ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

50% van alle prostituees verzwijgt hun beroep voor huisarts

Prostituees vinden moeilijk de weg naar de reguliere gezondheidszorg...
door Tsenne Kikke - vrijdag 25 mei 2012 19:00

Wanneer kunnen we iemand een hoer of prostituee noemen? Als een vrouw, bijvoorbeeld, met haar baas tussen de lakens kruipt om iets van hem gedaan te krijgen, verhoert die dame zich dan?

Och, over het oudste beroep, of bijverdienste ter wereld, bestaan veel vooroordelen, maar weinig wetenschappelijk onderzoek. Wie tenslotte is geïnteresserd in al dat eventuele slechte nieuws over venerische ziekten, enzovoorts? Maar in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap heeft de onderzoeksgroep 'Medische Sociologie en Gezondheidsbeleid' van de Universiteit Antwerpen, onder leiding van professor Guido Van Hal, een onderzoek gevoerd naar preventie bij ‘sekswerkers'. Tussen haakjes: wetenschappers verkiezen die term boven ‘prostituees' of 'hoeren'.

Eigen aan het beroep zijn de gezondheidsrisico's, met op de eerste plaats seksueel overdraagbare infecties (SOI's). Eén op de drie van de 273 ondervraagde prostituees geeft toe ooit – mogelijk ook vooraleer ze in het beroep stapten – een SOI te hebben gehad. Chlamydia, een bacteriële infectie die tot onvruchtbaarheid kan leiden, is de meest voorkomende.

Toch vrijen prostituees meer dan eens onveilig: 6,2 procent geeft toe dat ze het afgelopen jaar onveilige vaginale of anale seks heeft gehad. De helft van de prostituees in Vlaanderen doet wel eens aan orale seks zonder condoom. Toegegeven: we leven nu eenmaal in moeilijke economische tijden, en de concurrentie is groot.

Meestal zijn het de hoerenlopers die daarop aandringen. "Bijna alle sekswerkers (92,2%) gaven aan dat ze de laatste drie maanden werden geconfronteerd met een vraag naar onveilige seks," zegt onderzoekster Charlotte Gryseels. "Zij leggen dan vaak zelf uit wat de risico's zijn. Als ze blijven aandringen, is het voor prostituees ook een belangrijke reden om te weigeren."

De Vlaamse overheid wil haar preventie- en hulpverleningsaanbod doelgerichter maken en bestelde daarom het onderzoek. De sekswerkers – overwegend vrouwen, maar ook 11 mannen – werden anoniem bevraagd over hulpverlening, hun kennis en toepassing van veilig vrijen, gebruik van anticonceptie en hun ervaringen met SOI's.

Twee vzw's in Vlaanderen, 'Ghapro' en 'Pasop', bieden hen gratis en anoniem medische en sociale hulp aan. De hulpverleners gaan ook 's nachts de bars en clubs af om de drempel zo laag mogelijk te maken. In 2010 bereikten ze 2.000 vrouwen en mannen.

Hoe groot de prostitutiesector in Vlaanderen precies is, is niet bekend. Sekswerkers hebben geen sociaal statuut. Sommige studies gaan uit van 30.000 Belgische prostituees, maar volgens de onderzoeksters is dat aantal uit de lucht gegrepen. "Er is heel veel verborgen en verdoken prostitutie zodat de omvang moeilijk in te schatten is," aldus onderzoekster Karolien van Nunen.

De helft van de ondervraagde prostituees maakt gebruik van die gespecialiseerde hulpverlening van Ghapro en Pasop. De andere helft is een controlegroep uit Limburg en Vlaams-Brabant waar de vzw's op dat moment niet actief waren. De respondenten werden gezocht in alle prostitutiesectoren: privéhuizen, ramen, bars, clubs en de escortesector.

Tussen de sekswerkers, die in contact staan met 'Ghapro' of 'Pasop', en zij die geen contact hebben met gespecialiseerde hulpverleners, vallen duidelijke verschillen op. "Vooral in de kennis over SOI's en hun seksgedrag," zegt Van Nunen. "Het condoomgebruik bij orale seks in de eerste groep is bijvoorbeeld beduidend hoger. Meer vrouwen laten zich ook vaker testen op infecties."

Door de maatschappelijke stigmatisering van het beroep en de uitzonderlijke werkomstandigheden en uren, vinden prostituees moeilijk de weg naar de reguliere gezondheidszorg. "Bijna de helft van de sekswerkers met een vaste huisarts verzwijgt haar beroep," zegt Gryseels. "Velen leiden een dubbelleven en ze zijn bang om ontmaskerd te worden."

Op 18 oktober wordt een studiedag georganiseerd waar het onderzoek wordt voorgesteld. Allen daarheen!?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht