ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Russische islamitische sekte leefde al 10 jaar lang ondergronds

Sekteleider Faizrakhman Sattarov werd, samen met zijn volgelingen, opgepakt.
door Tsenne Kikke - zondag 12 augustus 2012 5:21

Zeventig leden van een islamitische sekte in Rusland hebben jarenlang in een ondergrondse bunker geleefd. In benauwde catacomben leefde de islamitische geloofsgroep een geheim bestaan, volledig afgesloten van de buitenwereld. De bunker werd gevonden onder een huis in de Russische stad Kazan. Sommige cellen van de bunker lagen acht verdiepingen diep onder de grond en er was geen verwarming noch zonlicht.
 
Onder de volgelingen van de 83-jarige sekteleider Faizrakhman Sattarov waren er ook een twintigtal kinderen, onder wie een peuter van pas 18 maanden. De kinderen leefden in erbarmelijke omstandigheden en kregen geen medische hulp. De meeste van hen hebben misschien nog nooit het daglicht gezien. In elk geval zijn ze nooit buiten op straat geweest.

De ouders zullen worden aangeklaagd voor kindermisbruik. Sattarov zal zich moeten verantwoorden voor de Russische justitie. De kinderen zijn opgevangen in ziekenhuizen. De rechter zal bepalen of de kinderen bij hun ouders mogen blijven of in weeshuizen worden ondergebracht.

In de voormalige Sovjet-Unie werd religie onderdrukt. Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 zorgde dat verschillende culten en sekten tot bloei kwamen.

Het nieuws raakte de voorbije week wereldwijd bekend, maar in werkelijkheid haalde de Russische politie de sekte al op 1 augustus onder de grond vandaan.

Volgens de Russische website 'Islam News' riep Faizrakhman Sattarov zichzelf midden jaren zestig uit tot profeet van Allah. Dit deed hij nadat hij de enkele vonken, afkomstig van een treinwagon, interpreteerde als een goddelijke boodschap.

Bedoeling van Sattarov zou zijn geweest om een ondergronds kalifaat te stichten, waar hij en zijn volgers leefden naar eigen wetten en gebruiken. HIj en zijn volgelingen erkennen de Russische wet niet en zijn eveneens gekant tegen de leer van de reguliere islam.

In een interview in 2008 met het dagblad 'Komsomolskaya Pravda' legde Sattarov uit waarom hij zijn vertrouwen verloor in zowel de islamitische geestelijken als in de Russische autoriteiten in de hoogtijdagen van het communisme. Volgens Sattarov werd hij door de KGB, de geheime dienst van het regime, als moslimgeestelijke uitgezonden naar islamitische staten om er reclame te maken voor de godsdienstvrijheid die Sovjetburgers onder het atheïstische communistische regime genoten.

Het was in die jaren gebruikelijk dat 'uitverkoren' joodse, christelijke of islamitische geestelijken er door de staat op uit werden gestuurd om deze boodschap in het buitenland te verkondigen. In werkelijkheid werd elke vorm van religie onderdrukt in de Sovjet-Unie.

In het interview zegt Sattarov hoe hij die reizen aanvoelde als het verkopen van zijn ziel aan 'satan'. "Zo werd ik satans dienaar, een verrader," aldus de witbebaarde man. "Toen ik dat inzag, toonde ik berouw, en begon ik zelf met het verkondigen van gods woord."

Volgens verschillende lokale media begonnen Sattarov en zijn volgelingen zich pas begin van deze eeuw daadwerkelijk uit het dagelijks leven terug te trekken, en begon de bouw van het ondergrondse 'kalifaat'. Sattarov zou het huis en de ondergrondse catacomben zelf hebben uitgeroepen tot onafhankelijke islamitische staat.

De sekte bleef relatief beperkt in omvang. Vorige week werden in totaal 38 volwassenen en 27 kinderen onder de grond vandaan gehaald. Sattarov eiste echter een volledige toewijding van zijn weinige volgers, die het terrein dan ook nooit mochten verlaten. Slechts een handjevol was 'uitverkoren' om buiten de muren geld te verdienen voor hun onderhoud als handelaars op de lokale markt.

Sattarov eiste ook dat de kinderen door zijn 'muammin' (afgeleid uit het Arabisch voor 'gelovigen') zelf werden opgeleid. Sattarov zelf schreef de 'religieuze' geschriften, die hij baseerde op de koran, en die hij regelmatig herschreef. Ook was het de kinderen niet toegestaan medische zorg te ontvangen. Een vrouwelijk sektelid uitte dan ook de zorgen van de ouders nadat de Russische autoriteiten hun kinderen naar verschillende ziekenhuizen hadden gebracht voor een medische controle. Volgens de vrouw vreesden de muammin de dokters die hun kinderen 'van alles aan konden doen'.

De sekte werd met argusogen bekeken door islamitische geestelijken in Tatarstan. Meermaals benadrukten de verschillende stromingen in de regio dat Sattarov's 'geloof' niets te maken had met de ware islam, aangezien die geen profeet na Mohammed erkent.

Sattarov zelf was al bezig met het aanstellen van een 'vice-profeet', aangezien hij volgens verschillende lokale media zelf ernstig ziek en aan zijn bed gekluisterd zou zijn. Sommige media spreken zelfs van een 'delirium' waarin de bejaarde man sinds zijn arrestatie zou verkeren.

De autoriteiten van Kazan ontdekten niet alleen de ondergrondse catacomben, maar ook dat het huis dat erop was gebouwd, illegaal was. Het pand zal daarom worden afgebroken. "Ze zullen komen met bulldozers en geweren, maar ze zullen dit huis moeten slopen over onze dode lichamen heen," zei sektelid Gumer Ganiyev publiekelijk. De verzwakte Sattorov heeft Daniyev aangesteld als zijn opvolger.

Of de sekte zal overleven, is natuurlijk nog erg onzeker. De meeste ouders zullen worden aangeklaagd voor kindermisbruik. Sattarov zelf zal zich moeten verantwoorden voor de Russische justitie. De kinderen zijn opgevangen in ziekenhuizen. Een rechter zal moeten bepalen of de kinderen bij hun ouders mogen blijven of in weeshuizen worden ondergebracht. Er werd nog geen datum vrijgegeven voor de sloop van het 'kalifaat'.

Het bestaan van Satarov's sekte staat niet op zich. Tatarstan en omliggende provincies rondom de Volga-rivier worden al jaren overstroomd door jihadisten en extreme geestelijken uit Tsjetsjenië en andere provincies in de Russische Kaukasus. Een meerderheid van de Tataren zijn van oorsprong soennieten, en bekeerden zich al meer dan duizend jaar geleden tot de islam.

De laatste jaren wordt de invloed van islamistische radicalen uit de Kaukasus, die oproepen tot het vormen van een kalifaat onder de wet van de sharia, in de regio steeds sterker.

Zo zie je alsmaar hoe mensen worden beïnvloed, een godsdienst navolgen, en die aan hun kinderen overdragen. En, wat jouw ouders jou ooit hebben wijsgemaakt - versterkt en bevestigd door de omgeving waarin je werd grootgebracht - hebben bepaalt wie of wat je vandaag de dag ook denkt te zijn.

Ooit de vraag gesteld 'Wie Ben Ik?'. En een antwoord verkregen te midden van al die verschillende persoonlijkheden, ikjes en subikjes?

Zo ja?... Vanwaar kwam dat antwoord? Juist! Uit jouw hersenen! Vanwaar anders?... Geïnspireerd door de Heilige Geest? Door een denkbeeldige Hogere Ik? Een stem, rechtstreeks komende van de een of andere engel of godheid?

Kortom: veronderstel even dat jij als kind in zo'n sekte zou zijn opgeroeid geweest... zou je dan dezelfde geloofsovertuigingen in jouw brein hebben opgestapeld als die van nu? En, het (on)geloof - of wat dan ook - waarmee je nu rondloopt, leunt die aan bij 'De Waarheid', en dus veel beter dan de geloofsovertuigingen van andersdenken, of anderswetenden?

Och, er zijn miljoenen geloofsgemeenschappen, die niet de benaming 'sekten' hebben verkregen, en ze hebben allemaal de waarheid in pacht. Nietwaar? Of, niet waar!? Misschien kan jij het weten...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht