ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: met wat voedt de mens zijn hersenen?

Van de drie vormen van voeding zijn indrukken de meest belangrijke.
door Tsenne Kikke - donderdag 24 januari 2013 16:16

Het leven is mooi en we leven in een mooie wereld. En zelfs als het lijkt dat we in een hel leven, bestaat de kunst er uit om van die hel een hemel op aarde te maken. Ieder voor zichzelf. Je kent de uitspraak: "Als iedereen voor zijn eigen deurtje kuist, zullen de straten vrij snel proper zijn".

Draai het, of keer het: het leven en de wereld kunnen mooi zijn. Oké, soms is er de één of andere gek, die de orde verstoort en de frontpagina's van kranten opvult, maar op de miljoenen mensen die in West-Europa leven, vallen die enkele uitzonderlijke gevallen misschien nog wel best mee.

Het hoofdprobleem is wel dat weinigen naar hogere vormen van bewustzijn streven. Want, om een hemel op aarde te maken, heb je meer nodig dan de slaap-, droom- en verbeeldingswereld waarin mensen dagelijks vertoeven. Een droom- en verbeeldinsgwereld, dat gevoed wordt door de prikkels die we vanuit de buitenwereld ontvangen, bewust opsporen én toelaten.

De hersenen kunnen niet zonder die prikkels: ze moeten worden gevoed, blijvend. Zelfs indien ze geen prikkels van buitenaf ontvangen, creëren ze zélf gedachten en beelden, ook tijdens onze nachtelijke slaap. Anders gezegd: de hersenen houden zichzelf permanent aan het werk.

Indien het lichaam, dat door het zogenaamde 'ware zelf' wordt bewoond in drieën wordt verdeeld, kunnen we over een benedenverdiep, een middenverdiep en een bovenverdiep spreken. Elk van die drie verdiepingen heeft voeding nodig. Indien één van deze voedingsbronnen een lange tijd ontbreekt, sterft het lichaam af.

Zo voedt het onderste verdiep zich met eten en drinken, het middenverdiep met de lucht die we inademen en het bovenverdiep voedt zich met prikkels, of noem het 'indrukken'.

Als mens hoef je geen universiteitsdiploma te hebben om te beseffen hoe belangrijk de kwaliteit van elk voeding is. Hoe beter de kwaliteit: hoe beter het lichaam, als voertuig van het zogenaamde (totaal onbekende?) Zelf, functioneert.

Ontleed deze drie vormen van voeding - zijnde: voeding en drank, ademhaling en indrukken - en besef op welke manieren een mens het eigen lichaam kan verzieken. En dan verschiet men er soms van dat men daadwerkelijk aan de een of andere aandoening lijdt en men de opgelopen prijs niet wenst te betalen. En dan maar kankeren, klagen en zagen..., om toch nog dát beetje extra aandacht te verkrijgen.

- Gurdjieff's voedseldiagram -

Wist je, bijvoorbeeld, dat sommige mensen niet willen genezen? Want, indien ze terug gezond zijn, worden ze verplicht de rode draad van hun leven op te pakken, moeten ze terug gaan werken, het roer opnieuw in eigen handen nemen, enzovoorts. Och, artsen en medische instellingen kunnen er maar goed bij varen.

Anders gezegd: een mens zou zich, van kindsbeen af, meer verantwoordelijk moeten voelen voor de kwaliteit van de eigen gezondheid. Vroeger, toen er nog echte priesters waren, die voor een gezonde geest en ziel zorgden; en artsen, die zich om het lichamelijke welzijn van de mens bekommerden, leefde de mensheid in een hoger niveau van bewustzijn. Met 'vroeger' verwijs ik naar de metaforische tijden van het zogenaamde Mu en Atlantis. Anders gezegd: waardeloze informatie voor de hedendaagse mens.

Van de drie vormen van voeding zijn weinig mensen bewust hoe belangrijk de voeding van het bovenverdiep is. Weet, dat het brein, dat over jouw lichaam regeert, als een computer werkt: wat je erin stopt, komt er uit. Het tegengestelde is dan ook waar: wat er niet inzit, kan er nooit uitkomen. Voorbeeld: indien je de Chinese taal niet hebt aangeleerd, zult je geen Chinees woord begrijpen. Indien je de waarheden van het Leven niet kent, leef je met onwaarheden, enzovoorts.

Datgene wat je jouw 'bewuste ik' noemt, is gewoonweg een subjectieve vertaling, afkomstig van de resultaten voortgebracht door de ontzielde trillingen van atomen en moleculen in jouw brein. Mensen, die dit beseffen, snappen dan ook de belangrijkheidsgraad van de breinvoeding.

De drie bronnen van voeding zorgen ervoor dat je in leven blijft. Maar..., indrukken, of impressies, die de hersencellen prikkelen, zijn namelijk de meest belangrijke bron van voeding voor de mens, die een hogere vorm van bewustzijn nastreeft.

De mens heeft ontspanning nodig, en als je analyseert hoe en aan wat een mens zijn vrije tijd spendeert, ken je diens niveau van bewustzijn.

Zelfs in de wereld van het zogenaamde 'alternatieve', of 'spirituele', wordt er meestal op een suggestieve, hypnotische manier op de verbeelding ingespeeld, met als gevolg, dat mensen in een nog diepere slaap verzinken.

Je weet wel: "Sluit je ogen, zie jezelf uitgroeien tot een beter/gelukkiger/knapper/enzovoorts, mens...". En als je de ogen opent, het aangename gezelschap verlaat, en daarna naar huis wederkeert, verval je natuurlijk terug in jouw stokoude, vastgeroeste persoonlijkheden. Voor die mensen kan het leven een 'droom' zijn, waarin nachtmerries kunnen plaatsgrijpen, met-ter-tijd. Anders gezegd: oorzaken hebben gevolgen.

Een ander thema is 'geweld'. Mensen, die op weg zijn naar het zogenaamde 'licht', moeten zich in de eerste plaats bewust worden van het ontbreken ervan. Hetzelfde geldt voor datgene wat 'Waarheid' wordt genoemd. Net zoals duisternis inhoudt dat licht ontbreekt, onwetendheid naar het ontbreken van kennis verwijst, en ziekte ontstentenis van gezondheid is, zijn onwaarheden en leugens een ontbreken van de waarheid.

Anders gezegd: teneinde tot het besef te komen dat 'ons koninkrijk niet van deze Aarde' is, mogen we - bij het bekijken van geweld - ons hoofd niet naar de andere kant draaien. Je weet wat je bent, van zodra je beseft wie of wat je niet bent. Zo heb je een lichaam, maar je bent dat lichaam niet, en zo meer.

Maar, dan heb je nog het zogenaamde 'fictieve geweld' waarmee mensen hun breinen voeden. Nog sterker: ze voelen zich er goed bij. Zo las ik vandaag een artikel, getiteld: "Nederland krijgt eigen versie van succesvolle Belgische reclamespot".

Daarop volgde: "Nederland heeft een eigen versie van het spectaculaire reclamefilmpje van de digitale zender TNT, met de rode drukknop op de Grote Markt van Aarschot.

De digitale zender TNT is binnenkort ook in Nederland te bekijken en daarom lanceert het bedrijf een nieuwe versie van zijn succesrijke Belgische reclamespotje, geregisseerd door dezelfde makers als het origineel.
 
A dramatic surprise on an ice-cold day speelt zich af in een Nederlandse winkelstraat. Het principe is gelijkaardig aan het Belgische spotje. Zodra iemand op de knop duwt, begint een lawine aan schietpartijen, ontvoeringen en instortingen.
 
Het Belgische filmpje was vorig jaar één van de meest populaire filmpjes op het internet. Het werd meer dan 42 miljoen keer bekeken en won prijzen op verschillende reclamefestivals."

De rest laat ik aan de mens over, die minstens één woord van bovenvermelde tekst heeft begrepen; een begrijpen in de betekenis van be-grijp-en, en het dan ook met beide handen goed vasthoudt, teneinde het niet alweer kwijt te spelen. Is er daarbuiten iemand die mij kán begrijpen?... :- )

Niemand begrijpt mij...
Maar ik ken de ware naam van Niemand niet.

Commentaar


Greet-ings Gepost op: 7/06/2020 12:47:11
Greet-ings

Knap artikel, ik denk dat ik het begrijp, ik voel me ook begrepen.

Hartelijk bedankt!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht