ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Daniel Tammet: de man met het meest ongelooflijke brein

Iets over het getal pi ...
door Tsenne Kikke - dinsdag 5 januari 2010 5:53

Dit is een nieuwsberichtje om van te snoepen. Als een vervolg van ons vorig nieuwsberichtje, maar eerder als een gezonde afwisseling, stel ik je nu aan de bijna 31-jarige Daniel Tammet voor. Hij is in staat om duizelingwekkende mathematische berekeningen uit zijn hoofd uit te voeren aan halsbrekende snelheden. Hij kan zelfs uitleggen hoe hij het klaarspeelt.

Elk getal, zegt hij, van 1 tot 10.000 heeft een eigen kleur, vorm, en gevoel, met als gevolg dat jij de resultaten van zijn berekeningen kan 'zien' in de vorm van taferelen, landschappen, en dat hij kan 'voelen' of het over een priemgetal gaat of over een composiet getal. Composiet getallen zijn in feite alle gevallen behalve de priemgetallen. Het getal 289, bijvoorbeeld, beschrijft hij als 'lelijk', 333 is mooi, evenals pi.

Met het getal 6 heeft hij de meeste moeilijkheden. Tammet beweerde dat hij dat getal moeilijk kan 'ervaren' omdat het het kleinste getal is. Het stelt de afwezigheid van iets voor, het is koud en donker. Het is bijna een zwart gat. "Als iemand me vertelt dat hij depressief is," zei Tammet, "kan ik mezelf verbeelden dat ik in de holte van een 6 zit om die persoon empathisch aan te voelen. Maar 16 is dan weer een leuk getal. Ik denk dat dit zo is omdat het sterk verwant is met de 2, hetgeen ik zie als een drijvende, beweging. (Denk aan het Engelse Bingospel: 2, a little duck, 22: two little ducks). Zestien is 2 maal 2 maal 2 maal 2, en dat geeft het cijfer 16 haar schoonheid."

Naast beelden, en vormen ziet hij vonken en hij moet zelf tot het laatste moment wachten vooraleer hij weet wat ze betekenen.

Het getal pi is het irrationeel getal dat we krijgen wanneer we de omtrek van een cirkel delen door de diameter van die cirkel. Voor simpel decimaal rekenen op papier is 3,14 meestal goed genoeg, maar 3,1416 is een stuk beter. Als het preciezer moet, hebben rekenmachines meestal ? als knopje, waarachter pi in 8 tot 30 decimalen opgeslagen is. Daniel kan tot 22.514 cijfers na de komma uit zijn hoofd reciteren en deed er 5 uur en 9 minuten over ...

Hij bezit ook taalkundige vaardigheden. Zo leerde hij IJslands, één van 's werelds meest moeilijke talen, in één week tijd.De Engelse autist, Daniel Paul Tammet, werd op 31 januari 1979 in het Barking geboren. Tammet heeft een vorm van synesthesie, een eigenschap van de hersenen die slechts bij weinig mensen voorkomt. In 2006 schreef hij een boek, getiteld 'Op een blauwe dag geboren'. In 2009 schreef hij het boek 'De wijde lucht omvatten' en hij schrijft taalcursussen voor zijn eigen website.

Om aan de weet te komen hoe het allemaal is ontstaan moet je wel onderstaande filmpjes even bekijken. Het is écht de moeite waard. Plus: maak tegelijkertijd even kennis met Orlando.., en wat Orlando kan, kan Daniel Tammet ook op zijn manier.Neem bijvoorbeeld David Letterman. Hij is een 117, naar het schijnt. Letterman is op 12 april 1947 geboren. "Op een zaterdag," zei Tammet. "En," vervolgde hij na enkele seconden te hebben nagedacht: "je wordt 65 in 2012, en dat is een donderdag." Ik heb het nagekeken: het was juist.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht