ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Guido Sterkendries: natuurfotograaf met een boodschap én een visie

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
vrijdag 9 september 2011 22:16

Ten zeerste respecteer ik mensen die de dingen doen waar anderen enkel en alleen van dromen. In mijn opinie is de 47-jarige Guido Sterkendries bovendien één van de allerbeste Belgische natuurfotografen. Zijn specialiteit is het fotograferen van de meest exotische dieren én van mensen uit alle uithoeken van de wereld.

Hij is ook een karaktervolle man met een visie én een boodschap: "Door foto's te nemen van zeldzame diersoorten en de gedragingen van Indianenstammen vast te leggen, wil ik laten zien welke mooie dingen gewoon aan het verdwijnen zijn. Het heeft geen zin om paniek te zaaien. Ik wil enkel de kortzichtigheid aanklagen, de bewustwording aanwakkeren en het probleem bespreekbaar maken. Want het lijkt wel of we immuun geworden zijn voor het tempo van de ontbossing, terwijl de situatie binnenkort schrijnend zal zijn. Het Amazonegebied is immers het Bagdad van de ecologie...," zegt hij, onder andere, en de prachtige beelden die hij ons brengt, zeggen meer dan duizend woorden.

Concreet toont Sterkendries onder meer foto's van de Kayapo-stam in Brazilië en het Huaorani-volk in Equador, twee bedreigde Indianenvolkeren. In Panama stootte hij op een populatie zeer zeldzame gouden kikkers, enzovoorts.
 
Guido Sterkendries was als kind al gefascineerd door de natuur. Op school zat hij uit het raam te staren en merkte dingen op die aan anderen gewoon voorbij gingen. Sterkendries maakte met zichzelf de afspraak om, gewapend met zijn fototoestel, unieke natuurbeelden te vereeuwigen. Hij hield woord: hij brengt grote delen van zijn leven door in de natuur, en dan vooral in het Amazonewoud.
 
“Een oude Afro-Caraïbische zeebonk leerde me gedurende 18 maanden hoe ik moest overleven in de jungle. Ik dacht dat ik genoeg voorbereid was en trok naar de Amazone. Vijf weken later, en meer dan zeven kilo lichter, moest ik al huiswaarts keren. Verschillende parasieten hadden zich op mij uitgeleefd en op de koop toe had ik malaria opgelopen.”

Het duurde een jaar voor hij volledig was hersteld. Terwijl andere fotografen het bij één extreem avonturenreis zouden houden, vertrok hij prompt opnieuw.
 
Guido Sterkendries kwam terecht in het hart van de Amazone: “Ik kende de plaatselijke talen niet, dus was ik aangewezen op de Universele mensentaal.” Hij ontmoette er de oude vrouw Omentoké, wiens voetwonde maar niet genas. Sterkendries gaf haar antibiotica en zij nam haar ‘genezer’ op in haar groep. Hij mocht het traditionele leven van deze indianenstam op de gevoelige plaat vastleggen, op voorwaarde dat hij in naam van de stam de problematiek rond de ontbossing in het Amazonewoud onder de aandacht bracht.
 
Sindsdien vertoeft Guido Sterkendries soms wekenlang in diepe ravijnen, of in de hoogste bomen, om unieke diersoorten te fotograferen. Een primitieve tent biedt hem onderdak. “Mijn lichaam draagt geregeld de heftige sporen van mijn dagenlange omzwervingen,” vertelt zegt hij. “Met de regelmaat van de klok heb ik duizenden insecten- en tekenbeten, of word ik bijna levend opgegeten door black flies. Zij veroorzaken etterende wonden en kruipen soms tot in mijn oren wanneer ik stokstijf sta te wachten om op het juiste moment af te drukken...”
 
“Ik ‘zie’ de natuur: als kind ging ik altijd in beken naar salamanders en kikkers kijken. Soms lagen ze daar op hun rug, spartelend voor hun leven. Ik probeerde ze met emmers naar een vijver te brengen en dacht dat de grote mensen wel zagen wat er gaande was, maar dat was niet zo. Ze waren ziende blind en dat zijn ze vandaag nog,” zegt hij in zijn boek ‘Amazone puur’.

Nogmaals: Guido Sterkendries is een fotograaf met een missie. Inzet: de verdediging van de Groene Long van onze planeet: “De regenwouden branden af, onze natuur stuikt ineen, maar in de kranten lees je daar bitter weinig over.”

Met zijn foto’s wil Sterkendries mensen met hun neus op de feiten duwen. “Snel geldgewin lijkt het enige wat vandaag telt, maar op lange termijn houden we het zo niet uit. Weinigen beseffen het, maar we snijden zo in ons eigen vel.”

De foto’s van Guido Sterkendries zijn bovendien van enorm wetenschappelijk belang gebleken, omdat nog nooit eerder iemand een bepaalde dierenvariant op foto kon vastleggen. In 2000 maakte hij unieke, nooit eerder geziene beelden van een rups, die in een slang veranderde. Het Britse natuurmagazine 'BBC Wildlife' kreeg de foto’s te zien en sindsdien publiceert het gerenommeerde blad geregeld zijn werk.
 
Een ander wapenfeit zijn de gouden kikkers. Toen David Attenborough, de peetvader van de wereldwijd uitgezonden BBC-natuurdocumentaires, verkondigde dat deze zeldzame amfibiesoort in het wild niet meer voorkwam, besloot Sterkendries de proef op de som te nemen. Hij trok naar Panama en vond het tegenbewijs. Attenborough gaf zijn ongelijk toe op de nationale televisie.
 
Om zijn lens voldoende dicht bij het onderwerp te krijgen, moet Sterkendries soms hoog de bomen of diep de ravijnen in. “Voor het fotografen van gierzwaluwen heb ik ooit dagenlang tegen een steile ravijnwand gehangen, 400 meter boven de begane grond. Pijlgifkikkers vind je dan weer alleen in de boomkruinen van het regenwoud, waardoor ik ooit twee volle weken in boomkruinen heb gebivakkeerd, veertig meter boven de grond.'”

Maar de Antwerpse 'extreme natuurfotograaf' haalt zijn motivatie toch vooral uit het kunnen aantonen van de teloorgang van onze natuur. Zo wil hij, onder andere, de vernielingen en vervuilingen door de petroleumindustrie in het Amazonegebied aanklagen.

Op de vraag of hij ooit bang is, omringd door slangen, schorpioenen, spinnen en roofdieren, is zijn antwoord: "De angst komt bij mij altijd opzetten voor mijn vertrek, wanneer het besef komt dat ik familie en vrienden weer voor lange tijd achterlaat. Maar ter plaatse? Neen. Op dat moment telt, na meestal een lange voorbereiding, alleen het resultaat."

En hieronder krijg je er enkele voorbeelden van ...


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht