ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Houd je roze lintje bij, maar: Denk na vooraleer een borst- of prostaatkankerscreening te ondergaan

Röntgenbestralingen wordt in vraag gesteld met betrekking tot mammografie.
door Tsenne Kikke - woensdag 11 november 2009 8:44

Volgens het Amerikaanse ACS, het 'American Cancer Society', is borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen. In Amerika, bijvoorbeeld, worden elk jaar 200.000 vrouwen erdoor getroffen en elk jaar sterven er meer dan 40.000. Wat de Amerikaanse man betreft, is prostaatkanker de meest schadelijke. Volgens het ACS zullen er dit jaar alleen al 192.280 mannen ermee worden gediagnosticeerd en rond de 27.360 zullen er dit jaar aan zijn gestorven.

Als we vanuit de veronderstelling vertrekken, dat indien we in staat zijn om dankzij onze hedendaagse kennis, en met behulp van moderne technologieën kanker via screening tijdig op te sporen het veel gemakkelijker wordt mensen ervan te genezen, met als gevolg: een drastische verlaging van het aantal sterfgevallen, kunnen we ons de vraag stellen: wat zijn de resultaten tot op heden?

Al die verschillende commerciële geldinzamelingsacties, al die blote-borsten-reclame, al die beïnvloedingen om jezelf te laten onderzoeken, al die moderne kennis, enzovoorts: tot wat is dit in de laatste 20 jaren geëvolueerd? In elk geval: tot veel minder sterfgevallen, nietwaar !?Niet waar !!!

Op 21 oktober van vorige maand verscheen in een uitgave van 'Journal of the American Medical Association' (JAMA) een stuk opinie, geschreven door experts verbonden aan de 'University of California, San Francisco' én van de 'University of Texas - Health Science Center', waarin duidelijk vermeld stond dat in het algemeen de gevallen van zowel borstkanker evenals die van prostaatkanker véél hoger zijn dan voorheen, alhoewel meer mannen en vrouwen zich hebben laten onderzoeken dan ooit voordien. Nog sterker: in verhouding tot vroeger, komen agressieve kankers; kankers, die zich in het late stadium bevinden, vandaag de dag veelvuldiger voor. Met andere woorden: ze zijn in het geheel niet verminderd.

Moraal van het verhaal: de enorm overdreven, opgeblazen, pompeuze inspanningen om mensen aan te moedigen zichzelf tijdig voor borst- en prostaatkanker te laten onderzoeken hebben niet de verwachte verminderingen in het aantal doden bewerkstelligd.

"Screenen verschaft enkele voordelen, maar het probleem is dat deze voordelen niet beantwoorden aan de gehoopte verwachtingen. Bovendien zijn de kosten van over-diagnose en over-behandeling niet te verantwoorden," beweerde Laura Esserman, één van de onderzoekers.

"Nieuwe hulpmiddelen moeten worden ontwikkeld én worden aangewend om dié kankers op te sporen, die wel degelijk latent aanwezig zijn en met-ter-tijd gevaarlijk, maar momenteel ongevaarlijk, omdat ze nog niet kunnen worden opgespoord. Kortom: wat borst- en prostaatkankers betreft, moet onze aandacht een totaal andere richting uitgaan. We moeten onze aandacht wegnemen van de kankers die geen kwaad kunnen en overbrengen naar de kankers die mensen wél kunnen doden," verklaarde Dr. Esserman.

Het JAMA-artikel wijst er ons ook op, dat al dat gescreen miljoenen en miljoenen kost - in Amerika: meer dan 20 miljard dollar, jaarlijks - gewoonweg om na te kijken of vrouwen ja dan neen borstkanker hebben en mannen: prostaatkanker. En, een groot aantal mensen, die - omdat ze zich hebben laten onderzoeken - in de overtuiging leven dat ze vrij zijn van kanker, worden later juist met het feit geconfronteerd dat ze een kanker in zich dragen. Meestal zijn het dan ook kankers die men tijdens het onderzoek niet heeft ontdekt, maar wegens hun agressiviteit heel snel groeien, sneller dan men voordien heeft gedacht.

De experts duiden er ons ook op dat zeer veel patiënten een onderzoek ondergaan voor kankers die in wezen weinig risico in zich inhouden. Ja, zeggen ze, ondanks al de beangstigende statistieken over aandoeningen, die luidkeels en met grote trom worden verkondigd, betekent het hebben van borst- of prostaatkanker nog niet dat het om een gevaarlijke ziekte gaat. "Sterker nog: in zeer veel gevallen worden ongevaarlijke kankers ontdekt, kankers die de patiënt niet zullen doden, en behandeld - en juist die behandeling doet meer kwaad dan goed," beweren de onderzoekers.

Nota: Ikzelf beweer dit al jaren en jaren. Om die reden raad ik al onze abonnees aan om mijn artikel 'Kanker raakt ons allemaal' - dat ik reeds in 1980 voor de eerste maal in het tijdschrift Liber heb laten publiceren, in te lezen.

"Zolang we niet in staat zijn," voegden de onderzoekers hieraan toe, "om - dankzij meer gevoelige apparatuur - een onderscheid te kunnen maken tussen goedaardige en boosaardige kankers, blijft het risico bestaan dat de bevolking op een veel te overdreven manier wordt behandeld en geïnformeerd. Betere apparatuur en een totaal andere aanpak, zullen automatisch resulteren in het feit dat men dormante, maar levensgevaarlijke kankers in het allervroegste stadium kan bespeuren en tijdig voorkomen dat ze zich verder verspreiden.

De JAMA-auteurs veroordelen de huidige vormen van screenings niet, maar willen het woord verspreiden dat 'het tot een groter succes zal leiden wanneer pre-schadelijke kwetsuren tijdig konden worden ontdekt, zoals bij colonoscopies, darmonderzoekingen, bijvoorbeeld.

Het wordt dus tijd, concludeerden die experts, om even halte te houden, een stap achteruit te nemen, en van op een afstand alles een beetje grondiger te herzien. Kanker is een zeer ingewikkelde aandoening en moeilijker te behandelen dan eerst werd gedacht. In zeer vele gevallen heeft men er té lichtzinnig mee omgesprongen door de dingen te oversimplifiëren - dit, tot op het niveau dat we meer schade aanrichten aan de mensen die we wensen te helpen.

In een eerder verschenen artikel werd bijvoorbeeld vermeld, dat men in Noorwegen in vier verschillende steden heeft vastgesteld dat borstkankers zich drastisch begonnen te ontwikkelen van zodra men zich door mammografie elke twee jaar liet behandelen. Om die reden wordt er nu het laatste jaar de röntgenbestralingen in vraag gesteld, zeggen ze. Of, heeft het iets te maken met het pletten van de borsten tijdens het onderzoek?

Bovendien stelde men vast, dat er bij mensen, die zich regelmatig lieten onderzoeken, 22% meer kankergevallen voordeden dan bij personen die zich nooit lieten onderzoeken. Bij dit onderzoek, dat zich tussen 1996 en 2001 voordeed, waren 109.784 personen tussen de 50 en de 64 jaar bij betrokken.

In hetzelfde artikel stond er goed nieuws vermeld voor al die mensen die in de zelfhelende eigenschappen van het menselijke lichaam enig, of veel geloof hechten. Volgens de onderzoekers is de kans groot dat opdringerige kankers in sommige gevallen gewoonweg uit zichzelf verdwijnen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht