ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aanraaktherapie, oftewel Aanrakingstherapie, of Haptonomie

Aanraaktherapie is een energetische geneeswijze dat in het Engels 'Touch Therapy' wordt genoemd.
door Tsenne Kikke - donderdag 29 maart 2012 23:39

Aanraaktherapie is een verzamelnaam - of, beter gezegd: een andere naam voor haptotherapie en refereert ook naar de diverse massagetherapieën. In wezen zijn er dus verschillende soorten van aanraaktherapieën. De term zélf is ontleend van het Engelse 'Touch Therapy'.

Aanraak- of massagetherapieën en haptonomie, toegepast op de terreinen van groei en ontwikkeling, hechting, stressreductie, pijnvermindering, immuunfuncties en auto-immuunziekten, kunnen voor verlichting zorgen. Ook kan het de bedoeling zijn om een persoon terug in aanraking te brengen met het eigen gevoelsleven. Aanraking wordt door sommigen aanzien als een primaire levensbehoefte. Ook babymassage, bijvoorbeeld, wordt om die reden als een haptonomische therapie aanschouwd.

Therapeuten omschrijven ‘aanraak- of massagetherapie’ als 'het manipuleren van zachte weefsels voor therapeutische doeleinden, uitgevoerd door daarin speciaal getrainde therapeuten'.

Technieken van lichaamsgerichte behandelingen zijn, onder andere: drukken, kneden, strelen, masseren van de spieren, en zo meer.
 
Aanraaktherapie kan als lichaamsgerichte therapie ook een energetische geneeswijze zijn, waarbij de therapeut zijn, of haar handen over het energieveld van de patiënt beweegt, wat de doorstroming van chi - ook wel als qi geschreven - of prana zou bevorderen, opdat het lichaam van de patiënt zichzelf sneller kan genezen.

Handoplegging behoort ook bij orde van de aanraaktherapieën. De onderliggende gedachte is dat sommige mensen universele energie kunnen kanaliseren en doorgeven.Tijdens de behandeling kan men vaak een stroom van koude of warme straling aanvoelen. Bekende vormen van handoplegging zijn, bijvoorbeeld, magnetisme en reiki; disciplines, die - naar men beweert - reeds in zeer oude beschavingen, bijvoorbeeld in Egypte en China, werden toegepast.

Aanraaktherapie wordt vooral beoefend door massagetherapeuten, verpleegkundigen, chiropractors, osteopaten, fysiotherapeuten en diverse paramedici.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met aanraaktherapie, oftewel haptonomie? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht