ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Doopsel in de Jordaanrivier

Doopsel in de Jordaan. Elke mens draagt zijn eigen geloof, onwetendheid en overtuigingen in zich mee - en, afhankelijk van de gemeenschap waarin je bent grootgebracht worden deze dingen in ons brein extra versterkt, of afgezwakt.
door Tsenne Kikke - zaterdag 3 april 2010 16:45

Pelgrims, die zich katholiek of christelijk noemen, trekken elk jaar naar de plaats waar wordt verondersteld dat Johannes de Doper de ritus van het heilige doopsel op Jezus uitvoerde. Alsof men de juiste plaats kent ..., en in de idee dat het zich aldaar daadwerkelijk ook heeft afgespeeld.

Als je mij vraagt wat het verschil is tussen dit ritueel en die van de miljoenen Indiërs die zich in de Ganges baden, moet ik toegeven dat ik jou het antwoord verschuldigd ben, buiten het feit dat het water van de Jordaan veel zuiverder is.

Zelfs als er een god bestaat, zoals zij die zich voorstellen, en gemaakt naar ons beeld en gelijkenis, kan ik moeilijk geloven dat die godheid zoiets van een mens verwacht. Of, heeft die god dat écht nodig, teneinde zich beter te voelen? Wat denk jij daarvan?

We hebben reeds de 21ste eeuw bereikt. Word het misschien geen tijd om met de nieuwe godsdienst 'AanvanG' aan te vangen? AanvanG, zijnde: de afkorting van 'Aanbidding van dat goddelijke deel in onszelf'. Dan hoef je jezelf in elk geval niet meer in een rivier nat te maken, noch ergens naartoe te gaan om dat goddelijke deel in jezelf te ervaren vanuit een hier-en-nu.

Want, waar je ook bent: daar is hét. Zo niet...: waar dan wel ? Ergens in de Jordaanrivier, in de Ganges, of in de een of andere godvergeten kerk?

Het énige probleem is, dat de mens zich er niet van bewust is. Alles draait dus omheen 'wakker worden' en 'bewustzijn'.

Als je de foto's bekijkt, merken we dat die mensen zich wel goed kunnen uitleven, om nadien misschien ergens een goede pint te gaan drinken en naar andermans vrouwen te gluren... net als voorheen. Wie weet ? Of, dacht je dat mensen zó katholiek of christelijk zijn? Ik bedoel: leven volgens de voorschriften van Jezus Christus? ...Ook in Nederland is er een Jordaan ...Een echte na-denker voor de Eclecticus: Je zult geen beelden aanbidden, zegt het gebod. Geld dit ook voor de beelden die we in onze verbeelding creëren?...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht