ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Project Museo Subacuatico de Arte: indrukwekkend Mexicaans museum onder de zeespiegel

Jason deCaires Taylor is een Britse beeldhouwer en diepzeeduiker. Momenteel werkt hij aan een vierhonderdtal beelden bestemd voor het Mexicaanse Cancún. Maar als je ze wenst te bewonderen, heb je wel natte voeten ...
door Tsenne Kikke - zaterdag 16 oktober 2010 5:46

In de omgeving van het Mexicaanse Cancún wordt momenteel nog volop gewerkt aan wat het grootse beeldenmuseum onder water zal moeten worden. Meer dan vierhonderd prachtige sculpturen van de Britse beeldhouwer en diepzeeduiker Jason deCaires Taylor worden op de zeebodem geplaatst van het beschermde nationale marinepark Isla Mujeres.

De ambitie van de stichters van het museum is om de interactie te laten zien tussen kunstobjecten en de natuur. Na verloop van tijd gaat de zee immers het uitzicht van de beelden beïnvloeden en koralen zullen zich eraan vasthechten. Men hoopt dat op termijn een echt rif zal ontstaan waar vissen en andere dieren hun habitat zullen kunnen van maken. De specifieke locatie van de sculpturen moet er ook voor zorgen dat toeristen en nieuwsgierigen de echte waardevolle koraalriffen van het natuurpark met rust laten.

De constructie van het beeldenmuseum is opgedeeld in drie fasen. Het project startte in november 2009 met de plaatsing van drie beelden. De tweede fase is op dit moment volop aan de gang en is het meest ambitieus. Vierhonderd beelden van Jason deCaires Taylor die deel uitmaken van het megaproject 'de stille evolutie' worden op de zeebodem opgesteld. Aan de derde fase, die voorzien is voor eind 2010, zullen meerdere kunstenaars meewerken.

Het hoofddoel is om de toeristen weg te lokken van de nabijgelegen natuurlijke koraalriffen. Elk jaar hebben ze te kampen met meer dan een half miljoen diepzeeduikers. Het basisidee achter de beeldhouwwerken - allemaal uit pH-neutraal beton gemaakt - is dus het aantrekken van algen en maritiem leven zodat het museum een eigen leven begint te leiden en het lokale ecosysteem een duwtje in de rug te geven.

Het bestaande koraalrif in Quintana Roo's West Coast National Park, waar het onderwater museum zich bevindt heeft veel schade opgelopen door recente orkanen. Maar ook menselijke activiteiten brengen onherstelbare schade aan: onervaren duikers, die door er op te gaan staan koraal afbreken - of, die er te dichtbij zwemmen en per ongeluk met hun vinnen of zuurstofflessen een moordende tik tegen het koraal geven.

Het nieuwe onderwaterbeeldhouwwerkenpark moet jaarlijks circa 750.000 bezoekers van het bestaande koraalrif weglokken zodat het kan regenereren en het maritieme leven terug de rust krijgt die het verdient. Op die manier kan het hele gebied ook een grotere weerbaarheid ontwikkelen tegen de vernielkracht van de orkanen die zeker nog zullen komen.

"De koraalriffen vormen een belangrijke bescherming voor de kustlijn, die momenteel wereldwijd ten goede komt aan circa 300 miljoen mensen", verklaart Roberto Iglesias Prieto van de Autonomous National University of Mexico's Institute of Sea and Lake Sciences, "Bij een orkaan absorberen koraalriffen 99 procent van de kracht in de golven waardoor mensen, dieren en eigendommen beschermd worden.

De duurzame beeldhouwwerken zullen geen negatieve effecten op het lokale maritieme ecosysteem hebben. Integendeel: ze zullen door de natuur opgeëist en teruggewonnen worden. De beeldhouwer van dienst, Jason de Caires Taylor, beklemtoont het belang voor het milieu voor het onderwater museum: "Binnen twee weken zullen we groene algen zien. Binnen een paar maanden zullen er jonge algen verschijnen en vanaf dan kan het alleen maar verder in de goede richting vooruit gaan."

Natuurlijk wil niemand zeggen dat toerisme een slechte zaak is, want het gaat om een miljoenenindustrie. In feite is het ook een doel van het Subaquatic Sculpture Museum om meer bezoekers naar het gebied te lokken. Een gebied dat zwaar geraakt is door de recessie én de terugval van het toerisme door de negatieve publiciteit rond de Mexicaanse griep. Laten we het bij een inspanning houden om het toerisme te kanaliseren in combinatie met het behoud van de natuurlijke habitat.

Het idee van een onderwatermuseum is niet nieuw: een ongeval met een cruiseschip in 1997 vernietigde 500 m² koraalrif voor de kusten van Punt Cancún. Na het ongeval bande de Mexicaanse overheid alle toeristen van het koraalrif en zochten ze alternatieve attracties en sites om te duiken. In 2005 werden 110 holle koepels en betonnen structuren gezonken om Sac Bajo te creëren, een artificiële habitat die zeer populair geworden is onder duikers. Het beschadigde koraalrif uit 1997 is nu in een betere conditie dan de koraalriffen in de omgeving.

Men hoopt tegen 2011 de 'onderwaterdeuren' te kunnen openen. De rest van het verhaal lees je hieronder wel ...


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht