ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Diepste onderzeese vulkaanuitbarsting ooit gefilmd

Hoe zit de aardmantel in elkaar?...
door Tsenne Kikke - zaterdag 19 december 2009 13:44

Vulkaanuitbarsting zijn altijd spectaculair en hoe dichter je er bij staat, hoe meer je van het gerommel en gespuit kunt 'genieten'. Als toeschouwer bedoel ik, niet als slachtoffer.

Nu geeft een vulkaanuitbarsting op het land ons een totaal andere aanblik dan de uitwasemingen van een uitbarsting onder water. Onderstaande beelden zijn daar een stille getuigenis van.

Amerikaanse wetenschappers hebben in mei van dit jaar in de Stille Oceaan buitengewone beelden gemaakt, die we slechts nu te zien kregen. Met een onderwaterrobot, die met een camera was uitgerust en 1.220 meter onder zee afdaalde, legde men voor het eerst in de geschiedenis een vulkaanuitbarsting op die diepte vast. De lava uit de West Mata, 200 km ten zuidwesten van de Samoa-eilanden, stolde meteen bij contact met het ijskoude water.

Zwavelachtige rookpluimen stegen doorheen het water naar boven op. Omdat de druk van dat water de vulkaanuitbarsting ietwat in toom kon houden, kon de robot tamelijk dichtbij komen en de beelden opnemen.Met deze beelden, waar men al 25 jaar op wachtte, hopen wetenschappers een beter beeld te verkrijgen van hoe de aardmantel in wezen in elkaar zit. Het onderzoek kan ook licht werpen op de vraag hoe bepaalde diepzee wezens in deze extreem barre omgevingen kunnen overleven, en hoe de aarde zich gedraagt wanneer tektonische platen tegen elkaar aanbotsen.

Afhankelijk van de hittegraad bestaan er verschillende soorten lavas. Waar men hier met te maken kreeg, was boninite lava: de meest hete - en van een soort, waar men voordien nog niet mee te maken kreeg. Een andere bevinding was, dat het water een enorm hoge zuurtegraad had. Zoiets tussen dat van een autobatterij en maagzuur. In de onmiddellijke omgeving van zulk een uitbarsting zijn het dan ook enkel en alleen garnalen die in dat water nog kunnen leven en overleven.

Wat zijn vulkanen ?

Het woord 'vulkaan' is afgeleid van de Romeinse vuurgod Vulcanus. Het voornaamste feest van Vulcanus werd gevierd in de heetste maand van het jaar, namelijk: op 23 augustus. Onder invloed van de Griekse mythologie werd Vulcanus later helemaal gelijk gesteld met Hephaistos.

Een vulkaan is een opening in het oppervlak van een planeet waar gesmolten gesteente (magma), gas en brokstukken van vast gesteente (tefra) door naar buiten komen. Rond zulke openingen wordt vaak een berg gevormd. De momenten waarop materiaal door een vulkaan wordt uitgestoten worden uitbarstingen of erupties genoemd.

Op Aarde worden vulkanen vooral aangetroffen in gebieden waar tektonische platen aan elkaar grenzen. Een uitzondering hierop vormen hotspots. Dit zijn gebieden waar heet materiaal uit de mantel door de aardkorst heen naar boven komt. Ook op andere steenachtige planeten en manen binnen ons zonnestelsel komen vulkanen voor. Zo zijn op de planeten Venus en Mars en de manen Io (Jupiter) en Triton (Neptunus) vele vulkanen waargenomen. Van de laatste twee wordt vermoed dat ze vloeibare stikstof of methaan uitstoten; het vulkanisme waarbij dit optreedt wordt cryovulkanisme genoemd.
De wetenschap waarbij vulkanen en aan vulkanisme gerelateerde verschijnselen worden bestudeerd heet vulkanologie.

Vulkanische vlakten, en ook geisers, warmwaterbronnen en kokende modderbronnen zijn tevens belangrijke vulkanische vormen die in de buurt van vulkanen kunnen worden aangetroffen, maar omdat ze geen uitgesproken reliëf kennen, zijn het geen vulkanen. Ze ontstaan doordat de aardkorst in de buurt van vulkanen dunner is dan op andere plaatsen.

Tot slot wisten onderzoekers ons nog te vertellen dat 80 percent van alle vulkaanuitbarstingen onder het water van de oceanen plaatsgrijpt. En weet ook, dat vulkanen, zowel bovengrondse als die van onder het water, meer CO2 uitstoten dan een mens zich kan indenken.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2019 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht