ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Mijn naam is 'bont', .: nertsbont

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
donderdag 10 februari 2011 5:58

De mens is weliswaar de koning der dieren. Maar wat dierenmishandeling betreft: waar begint het en waar eindigt het?

Paarden staan levenslang in een wei of op stal, gewoonweg om zo nu en dan eens bereden te worden, voor 's mensens plezier. We houden dieren in kooien, in aquariums, in hokken, op weilanden, enzovoort. Sommige dieren worden gedomesticeerd en verliezen aldus hun natuurlijke eigenheid. Geen mens maakt zich druk omdat iemand een parkiet, papegaai, of kanarie levenslang in een kooitje vasthoudt. Toegegeven: deze vogels worden niet bijgehouden voor hun pluimen. Anders gezegd: ze leven langer dan dieren die wél voor hun pluimen of pels worden gekweekt. Ook dieren hebben dus recht op een degelijke levenskwaliteit.

Anderzijds worden er elk jaar dieren de keel overgesneden om dan aan de een of andere godheid te worden geofferd. Alsof er vandaag de dag nog goden bestaan, die zoiets van een mens verlangen teneinde te worden behaagd. Tussen haakjes: hebben die goden wel ooit bestaan? Weet jij het?

Wij zijn ontwikkelde wezens en een medemens doden, mag niet, maar in oorlogstijden is het verantwoord dat er miljoenen hun laatste adem uitblazen. Maar ja: we hadden het over dieren. Niet over mensen die als beesten tekeer gaan.

Vooraleer iemand een stuk vlees kan aankopen, moet het dier wel eerst geschoten, afgeslacht en gevild worden. Mosselen en kreeften worden levend in kokend water gedumpt. Geen haan die erover kraait. "Al goed," zou je kunnen zeggen, "of we wringen die haan de nek om."

Bloemen worden van hun leven ontrukt om onze tafels te sieren en als we in een tomaat bijten, beseffen we niet hoeveel pijn we die vrucht aandoen. Of, draagt een tomaat geen leven noch gevoelens in zich?

'k Weet het: misschien ben ik ietwat aan het overdrijven. Wie niet? Toch kunnen we nog verder gaan, het lijstje aanvullen, en er gehele boeken aan besteden om uiteindelijk vast te stellen hoe relatief alles in onze knotsgekke wereld met elkaar in relatie staat.

Leder is materiaal dat gemaakt wordt van de huid van gedode dieren. Maar, voor leder worden, in tegenstelling tot bont, geen dieren apart gehouden en gefokt. Het is een restproduct van de vleesconsumptie.

Zo wordt er nu de vraag gesteld waarom er wel Europese regelgeving voor het fokken van varkens en kippen is, maar niet voor nertsen. Dergelijke regels moeten er komen, evenals een Europees keurmerk voor bontjassen, vindt althans de Europese fokkersbond EFBA. Het is een feit: uit China komt er zeer veel concurrentie, en dat is niet goed voor onze nertsenkwekers.

Nertsen hebben zeer veel ruimte nodig, maar zitten meestal in kleine kooien en worden alleen maar gehouden voor hun vacht. Moesten we ze daarna nog opeten, dan zou men er misschien anders over denken, nietwaar? In elk geval: nertsenfokkers en bonthandelaren hebben een slecht imago. Daar proberen ze nu van af te komen. Hoe? Lees wat er komen zal ...

Zij denken dit te bereiken als er strengere Europese regels voor dierenwelzijn komen. Het gaat dan om voorschriften met betrekking tot bijvoorbeeld de grootte van hokken, de voeding en de gezondheid van de dieren. Wel moet je weten dat nertsen in de vrije natuur een territorium van ettelijke kilometers nodig hebben en in en rond water leven waarin ze ook jagen.

De EFBA wil aan de hand van een Europees keurmerk aantonen dat de dieren 'goed' worden verzorgd. Dit keurmerk moet strenger worden dan het wereldwijde Origin Assured-keurmerk dat sinds enkele jaren bestaat.

Jaarlijks worden in Europa 30 miljoen nertsen gedood, voor hun pels. Op Denemarken na heeft Nederland de meeste fokkerijen: ongeveer een 200-tal in totaal waar ongeveer 4 miljoen nertsen worden gefokt, gedood en gevild.

Bont is in Nederland gretig in trek, vooral onder jongeren. TROS Radar onderzocht hoe populair bont op dit moment wel is. Ze schreven een enquête uit. Ruim 62.000 leden van het testpanel, een record, vulden deze in. Bijna 30.000 leden hadden wel eens bont gekocht. Toch bleek 85 procent tegen bont in kleding te zijn. Ruim 70 procent vond imitatiebont een goed alternatief. Maar van die 70% is er geen mens die het verschil kan zien tussen namaak en echt. Enig idee wat dit inhoudt?

Dierenmishandeling...: waar begint het en waar eindigt het?
Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht