ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Is 'De Voedselzandloper' wel degelijk een gevaarlijk boek?

'De Voedselzandloper' : eindelijk een gezondheidsboek geschreven door een arts die kijkt naar de gevolgen van onze voeding en diëten op lange termijn?
door Tsenne Kikke - zaterdag 15 september 2012 23:43

In het Land der Blinden is de Eénoog koning. Maar tegenwoordig lopen er op deze planeet Aarde zoveel éénogen rond dat een mens op de duur niet meer weet wie nu nog de echte koning is, of de koningen zijn. En dagelijks zijn er hier en daar nieuwe blinden die zichzelf tot éénoog uitroepen.

Wat het boek van Kris Verburgh, 'De Voedselzandloper', betreft: indien je blind bent, hoef je het - naar het schijnt - niet te lezen - en, indien je een éénoog bent, maak er dan een kritisch oog van.

Kortom: er staan knappe dingen in afgedrukt, maar het vraagt tijd en een bepaalde kennis om het koren van het kaf te kunnen scheiden. Uiteindelijk zijn wijzelf maar leken. En ondertussen krijgt Kris Verburgh het de laatste dagen zwaar te verduren.

In kranten, en op het internet, lezen we er, bijvoorbeeld, het volgende over...

De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen neemt unaniem en formeel afstand van het boek 'De Voedselzandloper'.

Dat boek stond de voorbije maanden meermaals in de belangstelling, maar het keert volgens de universiteit "alle nationale en internationale voedingsadviezen om". De Voedselzandloper somt een hele reeks nieuwe aanbevelingen rond vermageren en verouderen op.

Volgens de universiteit was Verburgh als assistent in opleiding verbonden aan de Universiteit Antwerpen, maar hij schreef het boek niet binnen het kader van zijn aanstelling aan de universiteit, noch in het kader van een opdracht van de universiteit.

De Faculteitsraad van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen beslisten unaniem om uitdrukkelijk afstand te nemen van het boek en van de inhoud ervan. "Het boek is niet evidence-based en bevat foute en onnauwkeurige informatie, wat De Voedselzandloper tot een gevaarlijk boek maakt", zei professor en voedingsdeskundige Luc Van Gaal, verbonden aan de Universiteit Antwerpen.
 
"De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen wil niet in verband gebracht worden met dit boek en besloot daarom unaniem om zich ervan te distantiëren. Van Gaal benadrukt ook dat de auteur als assistent in opleiding niet actief was binnen de betrokken discipline.

Volgens woordvoerder Peter De Meyer maakte Kris Verburgh nooit deel uit van het personeel, maar had hij steeds het statuut van student. Formeel is Verburgh nog steeds ingeschreven als student.

'Voedselzandloper': een nieuwe kijk op voeding

De voedselzandloper is een alternatief op voorlopers als de 'voedingsdriehoek' en de 'schijf van vijf'.

'De voedselzandloper' is een boek, waarin de auteur tracht te beschrijven hoe en waarom bepaalde voeding invloed kan uitoefenen op veroudering. Volgens de auteur brengen de meeste diëten op lange termijn ongezonde effecten teweeg. Zo baseren ze zich op het uitsluiten van bepaalde voedingsstoffen. Denk maar aan het 'Atkins' dieet waar de consumptie van koolhydraten wordt afgeraden.
 
'De voedselzandloper' bestaat, ten opzichte van de alomgekende voedingsdriehoek, uit twee driehoeken in plaats van uit één. De bovenste helft van de zandloper bevat ongezonde voedingsmiddelen die zorgen voor een negatief effect op de gezondheid, gewichtstoename creëren en een versnelling van het verouderingsproces activeren.

De onderste helft bevat gezonde voedingsmiddelen. Deze zouden op hun beurt zorgen voor gewichtsverlies en een vermindering garanderen van het risico op het verkrijgen van tal van verouderingsziekten. Zo hebben deze voedingsmiddelen naar het schijnt heel wat positieve gezondseffecten, waaronder: een sterke daling van het risico op hart- en vaatziekten, dementie, osteoporose, diabetes, noem maar op.

Zelfs uiterlijke tekenen van veroudering kunnen naar het schijnt worden beïnvloed. Zo kan rimpelvorming van de huid en het verlies van spiermassa worden tegengegaan. Het leuke en gemakkelijke aan deze voedingszandloper, is dat je meteen kan zien welke ongezonde voedingsmiddelen je kan vervangen door een gezond alternatief. Een voorbeeld hiervan is dat rood vlees vervangen kan worden door gevogelte, of vette vissoorten.

Het hoofdprobleem is, dat Kris niet al te voorzichtig omspringt met zijn standpunten en overkomt als de man-die-alles-weet. Ook zijn zijn stellingen zogezegd 'wetenschappelijk bewezen', terwijl anderen hem duidelijk tegenspreken. Hij heeft kritiek op iedereen en alleman, maar wanneer hij zelf onder vuur komt te liggen...

Verburgh wekt de indruk dat enkel en alleen zijn boek dé waarheid over gezonde voeding bevat en dat de rest een verzameling van beunhazen, oplichters en een onwetend ratjetoe is dat niet weet waar de klepel hangt. Hij stelt zich dus zélf op als al de goeroe’s die hij zo verafschuwt. In wezen doet hij mij een beetje denken aan Dr. Lecompte, de man die beweerde dat een mens 1.000 jaar kon worden, maar zelf op de behoorlijke leeftijd van 78 jaar overleed.

Verburgh verwijst frequent naar havermout ter vervanging van brood; met als gevolg, dat haver haast iets magisch krijgt. Zo lezen we op pagina 145: “Ik zou dit boek bijna 'Het grote havermoutdieet' kunnen noemen."
 
Op pagina 17, bijvoorbeeld, hekelt hij de ‘tsunami van gezondheidsadviezen’ van ‘zelfuitgeroepen experts’ met hun ‘enig ware methode’ waarvoor ‘pseudowetenschappelijke argumenten’ aangehaald worden of ‘inzichten uit daadwerkelijk gepubliceerde wetenschappelijke studies’ die niet correct uitgevoerd werden of foutief geïnterpreteerd.

“We moeten ons realiseren dat mensen evolutionair niet gemaakt zijn om melkproducten te verteren”, klinkt het op pagina 138. Hoezo? Want nauwelijks enkele regels verder lezen we “de natuur heeft ongeveer 10.000 jaar geleden wel een poging ondernomen om dierlijk melk beter te verteren toen een mutatie in ons DNA plaatsvond.” 

In zijn inleiding spiegelt hij mensen een levensverwachting van 150 jaar voor. Gezonde jaren bovendien - want, daar is het hem vooral om te doen. De manier om dit te bereiken is calorierestrictie: “30% minder eten verlengt de levensduur met 30%”. Voor ratten, muizen, schimmels, wormen, vliegen en ander gedierte in laboratoria blijkt dat inderdaad te kloppen. Ook voor de mens?

Op pagina 268 luidt het heel bevestigend: “heel interessant is dat calorierestrictie de maximale levensduur verhoogt.” ... “De maximale levensduur voor de mens is ongeveer 120 jaar.” Verburgh suggereert hier dus onomwonden dat calorierestrictie de maximale levensduur bij de mens tot boven 120 jaar kan optillen.

Hij haalt ook nergens aan dat de bewijzen daarvoor bij de mens uitermate mager zijn. Integendeel: hij geeft voortdurend de indruk dat de resultaten voor dieren ook gelden voor mensen.

Lees maar pagina 270: “Hoe vroeger iemand begint met calorierestrictie, hoe langer die persoon leeft.” Of, op pagina 297: “... een gezond voedingspatroon ... doet ... de ziektevrije levensjaren exponentieel toenemen”.

In de krant 'De Morgen' lazen we dat Verburgh het enorm spijtig vindt om als arts zo op zijn vrije meningsuiting te worden aangevallen. Nochtans is er echter niemand die hem op zijn vrije meningsuiting heeft aangevallen. Niemand heeft zelfs maar voorgesteld om zijn boek te verbieden, of van de markt te halen.

Zo schreef iemand: "Als Verburgh de wetenschapper is die hij beweert te zijn, hoort hij te weten dat woord en wederwoord de kern uitmaken van het wetenschappelijke debat. Goede wetenschappers schuwen de discussie niet, verschuilen zich niet achter valse argumenten en durven twijfelen aan hun eigen standpunten."

Kortom, critici beweren dat Verburgh intellectueel oneerlijk is in zijn boek. Waar of onwaar?

"Spijtig van zijn inspanning," lezers we elders. Want bepaalde passages van zijn boek zijn ronduit pareltjes. Maar de vele foute voorstellingen en onware zekerheden maken dit boek - naar het schijnt - 'inderdaad gevaarlijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van onze bevolking'. Maar, dat is natuurlijk geen reden om het te verbieden. Wel om het zéér kritisch te lezen. Neem het dus met een korreltje zout - en, hoe ongezond het ook mag zijn: hier en daar met een gehele Siberische zoutmijn.

O ja, wat gezonde voeding betreft: op zondag 23 september aanstaande is er om 15u een lezing rond het thema: 'Belgische poolreizigers vestigen wereldrecord dankzij gezonde voeding'.  Waar? In Antwerpen Expo, Jan Van Rijswijcklaan en ingericht door Synergio, nu 'Synergio-events' genoemd.

Deze 'Gezondheidsbeurs' is ondertussen al toe aan zijn 14de editie en ook dit jaar staat het, zoals de naam het zelf zegt, naar het schijnt in het teken van een gezonde levensstijl. Je kan tijdens de Gezondheidsbeurs gezellig snuisteren langs diverse infostands. Bovendien zijn er gratis lezingen en workshops voor alle leeftijden. Ook zijn er sessies rond bewustwording, lichaamsbehandeling, mindfulness, massage, gezondheidsproducten en dans ingepland.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht