ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Slaap en Verbeelding: vampier jaagt geheel Servisch dorp schrik aan

De vampier Sava Savanovic leeft voort in de verbeeldingswereld van de inwoners van een geheel Servisch dorp.
door Tsenne Kikke - maandag 3 december 2012 1:30

Zeer goed wetende dat geen mens begrijpt wat 'slaap' betekent en wat 'ontwaken' precies inhoudt, verandert dit niets aan het feit dat de mens vanuit zijn verbeeldingswereld het leven beleeft. Overdag werken de hersenen op precies dezelfde manier als 's nachts. Daar bedoel ik mee, dat de hersenen overdag op de visuele cortex de beelden projecteren, net zoals de beelden uit onze nachtelijke droomwereld in ons brein worden gecreëerd.

Reeds 2.000 jaar gelezen wist men ons te vertellen dat met de ogen, die mensen hebben, men onmogelijk kan 'zien'. Ondertussen weten we, dat ogen wel degelijk niet kunnen zien. Ze laten gewoonweg de fotonen binnen, die via zenuwdraden, net als elektriciteitsdraden, naar het brein worden getransporteerd. Op zichzelf zijn fotonen deeltjes, maar in werkelijkheid zijn ze 'vloeibaar', en stromen naar de visuele cortex op een elektromagnetische manier. Het is dus in het achterhoofd dat die beelden - achteraf - worden gevormd.

De hersenen bepalen dus voor ons wat we zien. De beelden op een televisiescherm, bijvoorbeeld, zijn tweedimensionaal, maar het brein geeft ons de illusie dat het driedimensionale beelden zijn, enzovoorts. Het zal nog minstens één of twee generaties duren vooraleer mensen zich ervan bewust zullen zijn dat ogen niet zien, en iets nuttigs met dit feit zullen aanvangen.

Stel nu niet de vraag wat 'nuttig' is... We moeten enkele generaties wachten, schreef ik zonet.

Ook heeft de hedendaagse mens geen enkele controle over de eigen gedachten, en zelfs in een gewoon gesprek weet men niet op voorhand wat men binnen de minuut zal gaan vertellen. Ook gedachten zijn geen 'deeltjes', maar wel een stroom. En, omdat een mens onbewust meestal in zijn verbeeldingswereld vertoeft, valt het hem moeilijk om zich permanent te concentreren en vervalt hij dan ook vrij snel in soort van een wegdromen. Dagdromen zijn in wezen gelijk aan de stroom der nachtelijke dromen. Het is niet omdat we overdag de nachtelijke sterren niet zien, dat ze er niet zijn. Hetzelfde geldt dus voor dromen. Ze zijn er, altijd.

Kinderen hebben ook een sterke verbeeldingswereld en je kunt de jonge hersenen eender wat wijsmaken. Zelfs het bestaan van een paashaas, een sinterklaas, of van de een of andere godheid. Veel dingen in het menselijke brein vinden dan ook hun oorsprong in die vroege kinderjaren. En zaken, die diep geworteld zitten, trek je er niet zomaar met haar en huid uit.

Geloofsovertuigingen, bijvoorbeeld, maken deel uit van het 'onkruid' dat zich niet zomaar laat verwijderen. Neem iemands geloof af, en het is net alsof de persoon stopt met leven. Hij ervaart een 'gemis', en daar houdt niemand van.

Toch is geen enkel geloof gebaseerd op een écht weten, en het is totaal onmogelijk de lijn tussen geloof en bijgeloof te trekken. Alles hangt af van wat het merendeel erover denkt. Geloof me, of niet: maar indien je in Haïti, in het Amazonegebied, ergens in Azië, of in een Arabisch land was geboren, liep je nu met andere geloofsovertuigingen rond, gegarandeerd. Anders gezegd: wat is de werkelijke waarde van jouw huidige geloof? Werp het weg, en je ervaart een gemis. Niet doen, dus!

Een mens kan geloof hechten aan de een of andere godheid, die ergens daarboven in de 'hemel' leeft. Waar die hemel zich in het universum bevindt, weet geen mens, tenzij in de wereld van verbeelding. Uiteindelijk is het een geloofwaardige bijzaak. Toegegeven, ook volgens mij is er 'iets', maar dat 'iets' wordt in weinige boeken beschreven en niet voor elk oor bestemd. Waarom? Gewoonweg, omdat oren niet kunnen horen - en, omdat mensen enkel en alleen dié dingen graag aanhoren, die ze willen horen.

Maar, zo zijn er, vandaag de dag, nog mensen die er heilig van overtuigd zijn dat een 'vampier', die in de middeleeuwen bestond, nu nog immer rondspookt, op zoek naar vers bloed. En, als ik het hier over 'mensen' heb, dan spreek ik wel over de inwoners van een geheel dorp.

Ik heb het over de vampier Sava Savanovic.

De inwoners van Zarozje, een klein dorpje in Servië, zijn doodsbang van die vampier, die nu, na honderden jaren, opnieuw door de straten zou dwalen. Er worden overal kruisen opgehangen, de knoflookverkoop bereikt ongekende hoogten...

De legende van Sava Savanovic dateert uit de achttiende eeuw. Hij zou als vampier tientallen molenaars hebben vermoord en zich daarna hebben verschanst in een oude watermolen in de buurt van Zarozje.

De inwoners van het dorpje hechten nog altijd veel geloof aan het verhaal. Die schrik ging zelfs zo ver dat de huidige eigenaar de molen niets eens durfde te renoveren, uit schrik dat hij de vampier kwaad zou maken. Logischerwijze verkeerde de molen met de jaren in een steeds slechtere staat. Enkele dagen geleden gebeurde het onvermijdelijke en stortte de watermolen in.

Een grote ramp voor de inwoners van Zarozje, want zij geloven dat de vampier nu opnieuw vrij rondloopt en bloeddorstig op zoek is naar een nieuwe thuis. Om zich te beschermen, hangen ze overal waar ze kunnen heilige kruisen op, gaan ze nergens heen zonder houten staak, en - zoals reeds vermeld - is ook de verkoop van knoflook opmerkelijk gestegen.

"Ik snap dat er nu met ons gelachen wordt, maar hier gelooft bijna iedereen nog in vampiers," zei Miodrag Vujetic, een lokaal bestuurslid.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht