ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Bizarre Wetenschap: 10 verbluffende videoclips met betrekking tot Fysica

Maak kennis met de Wonderbaarlijke Wereld van de Fysica!
door Tsenne Kikke - vrijdag 5 februari 2010 4:58

Fysica is een zeer boeiende wetenschap. In wezen laat het ons zelfs inzien hoe weinig we van de dingen afweten. We hebben enkele Youtube filmpjes uitgekozen: het éne even fascinerend als het andere...

1. Large Hadron Collider Rap: Kate McAlpine en zijn vienden filmden dit informatief lied in de grotten van de Large Hadron Collider, oftwewel de 'grote hadronen-botser', afgekort tot LHC, van CERN:.

2. Hoe supergeleidende levitatie werkt: een fantastische les over exotische materialen en magnetisme. Een les van slechts een zestal minuutjes.3. Plezier met IJzervloeistof: magnetische velden creëren dynamische beeldhouwwerken. IJzervloeistof, of 'ferrofluid' in het Engels, wordt tamelijk duur verkocht. Je verkrijgt nochtans hetzelfde effect als je de olie van jouw wagen bijhoudt bij de eerstvolgende olieverversing. Het enige dat je dan nog nodig hebt, zijn: een sterke (dubbele) magneet en ijzervijlsel, die je in de olie strooit.

4. Golven in een grote watersfeer: een wonderbaarlijke reeks van experimenten die in een internationaal ruimtestation werden verricht.5. Geluidgolven op vuur: de Ruben's Tube is een klassieke manier om het concept van een staande golf weer te geven. Pomp een beetje ontvlambaar gas in één zijde van de buis en verbindt een luidspreker aan het andere eind en zie wat er met de vlammen gebeurt, die uit de kleine gaatjes naar buiten ontsnappen.

6. Een aura van waterdamp rondom een Supersonische F-14 straaljager: de schokgolf die een supersonische straaljager omringt is in staat om de lucht erondheen zo sterk samen te persen dat de omringende vochtigheid een wolk vormt.7. Helium Supervloeistof: op extreem lage temperaturen stoppen sommige vloeistoffen met het vervullen van hun gewone rol.

8. Boemerang in Nul Zwaartekracht: de Japanse astronaut Takao Doi levert het bewijs dat een boemerang altijd naar de persoon die hem wegwerpt terugkomt... zelfs in de ruimte.9. Spelen met zwavelhexafluoride: iedereen weet dat helium jouw stem als een Kim Clijsters of een Donald Duck kan laten klinken. Maar wat zal er gebeuren van zodra iemand een gas inademt dat vijfmaal zwaarder is dan lucht? Neem het edelgas xenon, bijvoorbeeld, of in dit geval zwavekhexafluoride.

10. Muzikale Teslaspoel: Steve Ward kan zijn Teslaspoel dermate afstellen dat het gekraak van elke vonk als een muzikale noot klinkt.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht