ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In 'Femme de la rue' wordt de vrouw als lustobject afgespiegeld

'Femme de la rue' is een documentaire van laatstejaarsstudente Sofie Peeters en gaat over seksuele intimidatie in de straten van de Brusselse hoofdstad.
door Tsenne Kikke - zaterdag 28 juli 2012 17:01

Van "dag, schatje, hoe gaat het ermee?" tot “Wat is je prijs?”- of zelfs “Vuile hoer”. In sommige Brusselse wijken krijgen vrouwen heel wat naar het hoofd geslingerd.

RITS-studente Sofie Peeters maakte haar eindwerk over seksisme op straat. Het programma 'Terzake' toonde de volledige reportage en voerde een gesprek met de maakster. Daarna volgde een debat tussen Mechels burgemeester Bart Somers en Molenbeeks filmmaker Hassan Rahali.

Tezelfdertijd ging ‘Femme de la rue’ op donderdagavond 26 juli 2012 in première in 'Galeries Cinema' in Brussel. De documentaire van Sofie Peeters, laatstejaarsstudente van het 'RITS', gaat dus over seksuele intimidatie in de straten van de Belgische hoofdstad. Na de première werd er ook een debat georganiseerd om naar oplossingen te zoeken.

Toen Peeters twee jaar geleden naar Brussel verhuisde om er audiovisuele kunsten aan het Rits te gaan studeren, kreeg ze bijna dagelijks denigrerende uitspraken of goedkope versiertaal toegeworpen door onbekenden. Ze besloot haar ervaringen te filmen en het fenomeen te onderzoeken.

De documentaire is op korte tijd gemaakt. Op een namiddag hebben Sofie Peeters - uitgerust met een spycam in de vorm van een balpen - en haar assistent, met een tweede camera, de basis gelegd waarin we haar de confrontatie zien aangaan met haar belagers. Telkens weer is zij verrast door de argumenten die ze te horen krijgt. “Je moet maar niet alleen over straat lopen”, of: “we maken je eigenlijk een compliment”.

"Het gaat om een heel complex probleem. Het is moeilijk om een conclusie te koppelen aan mijn eindwerk," zei de documentairemaakster. "Maar mijn persoonlijke conclusie is dat seksuele intimidatie het gevolg is van een mix van factoren. Er is ten eerste een sociaal-economische factor. Het gaat vaak om mannen uit lagere sociale klassen, die vrouwen haast uit verveling lastigvallen. In Brussel gaat het ook vaak om allochtone mannen. Er zal wel een soort van cultuurclash meespelen, maar ik wil zeker niet de focus leggen op de allochtone gemeenschap, want het is maar een kleine groep die zich zo gedraagt. Het is heel nefast voor de hele allochtone gemeenschap."

De regisseuse verwacht ook actie vanuit politieke en wetenschappelijke hoek. Zo denkt ze zelf aan het sensibiliseren tegen seksisme op straat via integratietrajecten en inburgeringscursussen, maar "ik neem aan dat politici ook veel andere goede ideeën hebben". Ook moet er volgens Peeters wetenschappelijk sociologisch onderzoek verricht worden naar het fenomeen, "om beter te weten waar het vandaan komt".

Filmmaker Hassan Rahali vond dat de documentaire te veel gefocust was op de groep van de allochtonen. Volgens hem is het probleem van seksuele intimidatie op straat geen cultureel bepaald probleem maar vooral een 'opvoedingsprobleem'.


Hoe moet je een vrouw versieren?... YouTube staat er vol van - en, ja: je hebt ook vrouwen die - door terwijl ze worden verleid - er een kick van krijgen, het zelfs uitlokken, omdat ze dan het gevoel krijgen 'dat ze nog zijn gewild'. Eigenlijk zou soort eigen soort moeten aantrekken en de anderen met rust laten.


De stad Brussel deelt nu vanaf september administratieve sancties uit aan al wie vrouwen lastigvalt op straat. Het gaat om boetes van 250 euro. De Brusselse politie deed, naar aanleiding van de documentaire, zelfs een oproep: "Kom naar ons met uw klacht," zei woordvoerster Ilse Van der Keeren. "Dan kunnen wij met een onderzoek starten. Wij noemen dit geen klein vergrijp en nemen alle klachten ernstig."

De documentairemaakster zelf is niet enthousiast over de boetes omdat seksuele intimidatie moeilijk te bewijzen is. “Je kan zo'n man moeilijk meenemen naar het politiebureau en hem vragen om nog eens te herhalen wat hij net naar je riep," zei Peeters.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht