ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Even voorstellen: een tiental controversiële pausen

Tot op de dag van vandaag waren er sinds Petrus, de eerste paus die vanaf 33 na Chr. regeerde, 306 andere pausen waarvan we er een tiental eventjes aan het daglicht blootstellen.
door Tsenne Kikke - zaterdag 17 april 2010 1:51

De benaming paus is afgeleid van het Latijnse 'papa' dat 'vader' betekent, dat op zijn beurt van het Oudgriekse 'pappas' afstamt. Het is één van de titels van het hoofd van de Katholieke Kerk. De regeerperiode van een paus wordt pontificaat genoemd. De paus is het staatshoofd van Vaticaanstad en, volgens de Katholieke Kerk, de rechtmatige opvolger van Petrus en daarmee de leider van de gehele Christelijke Kerk wereldwijd.

Hij wordt door de katholieken aanzien als discipel van Christus en eerste leider van de Kerk, als de plaatsbekleder - niet: plaatsvervanger - van Christus op aarde. Het woord plaatsvervanger suggereert een gelijkschakeling met Christus die er nooit kan zijn. De paus 'bekleedt' slechts de plaats van Christus.

Hij verenigt in zijn persoon de hoogste geestelijke macht, dit wil zeggen het hoogste leergezag, de opperste wetgevende en rechterlijke macht. Toch is zijn macht niet enig in de Kerk: hij wordt bijgestaan door de Curie en de bisschoppen hebben belangrijke bevoegdheden binnen hun diocees. Hoewel in theorie een paus zijn ambt naar eigen keuze ook weer kan neerleggen is er sinds 1415 geen paus meer afgetreden. Zij bekleden uit traditie het pontificaat tot aan hun dood.

De meest gekozen pausnaam is Johannes (23 keer), gevolgd door Gregorius (16 keer) en Benedictus (16 keer). De laatste niet-Europese paus was Paus Gregorius III (731-741). Hij kwam uit Syrië.

Het pontificaat van Paus Pius IX duurde 31 jaar, 7 maanden en 16 dagen (1846-1878). Hij is daarmee de langst regerende kerkvorst aller tijden (Petrus niet meegerekend - want volgens de historische bronnen heeft hij 34 of 37 jaar geregeerd en wel van 33 tot ongeveer 67 na Chr.). Het kortste pontificaat staat op naam van Paus Urbanus VII (1590), met slechts twaalf dagen.

De huidige paus is, zoals je weet, sinds 19 april 2005 de Duitser Joseph Ratzinger die de naam van Benedictus XVI aannam. In totaal waren er tot op heden 307 pausen waarvan we hieronder enkele 'buitenbeentjes' voorstellen ...


Voor de Eclecticus: De pausen van de laatste honderd jaar kun je niet meer vergelijken met die na Petrus kwamen - want, de meesten onder hen hebben maar schade aangericht dan goed gedaan. Zelfs een Joseph Ratzinger dringt zijn ware geaardheid heftig terug van zodra hij als paus op een officiële manier naar buiten komt. Nochtans kun je die geaardheid nog regelmatig van zijn gezicht aflezen. Wat kun je daarover zeggen?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht