ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

'Close Examination: Fakes, Mistakes and Discoveries' in 'The National Gallery'

Hoeveel musea geven openlijk toe dat ze geen echte werken hebben hangen, maar valse ?
door Tsenne Kikke - donderdag 27 mei 2010 6:24

Vanaf 30 juni tot en met 12 september 2010 loopt er in 'The National Gallery' te London een tentoonstelling die écht de moeite waard is bezocht te worden. Het thema is 'Close Examination: Fakes, Mistakes and Discoveries', waarbij we - met behulp van moderne technologische hulpmiddelen - een beter begrip verkrijgen van de onderliggende bedoelingen van Oude Meesters. Bovendien kwam, onder andere, aan het licht dat sommige van hun leerlingen de werken ondertekenden met de namen van hun leraren.

In sommige gevallen werden, dankzij onze moderne apparatuur, verscheidene vervalsingen geopenbaard. Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt, dat een schilderij - waarvan men dacht dat het in de 15de eeuw was geschilderd, in feite een werk is uit 1923. Ook kwam men tot de toevallige ontdekking dat een werk van Hans Holbein (ca. 1498 -1543); een werk, dat men in 1845 voor veel geld had aangekocht, nooit van de hand van deze schilder kon zijn geweest, omdat het gemaakt is na diens dood, enzovoorts.

Bovendien is het vreemd dat ook Oude meesters engelen als menselijke wezens uitbeeldden - of andersom: aan gewone menselijke wezens de naam 'engelen' toebedeelden. Natuurlijk putte elke meester zijn inspiratie uit zijn eigen verbeelding; inspiratie en verbeelding, aangepast aan het denken uit die tijdsperiode en dus opgedrongen door het indertijdse (bij)geloof. Zelfs van Maria vormde elke schilder een eigen beeld, met als gevolg dat we nu nog niet weten hoe zij er in werkelijkheid uitzag. Wat engelen en aartsengelen betreft, liggen de zaken natuurlijk anders: die Oude Meesters wisten zeer goed hoe ze eruitzagen, en om die reden zijn er geen betwistingen mogelijk.

Kortom, en los van mijn gekheden op een stokje: het is de eerste maal dat een museum bereid is om vervalste schilderijen aan het publiek voor te stellen en daarbij openlijk mede te delen dat ze op de een of andere manier wel degelijk waren 'vervalst' - of, dat men tot op heden bekende namen had gekleefd op werken die niet van die meesters waren.

Tijdens deze tentoonstelling zullen een 40-tal van zulke werken worden gepresenteerd. Hierna vind je er enkele voorbeelden van en heb ik mezelf een beetje geamuseerd met bepaalde details uit te vergroten. Hopelijk zul je er, evenveel als ikzelf, kunnen van genieten...








Voor de Eclecticus: Wie zei nu alweer: "Je zult geen beelden verafgoden?" Een wijze raad..., indien je niet wenst verstrikt te geraken tussen werkelijkheid en fantasie.

Indertijd wist men natuurlijk niet beter: weinigen konden lezen of schrijven, en onze voorouders waren onvermijdelijk afhankelijk van de (schrift)geleerden, waaronder priesters, rabbijnen, imams en andere vertegenwoordigers van de een of andere godsdienst. En natuurlijk: als jij tot het ene behoorde, waren al de andere op 'het verkeerde pad' afgedwaald. Maar dat was toen ...

Toch zijn er mensen in deze hedendaagse 'moderne tijden', die het niet kunnen nalaten beelden te aanbidden of te verafgoden. Ik heb het niet over één mens, noch over twee of drie, maar over miljarden en miljarden.

Sommige mensen geloven in het bestaan van gidsen, engelen, aartsengelen en diens meer. Anderen verwijzen hen naar het Rijk der Verbeelding. Maar stel jezelf voor dat engelen écht bestaan, hoe zullen ze eruitzien, denk je? Als menselijke wezens met blozende kaakjes, gekleed in pampers (als ze nog klein zijn) of in wapperende gewaden (als ze volwassen zijn), en met vleugeltjes op de rug ? ... Witte vleugels, of met zwarte, zoals Michael en Raphael hierboven zijn afgebeeld? Anders gezegd: welk beeld heb jij ervan gemaakt, en wat doe je zoal met zo'n beeld?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht