2013 13:08:01
arno

Ik heb met facinatie deze film bekeken en beluisterd. Mijn brein heeft er van genoten en zoals aan het eind gezegd wordt door één van de deelnemers."Er is weer meer ruimte ontstaan".

De waarheid kan altijd anders zijn dan onze vooringenomen geest denkt dat waar is.

Dank voor het plaatsen van deze film!!


Tsenne Kikke Gepost op: 5/04/2013 14:48:25
Tsenne Kikke

Danke, om de tijd te nemen de film te zien!!!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht