ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Voedsel tot nadenken: zichzelf voedsel verbeelden, resulteert in een lagere consumptie ervan

Over de werkzaamheden van ons brein is nog maar weinig gekend. Indien je van iets minder wil eten, moet je er in jouw verbeelding aan denken. Uitproberen?
door Tsenne Kikke - donderdag 16 december 2010 3:14

Het klinkt paradoxaal..., maar indien je, bijvoorbeeld, wil afslanken, mag je gerust aan dingen denken waar je verzot op bent. Sterker zelfs: hoe meer je eraan denkt: des te beter. Denk aan een lekker stuk taart, aan chocolade of aan snoepjes, en zorg ervoor dat je in jouw verbeelding alles opeet: tot op de laatste kruimel, of laatste hap.

Volgens een nieuwe studie aan de Universiteit van Carnegie Mellon, en onlangs gepubliceerd in 'Science', verminder je het actuele verbruik van snoep, of voedsel, indien je jezelf verbeeldt dat je het net hebt verorberd. Deze vaststelling gaat regelrecht in tegen de oude overtuigingen dat hoe meer men aan iets denkt hoe groter het verlangen ernaar wordt en hoe meer men ervan eet. Het tegenovergestelde is dus waar.

We hebben het reeds eerder vermeld dat het brein geen verschil kan maken tussen wat echt is en wat niet. Daarom werkt hypnose zo goed. Je kunt je gedragen als een kakelende kip, gewoonweg omdat een hypnotiseur het jou heeft gesuggereerd en jouw brein het klakkeloos aanvaard.

Zo hebben we het ook reeds gehad over de werkzaamheden van spiegelneuronen. Om die reden hebben liedjes, boeken en films zo'n positieve invloed op de mens. Ik bedoel daarmee dat zeer veel mensen dromen over een gelukkig leven, of over liefde, of over wat dan ook. Van zodra het wordt bezongen, in een liefdesroman wordt beschreven, of op het witte doek wordt geprojecteerd, zenden de hersenen de daarbij horende hormonen uit die ons in die momenten dat goed gevoel geven. Net alsof we het ten lijve werkelijk hebben ervaren.

Het behoort nu eenmaal tot het niveau van bewustzijnstoestand waarin de mens leeft. Nachtelijke dromen leunen sterk aan bij verbeelding en dagdromen, en alles wat het brein oppikt wordt als werkelijkheid ervaren.

Kijk eens naar jouw nachtelijke dromen. Beter nog: naar jouw nachtmerries. Indien je wist dat ze onecht zijn, zou je er in jouw droom niet zo angstig op reageren. Jouw hersenen verwerken ze als echt.

Denk aan fantoompijnen, bijvoorbeeld. Iemand die al jaren zonder benen leeft, kan nog altijd pijnen in de voeten ervaren, gewoonweg omdat de hersenen 'niet weten' dat er geen benen meer zijn. 't Klinkt absurd: toch is het de waarheid.

In de cursus van Zelfkennis gaan we daar dieper op in, omdat het behoort tot de mechanische werkzaamheden van het menselijke lichaam. Een lichaam dat je hebt, maar in wezen niet bent.

Verdring dus in de toekomst geen gedachten meer, die te maken hebben met voedsel of snoepjes die je niet meer zoveel mag eten. Hoe meer je eraan denkt, hoe sneller je lichaam erdoor wordt verzadigd - met als gevolg, dat je voldaan bent en toch het echte ding niet meer, of in mindere mate nodig hebt.

Indien die wetenschappers gelijk hebben, dan kan het in de toekomst helpen om minder ongezond voedsel te verorberen, minder geneesmiddelen in te nemen, minder drugs te gebruiken of minder sigaretten te roken. Probeer het eens uit en houd ons op de hoogte van de resultaten. Het moest nu eens werken ...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht