ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Professor Mark van Vugt: "Seksdrift van mannen is grootste oorzaak van oorlog."

Hiermede wordt er aan Professor Mark van Vugt aangeraden om het werk van Ouspensky te lezen, die de leerstellingen van Gurdjieff weergeven.
door Tsenne Kikke - maandag 23 januari 2012 14:35

De massamens is het animale nog niet ontgroeid. Seksdrift versterkt het instinctieve en ‘zelfkennis’staat niet in zijn woordenboek. Socrates was de allereerste filosoof die het thema ‘zelfkennis ‘benadrukte. Aristoteles concentreerde zich eerder op zelfontplooiing, en Epicurus leerde als eerste hoe een mens ten volle van het leven kon genieten.

Ook zelfontplooiing verwijst naar Ware Zelfkennis én naar het ontwikkelen van het verkrijgen van controle over ons lichaam als voertuig van dat ‘iets’ in onszelf – en, hoe meer controle over zichzelf hoe beter men van het leven op een zuivere manier kan genieten.

Deze controle begint bij het instinctieve deel dat, net als wilde paarden, bij de teugels wordt gehouden. De meer bewuste mens ontstijgt dus het animale en groeit uit naar meer mens-zijn. Hij weet dat hij (nog) niet één is en zal ernaar streven om die 1-heid in zichzelf waar te maken. Maar ...

... Een mens kan slechts ‘mens’ worden genoemd van zodra hij zich als een volwaardige mens gedraagt. De vraag is dus: wat verstaat men in het algemeen onder een ‘volwaardige mens’? En wat verstaat elke persoon op zich daaruit? Want, het denken van het individu hoeft niet identiek aan dat van de meerderheid te zijn. Bovendien kunnen we onszelf de vraag stellen in hoeverre een onontwikkelde mens, waarin seksdriften primeren, als volwaardig kan worden beschouwd.

Zo lazen we vandaag dat bij de meeste conflicten - gaande van voetbalgeweld tot wereldoorlogen - dezelfde oorzaak aan de basis ligt, namelijk: seksuele driften. Psychologen concluderen daaruit dat mannen, doorheen de evolutie, geprogrammeerd zijn om agressief te zijn ten opzichte van buitenstaanders.
 
Deze agressieve neiging van mannen is een gevolg van natuurlijke selectie door de concurrentie. Dit uit zich vandaag in grote conflicten tussen naties, maar ook in bendenoorlogen en gevechten tussen voetbalsupporters. Vrouwen daarentegen, zijn geëvolueerd tot wezens die conflicten op een vreedzame manier oplossen. Ze zijn naar het schijnt vriendelijker om hun nageslacht te beschermen.

Professor Mark van Vugt aan de universiteit van Oxford: "Er bestaat geen wondermiddel tegen conflicten. De oplossing hiervan kan zo moeilijk zijn doordat ons brein veranderd is door evolutie. De menselijke hersenen zijn zo geprogrammeerd om conflicten met anderen te onderhouden. Ruzie tussen rivaliserende mannen is een manier om een partner te vinden, territorium te veroveren en status te verkrijgen."
 
Uit het onderzoek blijkt dat in alle culturen en doorheen de geschiedenis mannen vaker de oorzaak zijn van geweld dan vrouwen. Ze hebben meer vooroordelen ten opzichte van geslachtsgenoten, de discriminatie ten opzichte van buitenstaanders is bij hen ook groter. Ze hechten meer belang aan hiërarchie in groepen. Deze agressie zorgt ervoor dat er meer vrouwen in hun groep zitten, waardoor de kans op voortplanting groter is.
 
"Chimpansees vertonen hetzelfde gedrag. De mannelijke dieren blijven hun territorium afbakenen. Als een vrouwtje van een  andere groep erbij wil, zal ze aangemoedigd worden. Wanneer een mannetje te ver afdwaalt zal hij geslagen en mogelijk zelf vermoord worden," besluit van Vugt.

Och, schreef ik reeds meermaals, we mogen niet al teveel klagen, wetende dat we ooit holbewoners zijn geweest. We komen dus van heel ver. Geef de mens nog een duizendtal jaar, en hij komt er misschien wel.

Ondertussen weten we dat vrouwen geëmancipeerder zijn en veel zachtaardiger te werk gaan. Bovendien zijn ze niet zo onderhevig aan het instinctieve, seksuele in de mens. Mannen kunnen er nog veel van leren...

De topless activistes van vrouwenbeweging Femen, bijvoorbeeld, laten zich dan ook niet afschrikken door de winterkou. Eerst gingen ze voor de Indiase ambassade in Kiev protesteren nadat de visumregels strenger werden. Zaterdag trokken ze de grens over naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Ook daar trotseerden ze de barre omstandigheden en trokken op een ‘vredevolle’ manier, topless en met bokshandschoenen de straat op om huiselijk geweld tegen vrouwen en kinderen aan de kaak te stellen...

En wat Professor Mark van Vugt betreft, raad ik hem ten zeerste aan om het boek ‘Op zoek naar het wonderbaarlijke te lezen’. Het werd door P.D. Ouspensky geschreven en geeft fragmenten weer van de leer van Goerge Ivanovitch Gurdjieff. Daarin staat alles wat hij hoeft te weten over het seksuele in de mens.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht