ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ben Pridmore is Geheugenwereldkampioen. Ben jij de volgende ?…

Iets over autisme en idiots savants ...
door Tsenne Kikke - zondag 21 februari 2010 2:40

Op zaterdag 26 oktober 1991 werd de allereerste wereldkampioenschap geheugen gehouden. De organisatie was in handen van Tony Buzan en Raymond Keene en sinds 1991 is de sport alleen maar populairder geworden. De oprichters kregen in de gaten dat er voor allerlei fysieke en mentale sporten competities werden georganiseerd, maar een competitie waarbij het geheugen een sleutelrol vervulde was tot 1991 nog onbekend. Na dit eerste kampioenschap zouden er nog velen volgen.

Geheugenatleten afkomstig uit alle delen van de aardbol bewijzen tijdens elke competitie keer op keer dat het geheugen wel degelijk kan worden getraind én voor verbetering vatbaar. Ook jouw geheugen. Hoe? Lees gerust verder.

Een aantal wereldrecords neergezet door geheugenatleten, zijn onder andere:

. de Duitser Johannes Mallow heeft in 5 minuten tijd een cijfer bestaande uit 405 getallen in de juiste volgorde gememoriseerd.

. de Duitser Boris Konrad heeft in 15 minuten 255 woorden gememoriseerd en in de juiste volgorde opgeschreven zonder een enkele fout te maken.

. de Engelsman Ben Pridmore heeft in 26.28 seconden een geschud pak speelkaarten (52 stuks) gememoriseerd en in de juiste volgorde opgesomd.

De lat wordt elk jaar door de verschillende geheugenatleten weer hoger gelegd en dit alleen al is het bewijs dat ons geheugen wel degelijk te trainen is. Een wereldrecord is niet voor iedereen weggelegd maar een forse verbetering van het effectief gebruiken van de geheugencapaciteit wel.

Onze aandacht gaat in dit nieuwsberichtje uit naar Ben Pridmore die de 18de wereldkampioenschap won. Die ging vorig jaar door in London. Het toernooi duurde drie volle dagen. Ben behaalde 7.854 punten. Tweede was Johannes Mallow uit Duitsland met 7.321 punten, en de derde plaats ging naar de Duitser Simon Reinhard, die 7.137 punten behaalde.Hoe het allemaal begon ...

In 1998 trachtte Ben een spel kaarten te memoriseren. Hij had daarvoor 48 minuten nodig. Hij bleef oefenen en oefenen totdat hij het in 15 minuten kon klaarspelen. In 2000 nam hij het besluit om aan het kampioenschap deel te nemen. Hij deed er 7 ½ minuut over. Nu, we schrijven: 2010 in slechts 24,97 seconden! Van 48 minuten naar nog geen halve minuut... Onvoorstelbaar, nietwaar ?

In november 2002 nam hij het besluit zijn werk op te zeggen. Hij werkte er sinds april 1996 en was die job kotsbeu. Hij leende een hoop geld aan zeer hoge interesten en spendeerde tijd om voor zichzelf uit te maken wat hij met de rest van zijn leven zou gaan aanvangen. In die periode ging hij op reis naar Las Vegas, en de rest ervan bracht hij in zijn flat door. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat keek hij naar tekenfilms. Maar ook verdiepte hij zich in die periode in het verbeteren van zijn geheugen en zocht naar een methode om die 52 kaarten sneller te kunnen memoriseren.

De eerste stap bestond er uit om een 1.000-beeldensysteem voor getallen uit te dokteren. Hij kwam op het idee dat hij met woorden moest werken met één lettergreep. Het beeld van elke speelkaart moest dus uit één lettergreep bestaan. Zo kwam hij op het idee om een klinker te gebruiken voor het middelste cijfer. Maar in het begin kwam hij niet ver, omdat hij zijn tijd aan tekenfilms verspilde. De schok kwam slechts op het moment dat zijn geld bijna op was. Hij was dus verplicht om terug ergens te gaan werken en vanaf dat moment werkte hij zijn geheugensysteem verder uit.

Zijn vraag was: 'Wat kan ik met de speelkaarten doen?' Het was alsof de nodige inspiratie vanuit een 'nergens' kwam. Kon hij een beeld maken voor elk paar kaarten? Hoeveel beelden zou dit dan inhouden? 2704, was het antwoord. Maar hoe kon hij die in één woord omzetten? Hij dacht aan getal-symbool-getal-symbool, maar dat klonk te omslachtig. Maar hij hield van zijn medeklinker-klinker-medeklinker-klinker-systeem voor getallen.

'Hei,' dacht hij bij zichzelf: 'er zijn slechts 16 combinaties van twee kaarten van één kleur. 16 medeklinkers, 16 klinkers, 16 medeklinkers - kan ik dat aan? Zeker! Laten we dat eens uitproberen ...'

En vanaf dat ogenblik was hij er zich van bewust dat er ook 16 combinaties waren van 4 binaire getallen. Dus kon hij het uitwerken als 4-3-3 en dezelfde beelden gebruiken om een beeld te maken voor elke 10de binair cijfer, hetwelk het perfecte getal was waarin elke lijn van 30 cijfers in paste, enzovoorts.

Om een lang verhaal kort te houden... Ben heeft inmiddels zijn eigen systeem ontwikkeld. Het is moeilijk om het zomaar uit te leggen - daarom de bijgevoegde videoclips - maar waar het op neerkomt is dat elke combinatie van meerdere speelkaarten slechts uit een beeld bestaat.

Voor elk decimaal getal dat uit drie cijfers is samengesteld, staat er een beeld van een voorwerp of van een persoon. En voor elk paar van twee kaarten wordt het een 10-delig binair getal, drie objecten in een locatie. Zo eenvoudig was het voor Ben.

Voorbeeld: Ben heeft dertig minuten nodig gehad om een lange binaire code (voorbeeld: 0101100101) in zijn geheugen te prenten. Hierna kon hij 4140 nullen en enen in de goede volgorde weergeven.

Leer dus in beelden denken. Klinkt het nog altijd ietwat gecompliceerd? Wel, bekijk dan de twee onderstaande videoclips en met een beetje oefening zul je verschieten over wat je met jouw geheugen allemaal in staat bent... Echt waar!Om met mijn verhaal over Ben voort te gaan ... Van toen af aan begon hij intensief te oefenen. En, in zijn ongeluk had hij veel geluk. We zijn nu in de lente van 2003 beland. Zijn nieuwe job trok op niets, maar elke werkdag zat hij zowel 's morgens als 's avonds een 35-tal minuten op de trein. Dus had hij in die momenten niets anders te doen dan het beeldenlijstje van buiten te leren. En, als hij 's avonds van zijn werk thuiskwam, oefende hij met de speelkaarten en gebruikte hij die beelden.

In augustus van dat jaar deed hij aan het kampioenschap mee en tot zijn eigen verbazing kwam hij er als winnaar uit. Tijdens een ander toernooi in Maleisië veroverde hij de derde plaats.

"Maar wees ervan overtuigd," zei hij, "dat het niet aangenaam is om nummer Eén te zijn. Ik vind het veel aangenamer om beter te worden wanneer ik word verplicht iemand anders te kloppen. Ik moet me altijd voor ogen houden dat al de andere mededingers in andere dingen beter zijn dan ik. Tijdens elke wedstrijd zijn er een tiental verschillende proeven, waarvan het kaartspel er slechts één van is. Maar als de wedstrijd moet beginnen voel ik me altijd goed, want ik hou van druk en spanning. Elk jaar moet ik beter en beter worden, want dat deden de anderen ook."

Ben Pridmore heeft momenteel volgende wereldrecords op zijn naam staan:

. 930 binaire getallen in 5 minuten
. 4140 binaire gatellen in 30 minuten
. 364 speelkaarten in 10 minuten
. 1404 speelkaarten in 1 uur
. 1 pak speelkaarten in 24,97 seconden
.De 2010 Wereldkampioenschap zal dit jaar doorgaan in Guangzhou China. De eerste prijs 20.000 US$; de tweede: 10.000 US$ en de derde: 6.000 US$.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht