ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Doe aan Zelfkennis: de vakantie staat voor de deur! Naar waar ga je ditmaal op reis? Naar jeZelf?

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
zondag 30 mei 2010 23:48

Zelfs Deepak Chopra en G. I. Gurdjieff lieten ons weten dat ons lichaam over oneindige bekwaamheden beschikt om in zichzelf wijzigingen aan te brengen en zichzelf te vernieuwen, elke duizendste milliseconde van de dag. Natuurlijk zul je het 'vergeten mirakel' nooit in jezelf kunnen ont-dekken zolang je jezelf blijft identificeren met dat lichaam. Het is een feit: mensen zijn zo vergroeid met hun lichaam, dat ze zichzelf verbeelden dat ze dat lichaam zijn - niets meer, niets minder.

De waarheid is - tussen haakjes: mijn persoonlijke waarheid, en daarom nog altijd niet de jouwe - dat je alles 'bent', behalve dat lichaam. Jouw lichaam is slechts het stoffelijke deel, dat als tijdelijk voertuig zou moeten fungeren voor dat 'iets' in jou. Ik stelde de vraag reeds meermaals en blijft de vraag herhalen: "Als je binnen de minuut overlijdt, blijft er dan nog 'iets' van jou over ?"

De meesten kunnen daar natuurlijk geen zinnig antwoord op geven, wel onzinnige, tientallen zelfs, waaronder: mijn bewustzijn, mijn Ik, mijn ziel, mijn geest, mijn Ik Ben, enzovoorts. Alsof een mens daar daadwerkelijk bewust over beschikt zonder dat hij/zij er ooit 'moeite' heeft voor gedaan ... Enkel de zon gaat voor niets op. À propos; ken jij, bijvoorbeeld, het verschil tussen 'ziel' en 'geest'?

Voor mensen, die in hun verbeelding leven, is alles mogelijk. Zo zijn er zelfs mensen die denken dat ze Napoleon zijn, Boeddha, of de een of andere godheid. Dat zijn de zwaardere gevallen, maar de minst gevaarlijke: aan hen kan misschien nog aan worden gewerkt. Als we de ziekte kennen, kunnen we een 'genees'-middel, of therapie aanraden. Indien ze willen 'genezen', natuurlijk, hoe klein die kans ook is.

Maar aan de miljarden 'lichtere gevallen', de miljarden mensen, die niet beseffen hoe 'ziek' ze zijn, kan men geen therapie, noch geneesmiddel aanraden. Hoe kan het anders? Niemand gaat op zoek naar een geneesmiddel indien men niet weet dat ze iets mankeren. Mankeren, in dit geval in de betekenis van een 'gemis'.

Deel van die ziekte is de mañana-ziekte... uitstellen, alsmaar uitstellen. Het is één van de meest bekende symptomen, - en, angst om te 'ontwaken', is er ééntje van de vele andere.

Hetzelfde geldt voor de miljarden mensen die niet beseffen hoe mechanisch ze in elkaar zitten, en niet weten hoe sterk ze met hun lichaam zijn vergroeid - met als gevolg, dat ze in de zekerheid leven dat ze dat lichaam dan ook écht zijn.

Bovendien zijn er velen die niet beseffen dat men slechts kan 'ontwaken' van zodra men ernaar streeft en ernaar verlangt. Maar eerst moet men tot het besef komen dat de mens in een diepe, mechanische slaap verkeert. Een mens moet dus in de allereerste plaats beseffen dat de allegorie van 'Plato's Grot' ook op hemzelf van toepassing is. Wie zei alweer: 'Ontwaak!' - 'Ontslaap!' - Word wakker!" ?

Alles is energie, jij ook. Als men jouw lichaam onder een elektronenmicroscoop zou leggen, zul je merken dat organen en weefsels uit moleculen en atomen zijn samengesteld, en indien we betere apparatuur aanrukken, zou je bovendien voor jezelf kunnen vaststellen dat je in wezen uit zuivere energie bestaat; energie, die zich in onze materiële wereld manifesteert via quarks, gluonen, enzovoorts.

Van zodra je dit beseft, kun je bewuster met die energieën leren omspringen. Energie vloeit altijd naar daar waar jouw aandacht naartoe gaat. Kortweg: energie vloeit naar daar waar innerlijke aandacht bloeit en groeit.

Hoe meer je jouw aandacht doet aangroeien, hoe bewuster je wordt van jouw innerlijke energieën. Blijf jezelf er tezelfdertijd te allen tijde van bewust - vooral in het beginstadium - dat, omdat een blinde geen kleuren ziet, dat dit niet betekent dat ze niet bestaan. Hetzelfde gaat op voor de wereld van innerlijke energieën: ze zijn er, zelfs indien je ze (nog) niet gewaarwordt.

Vele aandoeningen worden, bijvoorbeeld, veroorzaakt door innerlijke blokkades. Deze blokkades, zoals het woord het zelf zegt, verhinderen energetische doorstroming. Neem de blokkades één voor één weg en ervaar in en voor jezelf wat er gebeurt.

Als je open staat voor 'zelftransformatie' - een ander woord voor 'herscheppen' - wordt het misschien tijd dat je een beetje aan Zelfkennis gaat doen, te beginnen met het onderzoek van het mechanische gedeelte van jezelf: met dat deel dat we lichaam noemen.

Dit is natuurlijk slechts een begin, doch een goed begin. Zolang je jouw lichaam niet kent, noch begrijpt, noch over regeert, zal het controle over 'jou' blijven uitoefenen en blijf je er dus slaaf van. Met 'jou' bedoel ik - om nogmaals in herhalen te vallen: dat 'iets' in jezelf. Jij bent misschien veel meer dan alleen dat tijdelijke lichaam. Vind het uit voor jezelf.

In een later stadium kun je met de 'minder zichtbare delen van jezelf werken', namelijk: met jouw energetische delen. Maar, zoals ik reeds schreef: een mens moet ergens beginnen. De vraag is dus: ben je klaar om de reis naar jeZelf en in jeZelf op te starten? Want, als je op zoek gaat naar jouw zogenaamde Ware Zelf... waar anders dan in jezelf ga je beginnen zoeken ?

Wij beginnen in de maanden juli/augustus misschien met een introductiecursus Zelfkennis. 'Misschien'...: indien er genoeg inschrijvingen zijn.

Meer info? Stuur een email naar: [email protected]

Tot binnenkort!?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht