ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Placebo: het brein als medicijn ?

Bij de werking van geneesmiddelen speelt altijd het placebo-effect een rol. De verwachting alleen al, dat een behandeling je beter maakt, draagt bij aan het verhelpen van de klacht.
door Tsenne Kikke - donderdag 19 januari 2012 4:38

Een neppil of leugentje om bestwil. Zo staan placebo’s bekend. Niet ethisch verantwoord. Toch zouden artsen gebruik moeten maken van de achterliggende werking van het placebo-effect.  

Bij de uitwerking van geneesmiddelen speelt het zogenaamde ‘placebo-effect’ altijd een belangrijke rol. Of je daar nu bewust van bent of niet. De hoopvolle verwachting dat een behandeling jou beter maakt, draagt bij aan het verhelpen van de klacht.

In de medische wetenschap worden placebo’s al sinds de jaren ‘50 gebruikt als controlemiddel bij onderzoek naar nieuwe medicijnen. Maar onderzoek naar de werking van het placebo-effect op zich heeft lang op zich laten wachten. Wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we een neppil nemen? Werken placebo’s wel, ondanks het ontbreken van werkzame stoffen?...

Gisterenavond konden we op het Nederlandse programma ‘Labyrint’ de documentaire over placebo bekijken. In onze rubriek Eclecticus geven we je er een gans verslag van, en nog veel, veel meer: een dossier, waarop je uren en uren kunt kauwen. Ook interessant natuurlijk voor therapeuten én voor mensen die reeds aan healing doen!

Hier is/was de link ernaar toe en de omschrijving luidde: "Als patiënt wil je niet dat je arts je voorliegt. Maar soms kan het juist helemaal geen kwaad dat een arts een nepmedicijn voorschrijft. Het kan de patiënt zelfs beter maken."

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht