ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Psychotherapeut belooft met zijn workshops meer well-being in plaats van zuiver geluk

Een psychotherapeut uit Heusden-Zolder zou in staat zijn om mensen het geluk - of, noem het 'well-being' voor te schotelen.
door Tsenne Kikke - maandag 16 januari 2012 0:44

Er was een tijd dat mensen werden gemotiveerd om meer te ‘zijn’, meer te ‘hebben’, alles uit hun carrière te halen, de hoogste bergen te beklimmen, en jezelf te voelen als ‘On the top of the World, in a World where the sky is the limit’, blablabla, et cetera.

Toegegeven: het waren slechts de mensen die de workshops organiseerden die er het ware profijt uithaalden en zich verrijkten. Hoe opgepept de deelnemers ook waren: niemand kon een mens - achteraf - op een blijvende manier blijven motiveren.

Men speelde dus in op de menselijke verbeelding, hetgeen hen deed dromen: de rol van elke hypnotherapeut.

Maar, tijden veranderen en mensen moeten zich leren aanpassen om de andere richting op te gaan. Geen bergen beklimmen, maar de dalen verkennen. Aanpassen, in de zin van: tevreden en gelukkig zijn met zowel de dingen die je hebt als met de dingen die je niet bezit. En sommigen springen op die kar... één daarvan, las ik vandaag in de krant, is een zekere Yves Dingens, een psychotherapeut. “Een stappenplan richting geluk kan ik niet geven, maar alles begint bij zelfacceptatie,” beweerde hij. En, hoe je dat moet doen, kun je bij hem aanleren, naar het schijnt.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van ons gelukspotentieel in onze eigen handen ligt. De andere helft is genetisch bepaald, stond er verder vermeld, alsof het om een waarheid ging. Achter die genetische bepaaldheid is men gekomen dankzij tweelingenonderzoek. Een tweeling, die vanaf de geboorte gescheiden leeft, bijvoorbeeld door adoptie, blijkt - wat geluk betreft - een zelfde soort ‘voorbestemdheid’ te hebben. Ook als het ene lid van de tweeling in een minder luxueus en rijk milieu is opgegroeid dan het andere.

“We willen zorgen dat er goed wordt verdiend, omdat we denken dat we daar gelukkiger van worden,” aldus Yves Dingens. “Dat blijkt dus niet zo te zijn. Mensen in Frankrijk zijn minder gelukkig dan mensen in Mexico, waar het netto-inkomen nochtans veel lager ligt en de levensomstandigheden moeilijker zijn.

Naar Mexico verhuizen... om het geluk aldaar te proeven? Naar Mexico, het land waar de drugsoorlogen worden uitgevochten? Sinds 2006 zijn er 47.515 mensen uit dat wereldje gestorven. In 2010 alleen al, bijvoorbeeld, werden er een 15.000-tal mensen koelbloedig neergeschoten, of vermoord. Je moet je niet afvragen hoe ‘gelukkig’ men aldaar kan zijn. Maar, Yves Dingens kan het natuurlijk beter weten.

Verder lezen we...: Waarom denken wij zo vaak dat materiële rijkdom en geluk rechtstreeks met elkaar verbonden zijn? Deels omdat de economie, niet in het minst de reclame, ons in die richting stuurt. Heeft een Afghaan of Ethiopiër dan ongeveer evenveel kans om zich gelukkig te voelen als een welstellende Belg? Een minimum aan levensbehoeften, zoals warmte, water en sanitair, moet wel zijn voldaan. Er moet ook een minimuminkomen zijn en een minimumbudget voor zelfontwikkeling, stond er geschreven.

We lezen verder… Maar hoe kun je dat leren, gelukkig zijn? “Het is essentieel om eerst na te gaan wat geluk voor jou betekent, want dat begrip staat nergens gedefinieerd,” zei Dingens. “Ik gebruik liever de Engelse term ‘well-being’ dan de term 'geluk'. Het is niet de bedoeling dat je de hele tijd al lachend en schaterend rondloopt.”

Laten we verder lezen..., en tot de vaststelling komen dat mensen in deze moeilijke economische tijden als het ware daarvan geen besef hebben, omdat ze té oppervlakkig leven. Wel is het een feit dat diepgaande gesprekken ontbreken. Ikzelf heb er in de laatste 30 jaar van mijn leven zelden eentje met iemand gehad. Toch ben ik er nooit door gefrustreerd, geïrriteerd, of ongelukkig door geworden.

Yves veralgemeent, en denkt er dus anders over: “We leven heel oppervlakkig en geven nog weinig aandacht aan menselijk contact en diepgaande gesprekken. Daardoor raken we gefrustreerd, geïrriteerd en voelen we ons ongelukkig.” De gelukszoeker moet zich durven openstellen voor zichzelf en anderen. In zijn workshops wil Yves Dingens de deelnemers hun eigen sterktes laten (her)ontdekken. Acceptatie van jezelf en van je leven is het codewoord.

“Iemand die zijn benen verloren heeft, kan vaak alleen nog verlangen naar het moment dat hij weer kan lopen. Hij kan pas weer geluk vinden wanneer hij zijn doelen aanpast en ziet wat hij allemaal nog wél kan…”

Maar met zelfacceptatie en positivisme ben je nog maar halfweg. Want geluk is, volgens Yves Dingens, weinig waard als je geen mensen rond je hebt met wie je het gevoel kunt delen. Dat geluk een waarde kan hebben, weten we dan ook weeral ...

“Stel dat je een mishandelende vader hebt gehad. Daar word je niet meteen gelukkig van. Wat je dan kunt doen voor je ‘well-being’ is je vader minder belangrijk maken in je leven. En je kunt iemand anders, die je bijvoorbeeld ooit heeft geholpen, belangrijker maken,” zei Yves Dingens. “Ik voel mij geen gelukscoach,” voegde hij erbij.

Toch organiseert hij intensieve workshops rond het thema ‘Geluk’ en ‘Contextueel geluk’. Yves besloot met: “Mijn workshops zijn dan ook geen therapie. Mensen komen niet buiten met pasklare antwoorden of een concreet stappenplan, iedereen legt doelen voor zichzelf vast.”

Met andere woorden: eenmaal buiten, begin je terug van nul, net als in de ‘Goede Oude Tijd. Een tijd, waarin éénogen ook de koningen waren in het Land der Slapenden. En, zo zien we hoe geschiedenis zich alsmaar herhaalt, net als de seizoenen, en hoe oude wijn een nieuw kleedje verkrijgt, dankzij de nieuwe vaten.

En nu we het tóch hebben over 'gelukkig zijn'... Alcohol maakt je echt gelukkiger

Alcohol maakt je gelukkig, niet omdat je er een beetje tipsy van wordt, wel omdat het drankje endorfines in je lichaam vrijgeeft. Zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië.

"We hebben aan de hand van hersenscans aangetoond dat menselijke hersenen endorfines produceren na alcoholconsumptie," aldus een van de onderzoekers. Endorfines staan bekend als de ‘gelukshormonen’. Het zijn die stofjes die vrijkomen als je lacht of sport en je dus een pak gelukkiger maken. Dus, indien je nog dieper in slaap wenst te vallen, weet je nu hoe.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht