ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Layla Hachichi, weerloos slachtoffer van middeleeuws zuiveringsritueel

Ook in ons land doet men nog aan duiveluitdrijving...
door Tsenne Kikke - vrijdag 19 maart 2010 0:19

Middeleeuwse zuiveringsrituelen waren de oorzaak van de dood van de 18-jarige Layla Hachichi uit Antwerpen. Het incident greep plaats op zaterdag 10 oktober 2009.

We maakten daar reeds een nieuwsberichtje over. Nu, 5 maanden later, lijkt het alsof het onderzoek naar de juiste doodsoorzaak maar niet vooruit gaat. Ook weet men nog altijd niet wie de effectieve dader is. De ouders, of de Marokkaanse gebedsgenezer?

Het begon met een leugen: de familie vertelde aan de hulpdiensten en de politie dat Layla zich zwaar verbrand had bij het douchen. In de badkamer werd bovendien een elektrische waterkoker gevonden. Maar het gerecht twijfelde eraan of de brandwonden het gevolg zijn van kokend water. Was het een ongeluk? Zelfmoord? Een uit de hand gelopen zuiveringritueel? De speurders sloten niets uit.

In de buurt gonsde het van totaal andere geruchten. Daar klonk het dat Layla, die ervoor uitkwam dat ze lesbienne was, om het leven zou zijn gekomen bij een soort van islamitisch zuiveringritueel; dat, op vraag van haar ouders, doch gehouden door een gespecialiseerde gebedsgenezer; een twintiger, die een kennis was van de broer van Layla's moeder.Uit het oorspronkelijk onderzoek bleek dat de koranlezer op 7, 8, en 9 oktober telkens een paar uur bij de familie Hachichi doorbracht. Op 10 oktober, de dag van Layla's dood, zou hij niet bij de familie Hachichi zijn geweest. Maar achteraf bleek wel dat de ouders van Hachichi wel meteen na de dood van hun dochter belden naar de koranlezer, allicht om de dood van hun dochter te melden.

Daarna kwamen we te weten dat haar ouders 'Layla heel graag zagen'. Ze wilden hun dochter helpen, want ze dachten dat het meisje door de duivel bezeten was. Ze had buikklachten, at of dronk niet meer en trok rare gezichten.

Ook het meisje zelf geloofde naar het schijnt dat er iets kwaads in haar gekropen was, dat ze als het ware bezeten was. Ze heeft dat tegen één van haar leraressen verteld. Jammer genoeg deden ze meteen een beroep op de gebedsgenezer in plaats van een gewone dokter te raadplegen. Nochtans hadden ze een huisdokter die geregeld over de vloer kwam.

Volgens Johan Platteau, de advocaat van de ouders, hadden de ouders van Layla Hachichi alleen het beste voor toen ze besloten een gebedslezer te raadplegen om hun dochter te 'genezen'. Zo zei hij, bijvoorbeeld: "U moet dat in zijn kader zien. De moeder van Layla is een ongeletterde vrouw. Als zij een koranlezer liet komen, is dat niet om haar dochter kwaad te doen. Integendeel zelfs. Die vrouw is fysiek en psychisch kapot van wat nu gebeurd is."

Het feit dat de ouders Lala wensten te genezen van haar lesbische geaardheid wordt ook door de advocaat ontkent: "Haar moeder was er al vijf maanden van op de hoogte dat haar dochter lesbisch was. Dat was volgens haar niet de reden waarom de gebedsgenezer langs kwam. Het ging om eetstoornissen. Iedereen zal u zeggen dat Layla een heel mager meisje was."

Wat er precies gebeurd is tijdens de drie dagen van de duiveluitdrijving is nog altijd een raadsel. "Naar wat ze mij vertelden," verhaalde de advocaat verder, "reciteerde die man uit de Koran en wikkelde hij bijvoorbeeld een fles water in papier waar koranverzen op geschreven stonden. Daarna goot hij dat water op haar bord met eten. Op die manier moesten de boze geesten uit het voedsel verdwijnen."

Maar de boze geesten verdwenen niet en de duiveluitdrijving ging door. Op 10 oktober konden de hulpdiensten in het ouderlijk huis van de familie alleen maar het overlijden van Layla constateren. Op haar borst, armen en buik had ze brandwonden. Volgens de eerste verklaringen van haar ouders ging het om een ongeluk met een waterkoker. Een leugen, zo blijkt nu."

"Die mensen durfden toen niets anders zeggen," zei advocaat Platteau. "Ze dachten dat de boze geesten zich anders op hun andere kinderen gingen overzetten."

"Enkele dagen later praatte de moeder van Layla wél. Volgens haar heeft de gebedsgenezer Layla met heet of kokend water besprenkeld bij de laatste sessie van de duiveluitdrijving. De vrouw zat er zelf bij. Ze heeft dus gezien wat er gebeurd is."

Of het kokend water de oorzaak is van de dood van Layla is niet zeker. "Ze had brandwonden over negen procent van haar lichaam. Dat is niet veel. Misschien is er een andere doodsoorzaak en hopelijk wijzen de autopsie en het toxicologisch onderzoek dat uit."

Zeker is wel dat Layla gestorven is na de laatste sessie van de duiveluitdrijving. Maar toch ontkent Abderrahim Lahlali, de advocaat van koranlezer O.G., ook vandaag nog dat zijn cliënt het meisje heeft aangeraakt. "De ouders spreken mekaar ook tegen. De vader had het in één van zijn verklaringen over een 'blauwe aansteker', waarmee mijn cliënt zijn dochter zou verbrand hebben, terwijl zijn vrouw het had over 'heet water'. Mijn cliënt zegt dat hij alleen maar heeft voorgelezen uit de Koran."

Volgens Lahlali was Layla in goede gezondheid toen de gebedslezer op vrijdagavond 9 oktober 's avonds bij de familie wegging. "Een dag later belde de familie mijn cliënt met de boodschap dat het slecht ging met hun dochter. Toen de gebedslezer ter plaats kwam, was het meisje al dood," zei hij.

Ook het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (het Centrum) nam kennis van deze zaak en sprong op de kar. Van in het begin heeft het Centrum zich geïnformeerd over de gebeurtenissen en het dossier nauwgezet opgevolgd. Nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat de lesbische geaardheid van het slachtoffer inderdaad een rol heeft gespeeld in de duiveluitdrijving, heeft het Centrum beslist zich burgerlijke partij te stellen in deze zaak. Ook Çavaria, de voormalige Holebifederatie, stelt zich burgerlijke partij.

Het parket en de onderzoeksrechter onderzoeken nog de exacte doodsoorzaak en aansprakelijkheid van de ouders en/of de gebedsgenezer. Door zich burgerlijke partij te stellen, kan het Centrum gerichte onderzoeksdaden aanvragen om meer duidelijkheid te krijgen over het homofobe motief van de ouders en/of gebedsgenezer. Als zou blijken dat homofobie inderdaad één van de drijfveren was, dan kan dit gelden als een verzwarende omstandigheid.

Het Centrum wil er naar aanleiding van deze zaak op wijzen dat holebi's nog steeds kampen met heel wat problemen wanneer ze hun geaardheid bekendmaken aan hun omgeving. Uit recent onderzoek van het Vlaamse Steunpunt Gelijkekansenbeleid blijkt bovendien dat holebi-jongeren meer risico lopen op discriminatie in de vorm van geweld, bedreigingen en pesterijen en vaker kampen met depressieve gevoelens. Daarnaast blijkt dat religieuze betrokkenheid een negatieve impact heeft op tolerante houdingen ten aanzien van holebi's en holebi-rechten. Holebi's die hun seksuele geaardheid trachten te verzoenen met hun cultureel-religieuze achtergrond, hebben het dan ook extra moeilijk. Godsdienst of cultuur kan echter nooit een alibi zijn om ongeoorloofde druk uit te oefenen op jongeren, zeker niet als er sprake is van misdrijven (zoals slagen en verwondingen met de dood tot gevolg).

Maar recentelijk onderzoek wees uit dat het meisje een gruwelijke dood stierf bij een ritueel voor duiveluitdrijving met kokend water en zuur. Vooral het gebruik van het bijtend zuur natriumhydroxide veroorzaakte vreselijke wonden. Het brandde door haar vel en vlees, tot op het bot. Vermoedelijk werd ontstopper gebruikt.

De politie heeft sterke aanwijzingen dat een islamitische gebedsgenezer de rituelen uitvoerde. Zijn advocaat ontkent dat met klem.

De advocaten van de ouders van het tienermeisje en van de gebedsgenezer beschuldigen elkaar ervan incorrecte informatie te hebben verspreid over het onderzoek.

De ouders van Layla Hachichi werden eind december van vorig jaar vrijgelaten. De Koranlezer, die de sessie uitvoerde, bleef wel aangehouden.

Zowel hypnose, autosuggestie, oftewel zelfhypnose, berokkenen de hersenen ernstige schade. De overtuigingen waar mensen halsstarrig mee blijven rondlopen zijn daaruit ontstaan, en je kunt er weinig of niets tegen inbrengen. Leg maar eens aan iemand die aan delirium tremens lijdt uit dat de spinnen, slangen, schorpioenen en de hagedissen, die over zijn bed en in de kamer rondkruipen, illusies zijn ...

Hieronder vind je enkele voorbeelden van duiveluitdrijvingen ... Het probleem is natuurlijk dat bij dat niveau van menstype zowel de gebedsgenezer, als het slachtoffer, evenals de omstaanders écht geloven in het bestaan van zo'n duivel. 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht