ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bewustzijnstherapie is een naam die aan vele therapieën kan worden gegeven

Bewustzijnstherapie richt zich op een bewust worden van het hier-en-nu moment
door Tsenne Kikke - zaterdag 19 mei 2012 9:25

Bewustzijnstherapie richt zich op een zich bewust worden van een zijn het 'Nu': het zich bevinden in het hier-en-nu moment. De cliënt wordt door de therapeut gestimuleerd om een innerlijke zoektocht te ondernemen. Zo ontdekt de persoon hoe hij/zij in het ‘nu’ staat. Vanuit dat besef kan iemand op zoek gaan naar nieuwe perspectieven met mindfulness, bijvoorbeeld - of, via het thema Zelfkennis.

Kortom: meestal wordt het begrip 'Bewustzijnstherapie' gebruikt om de cliënt naar iets te lokken waarvoor reeds een andere naam bestaat. Anders gezegd: het is geen op zichzelf staande wettelijk erkende vorm van therapie.

Zelfs via een helende therapeutische massage kan men iemand in het hier-en-nu moment brengen, ervan laten genieten, en mentaal het heden herscheppen teneinde  veranderingen aan huidige dingen aan te brengen.

Via bewustzijnstherapie - vanuit de wereld van mindfulness - wordt de cliënt, door de beoefenaar ervan, gestimuleerd om een innerlijke zoektocht te ondernemen. Zo ontdekt de persoon hoe hij/zij in het 'nu' staat. Vanuit dat besef kan iemand op zoek gaan naar nieuwe perspectieven, bijvoorbeeld.

Wel moet men er op letten dat deze 'innerlijke zoektocht' bewust gebeurt en niet via gekruikmaking van hypnose, want dan dwaalt men af van de oorspronkelijke bedoeling en belandt men in een andere vorm van therapeutische aanpak; een aanpak, die we eventueel 'Onderbewustzijnstherapie' zouden kunnen noemen.

Nota: We zijn onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je zélf ervaringen met Bewustzijnstherapie gehad? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Michiel Slegten Gepost op: 4/04/2013 17:50:15
Michiel Slegten

Onder invloed van de teachings van spirituele leraren zoals oa. Eckhart Tolle en Byron Katie is er een nieuw soort therapie ontstaan. Die onder vele namen gegeven wordt, maar waarvan de werkzaamheid hetzelfde is. Bewustzijnstherapie kan deze werkzaamheid hebben of niet hebben, dat ligt aan de invulling van de therapeut die het geeft. Deze werkzaamheid kan als volgt omschreven worden: Bewustzijnstherapie is dan Verlicht Bewustzijn realiseren binnen dát wat als problematisch ervaren wordt. Oftewel het lijden aan een probleem wordt de toegang tot realisatie van een ontspannen helder bewustzijn. Daarin kunnen wel pijnen ervaren worden maar het denken dat daar een probleem van wil maken wordt gezien als onwaar en als toegevoegd lijden. De werkzaamheid is anders dan de meeste therapieën. Er wordt niet gekeken met het denken maar met het bewustzijn waarin het denken opkomt. Ook is verandering niet het doel maar wel het realiseren dat er geen echte problemen bestaan in het werkelijke zelf/bewustzijn.
Verlicht bewustijn accepteert het nu volledig, ook als daarin pijn ervaren wordt. Die acceptatie werkt bevrijdend, wat weer ruimte schept tot verandering. Al blijft verandering niet het doel, omdat daar meestal non-acceptatie aan ten grondslag ligt. Verlicht bewustzijn zal ook non-acceptatie eccepteren, alleen zo kan het volledig in het nu zijn.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht