ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ademtherapie helpt ontspannen en geeft ons meer levensenergie

Ademtherapie is veel meer dan gewoonweg op een mechanische manier lucht inpompen.
door Tsenne Kikke - donderdag 5 april 2012 1:57

Ademhaling begint vanaf het moment dat men de baarmoeder verlaat en men voor het eerst zelf rechtstreeks in contact staat met het leven. Zuurstof is de bron van alle leven en bij ontstentenis ervan gaat men dood. Zonder zuurstof kan ons voedsel niet verbranden en kan de darmflora in ons lichaam niet blijven bestaan.

Een volwassen mens ademt gemiddeld zo'n 17 keer per minuut, en dit sedert geboorte. We zijn het zo gewoon om te ademen dat het vanzelfsprekend is geworden. Maar wat schuilt er achter deze vanzelfsprekendheid?

Ademtherapie gaat ervan uit dat onze ademhaling veel meer is dan enkel mechanisch lucht inpompen. De meesten onder ons gebruiken slechts 30% van hun longcapaciteit.

De manier waarop je ademhaalt kan jouw innerlijke toestand verhullen. Zo zal de ademhaling van iemand die gebukt gaat onder stress anders zijn dan de ademhaling van iemand die in meditatie een vrije doorstroming  van de lucht handhaaft en zo de harmonie behoudt tussen lichaam en geest. Onderdrukte emoties, angst en blokkades daarentegen uiten zich in een oppervlakkige  ademhaling die krampachtig en onregelmatig is.

Ademtherapie kan iemand leren om de levensenergie weer in beweging te brengen door op een vrije en volledige manier adem te halen. Door voller en dieper te ademen verminderen we de spanning is ons lichaam, waardoor de energiedoorstroming beter wordt. In dit proces worden blokkades automatisch opgeheven en onderdrukte emoties naar boven gehaald, zodat ze behandeld kunnen worden.

Een goed voorbeeld hiervan is de therapie ontwikkeld door Wilhelm Reich. Reich, een leerling van Freud, ontdekte dat het (angstige) denken zich vastzet in chronische spierspanningen. Hij noemde dit spierpantsers. Deze pantsers zorgen ervoor dat angsten en emoties minder opgemerkt worden. Deze blokkades verminderen de kwaliteit van de ademhaling, en dus ook de levenskwaliteit, aanzienlijk. Om die reden is Reichiaans ademwerk een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie.

Een ander goed voorbeeld van ademtherapie is Rebirthing. Ook deze methode is gericht op het loslaten van de emotionele en fysieke spanningen waardoor je als het ware herboren wordt.

Ademtherapie is ook een belangrijk onderdeel bij de trainingen van sporters, zangers en muzikanten die blaasinstrumenten bespelen. Hoe dieper, bewuster en vrijer men ademt hoe sterker men het lichaam maakt. Een sporter zal zich meer kunnen inspannen door zich een goede ademhaling eigen te maken. Een zanger zal zijn stem meer kracht bijzetten en in staat zijn de klanken langer aan te houden en mooier af te werken, en de muzikant zal meer uit zijn instrument kunnen halen, dit alles door de ademhaling te optimaliseren.

Wie kent niet die momenten van onrust waarin men het advies krijgt "neem eens goed en diep adem"?

Kortom: een gezonde ademhaling is de brug tussen een gezonde geest in een gezond lichaam.

Nota: Heb je ooit ervaringen met ademtherapie gehad? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclaamloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht